Opštinske novine

11*

БЕОГР ЛДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 83

тријализам, кога нико у нашој хомогеној и централистичкој држави неће. Господо претставници југословенских градова, противу овога гнуснога подметаља и извртања истине морамо устати сви једнодушно и одлучно, јер смо сви ми на овоме конгресу, на челу са нашим драгим и уваженим претседником г. Ербером, лојални и државотворни грађани и претставници наших градоза. Ваља знати да је Господин Душан Николајевић један од најјачих интелектуалаца на нашем Словенском југу и опште познати унитариста, који опште и свестрано добро читаве наше југословенске нације гледа у народном и државном јединству; у слози, братству и љубави међу становницима наше велике Југославије. Господин Николајевић, готово, свакодневно се пење на јавну говорницу, као најјачи писац и беседиик, приказујући и истичући југословенску идеологију, игтичући велике циљеве нашз дргкаЕно -националне политикг у поглгду свију питања од опшгега интереса. Господин Николајевић је увидео потргбу, коју и сам увиђам, да у пословига Савеза градова ваља што више ангажовати нашвга београдског претседника г. Владу Илића и Љубљанског г. Др. Владимира Равнихара, те да и они у свему приме одгозорност за гвентуалне неуспехе у раду Савеза гра^оза, а нг дз за све прима одговорност само наш драги претседник г. Рудолф Ербер. Примајући овакзо претгедништвз, то није никакав тријализам вгћ јгдна чиста практичност, да се тако крупни послови, као што су послози Савеза градова, не натозарз на леђа само једноме нашем драгом другу, већ му у помоћ додељујемо још два наша сјајна пре'гстазника, са оправданом надом да ће њих тројица више урадити. А да у целој овој ствари не постоји никакБа друга примеса, већ чист рачун, да Савез постигне све своје циљеве, најбољи вам је доказ то, да ми уз најбурније и једнодушно одобравање и даље остављамо да послове Савеза води наш драги Ербер у својем свима нама тако милом и драгом Загребу. Ја лично молим мога драгог побратима Рудолфа Ербера да верује, да све што сам рекао, рекао сам из мојих дубоких, братских осећаја с надом да ће ме тако и разумети и мој уважени побратим г. Ербер и сва остала присутна браћа на овоме важном скупу југословенских градова". Говор г. Кара-Радовановића топло је поздрављен. О томе су још говорили г. г. Душан С. Николајевић као предлагач; Васа Исаиловић, др. Лазар Рашовић, др. Бранислав Борота, др. Емин Богдановић и други. Уз акламацију поздрављено је установљење врховног Савезног претседништва.

Затим је одлучено, да се до идуће годишше скупштине продужи мандат управном и надзорном одбору, као и да се седиште Савеза градова остави у Загребу.

Са конгреса Савеза градоза: дглегати Бгограда г. г. инж. Милош Радојловић арх. Ђура Бајалозић и др. Сапезпи буџет за 1936 год. примљен је такође једногласно. Решено је да се идући конгрес Савеза градова одржи на Цетињу. Предлози за измзну ззкона о градским оаштинама. Као најважнија тачка дневног реда било је питање формулисаша заједничких захтева за допупе и измене закона о градским општинама. У име одбора четворице, референт је био г. др. Емин Богдановић који је прочитао члан по члан предложене дсшуне и измене. По овоме питању, била је двочасовна стручна дискусија, у којој су нарочито запажени г. г. Миливојн Благојевић (Београд), др. Ал. Јуван (Марибор), Малчак (Карловац) др. Пулграм (Вараждин) др. Равникар и др. Фуке (Љубљана) Б. Тричковић (Крагујевац) Др. Борота (Нови Сад) Драг. Милојковић (Скопље) Богомил Долежал (Сплит) Иво Шубиц (Цеље) Слободан Видаковић (Београд), који је опширно говорио и по питању комуналног чиновништва, нарочито о њиховој квалитативној изградњи у вези њиховог материјалног и социјалног осигурања, заштити њихових законито стечених права, вао и обезбеђењу и весмањивању њиховог досадашњег минимума за егзистенцију. Пр.етседник Марибора г. др. Ал. Јуван такође је врло правично и снажно устао у заштиту градских службеника и њихових платних принадлежноети, а г. Долежал у правичну заштиту законито стечених права. Једногласном одлуком прихваћени су сви предлози за измене и допуне закона о градеким општинама. Ту се тражи, између осталог, и: детаљна измена одредаба о пријему у чланство општине. Измене § 81 у погледу одређивања надлежности потпретседнику општине;