Opštinske novine

Стр. 54

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Губитак у колену 90°, за калибре 10—25 мм 0, одговара губитку на дужини 0,50 м; а за калибре 32—50 мм 0 — на дужини 1,0 м. Губитак у рачви с углом прелома 90° двапут већи од губитка у одговарајућем колену. (Гледа -се на пречник рачвенога огранка, а не на пречник стабла.) Губици у луковима, коленима и рачвама су релативно ситни. Без осетне грешке може се стога у укупном прорачуну практички узети да је губитак фасонских комада исте врсте и истога калибра подједнак без обзира на угао кривине, како код лукова, тако и код колена. Исто важи за рачве, у погледу на угао њихова прелома. Затварачка и точећа арматура 1. Затварачки вентили Величина отпора затварачких вентила, исто као и точећих славина, зависи од конструкције и каквоће унутрашње обраде. Између затварачких вентила долазе за сврхе кућевних инсталација ови типови у обзир: а) усправно пропусни вентили, с преламањем правца тока под углом 90°; б) косо пропусни вентили, с преламањем под углом 45°; и в) слободно проточни вентили, без преламања правца тока, конструкције у којој су препоне протицању сведене на најмању могућну меру. Затварачке славине с урибаним купастим чепом забрањене су за употребу у поменуту сврху. Приликом затварања такових славина догађају се опасни водени ударци који проузрокују дефекте у доводима. Сем тога оне имају и другу ману, што им се заптивне површине, услед чешћег отварања и затварања истиру, кваре и затим пропуштају. Купасте затварачке славине могу се стога примењивати само на тачкама сталне регулације помоћу гушења протека воде. Затварачи са клинастим колачем (засунци, тпибери) нису забрањени, али су и њихови заптивни прстенови изложени убрзаном изнашању трвењем. Иначе је губитак оритиска у клинастим и у купастим затварачима најнезнатнији између затварачких арматура. Код прорачуна може 'се тај от.пор пренебрегнути. Оваква примедба, разуме се, важи само кад су ти затварачи сасвим отворени, тако да се у њима не може појавити гушење протицања. У графикону сл. 2 дали смо нормалне отпорне карактеристике за разне типове затварачких вентила. Односни губици се читају на десним странама одговарајућих размерних колона. Форма карактеристике је опет параболична, а према формули:

означава пречник затварачког отвора у вентилу. Остале ознаке су као у формули за цеви.) Испитивањем наведених типова затварачких вентила нађено је да усправно пропусни вентили губе релативно највише притиска. Њихов коефицијент рапавости креће се у границама између 0,303 и 0,769 — у зависности од конструкције и од каквоће обраде унутрашњих зидних површина. Из карактеристике „а" види се да је губитак усправног пропусног (сл. 3) вентила 14—15 пута већи но код слободно проточнога (сл. 5) вентила, чија је карактеристика приказана под „в". Коси пропусни (сл. 4)

ВМ УепШ

НмигеУепвЈ

I

Сл. 4. — Вентил конструкције „Косва".

вентил са својом карактеристиком „б" налази се приближно на средини између карактеристике „а" и „в". Размерници важе само за добру обраду материјала. У догађајима када је обрада рђава, може се коефицијент рапавоети, а с тим и губитак притиска попети до два пута веће висине, и преко тога.