Opštinske novine

Стр. 666

БЕОРРАДСКЕ НОВИНЕ

јер се инвентар чува и употребљава из године у годину. Повећање тога инвентара у овој шдини, а добротом и дарим 1"осподина Претседника, Општина данас располаже са инвентаром за 230 особа.

мањем надлежних, а првенствено заузимањем Г. Претседника Општине, може се очекивати, да ће за неколико година Београдска општина у том погледу моћи изаћи свима у сусрет и да ће београдски малишани у свом здравственом напретку бити потпуно обезбеђени. Ове године Београдска општина послала је у своја летовалишта четири пута више сиромашне деце него што је до сада слала. 1 јула послато је 100 деце у Кошутњак, и 100 у Селце на мору; 29 јуна упућено ј е 100 деце у Багрдан; 2 јула послато је 100 100 деце у Белановицу, а 6 јула упућено је 30 шкрофулозне деце у Бадању. Поред деце Општина је послала јула месеца 23 породице у Бању Ковиљачу и још 25 одраслих грађана у Бадању; 22 одраслих у Соко Бању и 15 одраслих у климатске крајеве: Дивчибаре, Калуђерскс Баре итд. Сва сиромашна деца упућена на опоравак остају у општинским летовалиштима по један месец дана, а на њихова места се шаље исто толики број деце, као друга партија, која ће такође тамо провести месец дана.

Београдска сиромашна деца на перону железничке станице у Београду пред полазак у општинска летовалишта О важности самих летовалишта и њиховој корисности најбоља говоре сама деца својим изгледом по повратку са летовања, као и материјалне понуде имућних родитеља да своју децу пошаљу на овакво једно летовање у друштву својих вршњака и под овако повољним околностима и добрим надзоројм и исхраном. При слању деце у летовалиште јавио је се један известан број имућних родитеља молећи да <^е у општинска летовалишта приме и њихова деца, а да ће они за њихову децу плаћати колико Општина одреди, 5—600 динара, па и више, јер знају и по деци виде да је организација оппггинских летовалишта узорна. На жалост, Општина тим родитељима није могла изаћи у сусрет, као што није могла примити у летовалишта сву ону децу београдске сиротиње, за коју су сиромашни родитељи молили да буду примљени, али постепено организацијом и унапређењем ових општинских летовалишта, као и заузи-

Одлазак београдске сиромашне деце у општинско летовалиште у Багрдаиу Поред Социјалног отсека Београдске општине, школску децу сиромашних родитеља шаљу на опоравак у летовалишта и школски одбори, који су овога лета послали о с воме трошку у летовалишта око 600 школске деце београдских сиромашних родитеља. Д. П.