Opštinske novine

6*

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 325

На поздрав г. Илића адмирал г. Муже је одговорио: „Господине претседниче, господо члансви одбора, Ја сам дубоко дирнут срдачним речима које сте ми малочас упутили. Ми смо сви срећни што се налазимо у посети херојском граду који је показао тако велики отпор када је био са свих страна нападнут за време рата и који је показао толико стрпљења у очекивању повратка своје победничке војске. По томе основу и додељена је београдској престоници Легија части. Ми смо срећни што се данас налазимо у престоници велике Југославије а нарочито смо срећни због тога што осећамо да у срцима свих слојева југословенских грађана трепере иста братска осећања. Приликом нашег доласка нама су на станици од стране присутног грађанства упућене срдачне акламације и ми смо у тим акламацијама видели и осетили један дирљиви пријем који се никада неће избрисати из нашег сећања. Господине претседниче, ми знамо да смо овде у срцу једне велике земље која је после великих искушења која смо ми заједнички поднели како би њени до тада распарчани делови могли бити на дефинитиван начин сједињени у једну целину. Ми знамо да Ви гајите осећања пријатељства и привржености према нама. Ја немам права да говорим у име моје земље али њена су осећања према југословенском народу толико позната да им ја и у овој прилици могу да дам израза и да Вас поздравим са: Живела Југославија!" Присутни су одговорили клицањем Француској. После тога приређена је закуска. У Јвече приређена је г. Мужеу и његовој пратњи вечера на краљевском броду „Цер". Сутрадан г. Муже са делегацијом француске јморнарице и претставницима наших војних и цивилних власти посетио је Опленац где су се Французи поклонили сенима Блаженопочившег Витешког Краља Александра и положили јвенац на крипту, а затим су посетили Авалу, где су такође положили венац иа гроб Незнаног јунака. Увече је Министар војске и морнарице армиски генерал г. Петар Живковић приредио у част г. Мужеа и француске делегације вечеру у Гардијском дому. У недељу, после свечаности сађења храста у славу поч. Луја Бартуа, адмирал г. Муже примљен је у свечану аудијенцију код Н>. В. Кнеза-Намесника Павла у Старом Двору. У дворском парку била је постројена музика Краљеве гарде и музика француске ратне морнарице са одредом морнара. Адмирал г. Муже дошао је у свечаној униформи, са адмиралским мачем, у пратњи француског посланика грофа де Дампјера.

Тачно у 10 часова наишао је аутомобил са Нз. В. Кнезом-Намесником Павлом. Н>. В. Кнез био је у униформи гардијског коњичког пуковника, у пратњи ађутанта г. Чолак-Антића. Гроф де Дампјер претставља Њ. В. Кнезу-Намеснику адмирала г. Мужеа. Н>. В. Кнез рукује се са њим. Француска музцка интонира југословенску, а музика Краљеве гарде француску химну. Н). В. Кнез Павле обишао је чету француских |морнара, а затим отишао у салон старог Двора, где је примло адмирала г. Мужеа и официре његовог штаба. У подне Н>. В. Кнез-Намесник Павле приредио је у својој вили на Дедињу ручак у част г. Мужеа. Ручку је присуствовао Министар војске и мјорнарице армијски генерал г. Петар Живковић и француски посланик гроф де Дампјер.

Официри француске морнарице полажу венац на Костурницу изгинулих бранилаца Бгограда

По подне адмирал г. Муже примљен је у аудијенцију код Н>. В. Краљице-Мајке. Истог дана у 11 часова пре подне г. Муже, са претставницима француске морнарице, положио је векац на споменик бранилаца Београда. У вече је француски посланик гроф де Дампјер приредио у част морнаричке делегације вечеру у Француском посланству. Поред г. Мужеа и француских официра вечери су присуствовали Министар војске и морнарице генерал г. Петар Живковић, начелник Главног генералштаба генерал г. Марић, адмирал т. Полић, генерали г. г. Димитријр Живковић и Арачић, капетани г. г. Балоковић, Павић, Мартинец итд. У недељу, у 11.10 часова у вече, адмирал г. Муже и француска морнаричка делегација напустили су Београд. Испраћај је био свечан. На перону била је постројена почасна чета. Ту се налазио Командант Београда армијски генерал г. Воја Томић, адмирал г. Полић, већи број виших официра, претставници