Opštinske novine

Стр. 290

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Одлучено је једногласно, на предлог г. г. инж. М. Младеновића и Умићевића, да се овогодишњи Конгрес Савеза свих организација одржи у Скопљу. Пошто су расправљена и сва остала актуелна сталешка питања, закључено је заседање Гл. одбора Савеза и делегата бановинских и др. локалних организација са којима су одржане четири пленарне седнице у Беотраду.

По завршеним седницама, изабрана је специјална делегација претставника самоуправних службеника из свих крајева Држане, која је посетила ресорне чланове Краљевске Владе, као и надлежне начелнике и референте у Мин. ун. послова и Мин. финансија, са којима је одржала них стручних конференција. м.

Годишња скупштина УдруАења особља Београдске општине

Удружење особља Београдске општине за помагање у болести и смрти одржало је 16 пр. месеца своју редовну годишњу скупшЉну. Скупштину је отворио лепим поздравним говором претседник инж. г. Слободан Петровић, управник водовода. Извештај о раду управе удружења у прошлој 1935 години поднео је секретар г. Славољуб Живановић, који нарочито истиче рад управе на сталешким проблемима и сарадњу овога удружења са земаљским Савезом свих организација самоуправних службеника у еталешкој акцији на заштити законито стечених права градских службеника. Г. архитекта Драг. Миленковић, шеф катастра, поднео је извештај о раду надзорног одбора. Г. Благоје Марјановић, општински пензионер, критиковао је оштро рад управе Удружења, нарочито у погледу не оснивања општинског болееничког фонда, а тражио је да се стање благајне Удружења анкетно прегледа. Г. Слободан Видаковић поднео је врло обиман реферат по свима актуелним сталешким питан>има, а нарочито по питању ревизије закона о градским општинама, заштите законито стечених права градских службеника; решавања социјалног и социјално-здравственог осигурања особља Београдске општине; о значају сталешке акције и очувању нивоа животног стандарда самоуправних службеника; — о борби против смањивања платних принадлежности, нарочито принадлежности средњих и малих службеника чије су принадлежности далеко испод најосновнијег минимума за егзистенцију њихових породица и т. д. Г. Видаковић је, на крају свога реферата, категорички захтевао да се приступи стварању једне јаке сталешке

организације целокупног особља Београдске општине. Говор г. Видаковића поздрављен је аплаузом одобравања. Г. Милорад Милошевић одговорио је г. Марјановићу у погледу биланса благајне Удружења, тврдећи за исти да је потпуно исправан. На његов предлог, скупштина је одбила предлог г. Марјановића за анкету над радом благајне удружења. Најзад, једногласном одлуком скупштина је примила извештај и управног и надзорног одбора. После расправе и о осталим актуелним сталешким питањима, извршен је избор нове управе у коју су ушли: као претседник г. инж. Слободан Пегровић, управник водовода; потпретседници г. г. Слободан Видаковић, шеф одељ. за штампу, туризам и културну пропаганду и арх. Светозар Генић, шеф архитектонског отсека; чланови управе г. г. Милорад Милошз 1 вић, опш. пензионер, Драгољуб Стефановић, чиновник катастра, Славољуб Живановић, секретар Снитета, Миодраг Милић, чиновник управе добара, Ђока Јовановић, секретар у судском одељењу и Миливоје Лазовић, пожарник. Заменици г. г. Љубомир Стојкић, Велосаз Гераеимовић, Петар Минић, Богосав ДумбЈловкћ и Никодије Марковић. Надзорни одбор: претседник, арх. г. Драг. Миленковић, чланови г.г. Јеврем Мићић, Благоје Марјановић, Радојица Стефановић, арх. ЂорђЛукић, Марко Исаковић, Богољуб Ковачевић и Драгутин Ђорђевић. Нова управа Удружења добила је овлаштење, да може узети што већу акцију за стварање једног снажног сталешког удружења целокупног особља Београдске општине.