Opštinske novine

Комуналне бел.еш!се

За проширење Прашког водовода. Прашко -средишње градско веће одобрило је к'редит од 1,000.000. ч. кр. за испитивање извора у области Мелника Мшена, ради евентуалног каптирања у сврху проширења прашког водовода. Град Токио и олимпијада. — Иако у Међународном олимпијском одбору још није пала •коначна одлука о томе да се Олимпијада 1940. године приреди у Токиу (Јапан се око тога бори са Италијом која тражи да Олимпијада буде у Риму, и са Финском која је тражи за Хелзингфорс), јапански Доњи дом већ је изгласао закон о финансијеким припремама за Олимпијаду 1940. год. Према том закону мораће и град Токио још почев од 1936. год. да предвиди у свом буџету милионску суму на име свог удела у фннансијским припремама за Олимпијаду. Спор са Цариградским трамвајскИлМ друштвом. Пред Државним саветом у Анкари расправља се о жалби Цариградског трамвајског друштва против одлуке о одузимању концесије. Главни разлог за одлуку о одузимању концесије било је неизвршење уговора од стране друштва у погледу уговором предвиђеног грађења нових пруга. Друштво у своју одбрану наводи главни разлог да уговор није испунила цариградска општинска управа која није у предвиђено време извршила експропријацију земљишта за те нове пруге. Град Магдебург за истребљење пацова. — Градска управа великог немачког града Магдебурга предузима ових дана свеопшту офанзиву за истребљење пацова — дератизацију! Поучена искуствима ранијих година, градска управа овог пута неће просто бесплатно разделити кућевласницима отров и упутства, већ ће полагање отрова по подрумимца и т. д. вршити нарочите колоне општ. органа под водством стручних лица. Још једна нова плинара у Берлину. — Управа берлинских градских плинара, пошто је у току последње две године подигла нове плинаре у Шарлотенбургу и предграђима Тегелу' и Нојкелну, ових дана приступа грађењу и четврте нове плинаре;, и то у предграђу Лихтербергу. Предрачунска свота износи око 5,000.000 марака. За музичке градске библиотеке. — Берлинска Средишња општинска управа, у сарадњи са квартовним општинским управама, решила је да при свим многобројним берлинским општинским библиотекама знатно прошири одељења за музичка дела. Измена таблица са назизима улица у центру Берлина. — Проучавајући питање таблица са називима улица, берлинска општинска управа дошла је до закључиа да су те таблице у наше доба за аутомо-

билске шофере још важније него за ориентацију пешака. У вези с тиме, утврдило се да садашње таблице, бар у централним крајевима немачке престонице, ни по величини ни по положају, нису згодне за оријентацију шофера који пролазе својим аутомобилима. Огуда долази до непотребног застајкивања кола у живим улицама, што изазива кочење саобраћаја. Стога је берлинска општинска управа решила, да у неким централним крајевима почне са заменом: досадашњих табли већим и на згоднијем месту постављеним таблама. Где год буде могуће, нарочито на важнијим раскрсницама, поставиће се табле са називом улица на нарочитим стубовима. Нсви трезори берликске Градске штедионице. Недавно је завршено монтирање нових трезора берлинске Градске Штедионице. Трезори су уређени по иајмодернијим тековинама савремене технике и налазе се 18 м. испод нивоа улице. Тим поводом се напомиње да су улози за штедњу при овом заводу у последње време стално расли и да су сад достигли највиши износ који је забележен од 1931. године на овамо. Ванредни радови при берлинској канализацији. Поред текућих радова на одржавању, оправа^ма и т. д., на замашним инсталацијама берлинске канализационе мреже извршено је у току последњих пет година ванредних радова (при којима се могу упослити само незапослени берлински радници) у вредности од 37 милиона марака. Програм за 1935 годину још је знатно проширен и предвиђа 700.000 надница. „Сарски мост" у Берлину. — У берлинском предграђу Фридена-у завршава општинска управа грађење новог моста који везује Кернерову и Рембрантову улицу. Нови мост ће, у спомен враћања Сарске области Немачкој, добити име „Сарски мост". Виши курс за млађе општинск)е чиновнике. — Секција комуналних чиновника „земаљског Савеза немачких комуналних чиновника" отвара у већим градовима сталне више курсеве за усавршавање млађих огаптинских чиновника. Ових дана је свечано отворен један такав виши курс у просторијама Доротеенштатск1е реалне гимназије у Берлину. Проширење Прашке трамвајске мреже. — Прашка општинска управа завршила је израду замашног плана за проширење престоничке трамвајске мреже. Новим пругама усавршиће се нарочито саобраћај на крајњој периферији, где ће поједина нова предграђа, чиновничке и др. станбене колоније добити непосредну и брзу трамвајску везу.

Исправка: у овоме броју, у чланку г. др. Реље Аранитовића, поткрале су се штампарске грешке, и то: код табеле на стр. 237 1928 год. у рубрици свега: треба: 342,494.534.90; 1929 год. у рубрици свега: треба: 414,177.093.13; 1930 год. у рубрици свега: треба: 553,892.939.07; 1931 год. у рубрици краткорочни треба:

409,772.779.38; у рубрици радови на кредит треба: 82,907.520.42; 1932 год. у рубрици свега: треба: 628,115.179.42. Стр. 238. Приходи, после 5 реда иза дииара 70,828.848.32 убацује се нови ред који гласи: а 1931 год., опет без бановинске трошарине... Ур.