Opštinske novine

9*

Друштвена хроника: Освећење темеља Новинарског дома у Београду

Југословенско новинарско удружење секција Београд успешно приводи у дело једну од давнашњих идеја — подизање Новинарског дома у престоници. После пет деценија од оснивања Новинарског удружења, београдски новинари са великим напорима почињу изградњу свога дома. За престоничке новинаре и њихову организацију тај догађај преставља нарочити значај. Новинарски дом подиже се у Франкопановој улици, на земљишту које је Београдска општина још пре четири године поклонила Новинарском удружењу. Дом се изграђује од прикупљених прилога у току последњих година, када су београдски новинари енергично радили на прибирању материјалних срестава за подизање дома. Њиховом апелу свесрдно су се одазвали не само многобројни пријатељи новинара и штампе из наше државе већ и наши саплеменици растурени широм целог света, а нарочито наши исељеници из Америке. На овој начин створен је почетни капитал с којим се почело са изграђивањем дома. Пројект је израдио архитекта г. Ернест Вајсман из Загреба. По пројекту Новинарски дом престављаће једну архитектонски занимљиву и ретку грађевину у Београду. Дом ће се подићи са више срестава искључиво од армираног бетона а имаће најмодернији уређај, без ичега сувишног. Просторије за Удружење и Новинарски клуб предвиђене су у партеру и мезанину, а на спратовима биће станови и канцеларије за издавање. Дом треба да постане доминентна зграда за новинаре и њихове пријатље и за цео интелектуални Београд. Тако ће дом бити кућа свих оних кругова који се нтересују за носиоце нашег културног и јавно-политичког живота. 15 пр. месеца у 11 часова пре подне у присЈ г ству изасланика Њ. В. Краља и великог броја угледних гостију извршено је свечано освећење темеља Новинарског дома у Београду. У Франкопановој улици бр. 28, на градилишту, још око 10 часова, дошло је поред чланова Југословенског удружења — секције Београд један велики број преставника министарстава, установа и друштава.

У 11 часова стигао је изасланик Њ. В. Краља ваздухопловни потпуковник г. Драгутин Савић. Одмах, затим је у присуству свих делегата и многобројних гостију извршено освећење темеља Дома. Водоосвећење и црквени обред извршио је протојереј и парох београдски г. Владимнр Стаменковић, кој.и је у исто време заступао и Њ. Св. Патријарха Варнаву. Освећење темеља Дома честитали су телеграфски пријатељи новинара из свију крајева наше државе.

Г. Добросав Кузмић, претседник Југословенског новинарског удружења и Секције — Београд

Овој лепој свечаности присуствовали су, између осталих, од стране министра спољних послова помоћник г. Јуришић с г. Бакотићем и г. Животићем, шефом отсека за штампу, у име мин. просвете помоћник г. др. Владимир Дворниковић, од стране министра унутрашњих дела г. Хајдуквељковић, у име министра за физичко васпитање г. Боначић, од стране Завода за спољну трговину г. Мандић, затим шеф Централног пресбирао Претседништва владе г. др. Коста Луковић. Нарочито је запажено присуство нашег посланика у Берли-