Opštinske novine

Стр. 240

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Како смо већ шре споменули у овом чланку задржаћемо се само на млеку. Од првог дана рођења организам дојенчета храни се једино млеком у коме се налазе сви они састојци који су потребни за правилан развој и одржавање организма. Маст, беланчевина и угљени хидрати (млечни шећер) као хранљиви састојци а исто тако и све врсте витамина налазе се у њему док је у сировом т.ј. непрокуваноме стању. Ради бољег упознавања састава млека доносимо ову табелу према Флајшману у којој је наведено неколико најважнијих саставних делова млека и то као средње вредности. Поред ових у табели наведених хранљивих састојака налазе се у млеку разне минералне соли које су од великог значаја за раст организма, специјално за изградњу зуба, за ре, гулисање крвотока, костију итд.

Састав у %

Крава

« з м О

Коза

Жена

вода

87.8

81.5

86.3

88.0

маст

3.4

7.0

4.0

3.7

шећер

4.7

5.0

4.3

6 5

казеин

2.7

4.3

3.6

0.9

албумин

0.7

1.3

1.0

0.6

Казеин и остале беланчевине (разни албумини) који се у млеку налазе по свом 1 молекуларном саставу најближе су беланчевинама које се налазе у нашем организму и због тога су те беланчевине из млека најподесније за изградњу нашег ткИва. Ради малих интермолекуларних промена које се врше у беланчевини код варења може се велики проценат искористити. Исти је случај и са машћу која се за разлику од других животињских масти држи у течном стању на темиератури нешго нижо' од нашег организма (око 33° С) и у том стакл^ остаје за сво време варења, што олакшава ресорбцију масти у цревима, и то скоро потпуно, док код других масти није то случај. Не даје свака крава по процентуалном саставу једнако млеко. То зависи од многих фактора као што су: раса, годишње доба, наччн исхране, број мужења, техника мужења, старост краве итд. Како утиче на сасгав млека код једне те исте краве време мужења показује нам ова табела из које се види да је по хранљивој вредности гагбоље вечерње млеко и ако га је у то доба најмање. Како по саставу млека, разликују се краве и по количини млека које дневно

да;у. Пре сто година најбоља енглеска крава могла је дати само око 1.800 л. годишње. Данас просечно даје 3.500—4.000 л., а

Доба

Количина У л -

% масти

ујутро уподне увече

4 3 2

2.8 3.0 3.8

свега

9

3.2

неке холандске врсте дају и по 10.000 л. Тај напредак у сточарству постигнут је чистијим укрштањем, са племенитим пасминама и рационалнијом исхраном. Да би се ио крави продукција млека што више повећала уведено је у Данској 1894 год. „Контролно друштво" које сваку краву одређену за мужење стручно прегледа да установи квалитет и квантитет млека. На тај се начин врши селекција и за мужу се оставе само најбољи примерци. И код нас би се то могло провести на задружној основи. Док холандска крава даје дневно 10—20 л., сименталска 8—15, код нас је просек 3—5 л. Морамо овде напоменути, да се у последње време и код нас у ово (М погледу посвећује већа пажња и да се побољшање пасмине већ показује у појединим крајевима. Да млеко дође у руке конзумената у онаквом стању у каквом се налази у млечним жљездама краве или бар приближно у таквом стању, потребно је предузети опсежну и свакодневну контролу. Прво на шта се мора обратити пажња јесте здравствено стање саме краве а исто тако и здравствено стање људи који манипулишу око млека. Болести које се могу појавити код крава као шап, слинавка, антракс (црни пришт), бесноћа и др. нису толико опасне јер краве у већини случајева „усахну" пре него што би њихово млеко било опасно за употребу. Много је опасније млеко од крава оболелих од туберкулозе, јер ту нема никаквих видљивих знакова по којима би се болест могла приметити. Племенитије врсте крава више подлежу том обољењу. У већим млекарствима, који једино код нас и држи племенитије пасмине, морају по закону исте бити прегледане, да се не би догодио случај стављања у промет њиховог млека. Несумњиво је доказано да у таквом млеку има бацила туберкулозе. Најопасније су за мужење краве које болују од туберјкулозе вимена. Према Остерману може се у млеку тих крава наћи врло велики број клица. Да би се са те стране обезбедили и омогућили снабдевање потрошача са млеком не-