Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 559

ника савеза, сенатор Дане Шарић, гл. тајник савеза, Слободан Видаковић, отправник послова Савеза градова и шеф одељка Београдске општине и др. Јарослав Данеш, градоначелник Сремске Митровице и члан управе савеза градова. Као претставници ових делегата Југословенских градова на седници у Прагу били су г.г. Добра Богдановић, проф. др. Еуген Јарц, др. Јарослав Данеш и Слободан Ж. Видаковић. Г. Потпретседник Добра Богдановић и Слободан Ж. Видаковић, били су делегати и Београд. општине као Престонице. Наши делегати стигли су у Праг 26 јуна. Од железничке станице, где су их дочекали претставници Савеза Чехословачких градова и Прага, па до последњег дана проведеног у Прагу и другим чехословачким градовима били су дочекивани са пажњом Словенске гостољубивости. Чехословаци искрено воле Југословене. Они су то и овога пута топло показали. . . СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ У ПРАШКОЈ ОПШТИНИ Делегација Југословенских градова била је свечано дочекана у Прашкој општини 26 јуна, пре подне. Пријем је био братски, срдачан. Делегацију је поздравио сам приматор Прага др. Карел Бакса, као и Претседник Чехословачког Савеза градова, др. Жипек. Захвалио је на дочеку и отпоздравио вођа Југословенске делегације г. Добра Богдановић. За тим су проведена пуна 2 сата у срдачној расправи око актуелних комуналних проблема, нарочито социјалних, који тиште све наше велике градове. Г. Добра Гогдановић, као потпретседник Београдске општине, предао је приматору Великога Прага г. др. Бакси поклон Београдске општине — неколико дела о Београду, специјално повезаних. Г. др. Бакса у разговору о комуналној књижевности нарочито је похвалио часопис Београда „Београдске општинске новине" као један од најбољих и најлепших комуналних часописа у Словенству. Подвукао је да овакав часопис служи на част . не само Београду него и комуналној политици Словенства. Затим је г. др. Жипек упознао делегацију са културним развојем Прага, а приматор др. Бакса са историјским развојем Прашке општине, коју је Југословенска делегац^ја детаљно прегледала, одељење по одеЉ^ње. Највећу импресију оставила је на њих свечана сала општинског одбора, као и организација социјалног и културног одеље—ња града Прага. Оба ова одељења ужива.ју корисну аутономију и самосталност акције, Исто тако за дивљење је свечани дом за репрезентацију града Прага, у коме Општина приређује све велике свечаности. То је једна мермерна палата пуна репрезентативно и уметнички уређених сала. Ту је приматор др. Бакса приредио и овога пута свечан ручак и вечеру Комитету Словенских градова.

И сутрашњи дан, 27 јуна, проведен је у проучавању социјалних установа Великога Прага и званичним посетама маршалату Њ. Е. Претседника Републике Масарика, Чехословачком Министарству спољних послова, гробу Незнаног јунака, где је Југословенска делегација положила венац, Југословенском опуномоћеном министру г. др. Гризсгону итд. опуномоћеном министру г. др. Гризогону, др. Петру Зенклу, оретседнику социјалног збора града Прага у Карловим Варима. итд.

Управа Савеза словенских градова

Попсдне истога дана било је посвећено конференцијама делегата. А увече је била свечана оперска претстава у Прашком позоришту. ОДЛУКЕ КОМИТЕТА СЛОВЕНСКИХ ГРАДОВА Главна седница Комитета Словенских градова одржана је 28 јуна 1934 г., у сали Чехословачког савеза градова, који ужива врло лепе апартмане у самој згради Општине града Прага. Сходно одлуци Конференције од 21 фебруара 1932 г. у Кракову, ову је седницу отворио и њоме претседавао г. др. Алоиз Штула. После лепих поздравних говора г.г. др. Алоиза Штуле и проф. др. Жипека, Претседника Чехословачког Савеза градова, који је