Opštinske novine

Стр. 796 1__ ферат „о хлорисању београдске пијаће воде". Г. инж. Црнековић о десетогодишшици Удружења. Као увод у статистику водовода у нашој држави добили смо реферат г. инж. Стјепана Савића-Носана. Неколико теориски-научних и два практички-примењена реферата заслужују пуну пажњу. Нарочито интересантан је реферат инж. Миливоја Петрика из подручја санитарне технике, у коме се аутор жали да делатност наших стручњака иде изгаженим шаблонским колосеком и да наше млађе генерације немају прилике да своју недовољну школску спрему попуне и надокнаде добро упућеним практичким радом. * * * Са своје стране ми бисмо имали да пожалимо што се добија утисак као да се плинарско и водоводно Удружење досад интересовало претежно за индустрију гасарску, док наш урбанизам очекује више ангажовања по питањима снабдевања водом. Ми се радујемо последњим корацима нашег градског поглаварства и наше Управе водовода који обећавају да ће се у догледној будућности положити нов паралелни главни довод пијаће воде преко Жаркова и Раковице ка водоводном резервоару на Дедињу, те да се Београд обезбеди воденим резервама у погледу на њихову величину, као и у погледу на могуће цевне кварове, који Београђанима досађују баш кад им је вода најпотребнија. Према спремљеној од наше Управе водовода Уредби о извршењу Генералног плана Београда са планом за проширење градског водовода, рачунато је већ сада са бројем становника од 900.000, који ће број у Београду бити достигнут после 30 година. Узимајући да се максимална потрошња воде по једном становнику мора предвидети у центру са по 250, а на периферији са по 200 литара на дан, треба Београду обезбедити транспорт од укупно 230.000 м 3 на дан хигијенски исправне воде. Како ће се помоћу проширених каптажних инсталација у самом Макишу моћи добити највише 60.000 м 3 на дан подземне воде, а да се ниво издани не спусти испод дубине са које би хватање те воде постало технички компликовано и економски неоправдано, то поред макишког изворишта морамо привући у помоћ издани на левој обали Саве и левој обали Дунава, допуњујући потребне разлике непосредно из реке Саве, али довољно узводно од насељених места. Искоришћавање речне воде ваља ограничити на време највећих потрошња воде, уколико не би било довољно подземне воде. За довођење воде у варош предвиђа Управа водовода нове главне доводе, чији капацитет одговара максималној количини воде, пречишћене и потиснуте на појединим инсталацијама у изворима снабдевања. Данашњи главни доводи са Белих Вода располажу капацитетом свега 32.500 м 3 на дан. Поменути ранији, пројектовани довод преко Жаркова непосредно у другу (средњу) Дедињску, и преко ше у другу (средњу) варошку зону, имаће капацитет од 27.500 м 3 дан.

==== БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ У пројекту су даље два довода са леве обале Саве, од којих један иде мостом Краља Александра I, улицама Бранковом, Призренском, Теразијама и ул. Краља Александра — до резервоара у Крајинској улици, са капацитетом довода од 60.000 м 3 на дан; а други железничким мостом ка Тргу бранилаца Београда и булеваром Франше Д'Епереа и Јужним булеваром на резервоару на Крајинској улици, с капацитетом довода од 50.000 м 3 на дан. Са леве обале Дунава имала би се довести вода помоћу довода с капацитетом 60.000 м 3 на дан преко моста Краља Петра II до резервоара на Општинском имању „Пионир". У вези с подизањем нових црпних инсталација са чишћењем воде и нових главних довода предвиђене су и градње нових резервоара у све три зоне (доњој, средњој и горњој) са запреминама које би одговарале бар половини укупно потребних дневних коли-

Група чехосдовачких и пољских делегата на Бедим Вог дама, са управником београдског водовода г. инЉ. Сдободаном Петровићем. чина воде. Предвиђено је даље и подизање водостаница одговарајућих капацитета за пребацивање из нижих у више водоводне зоне; затим спојни доводи помоћу којих се вода може пребацивати из једног дела мреже у други, да би се што више осигурало исправно и довољно снабдевање водом појединих крајева Београда, чак и у случају евентуалних кварова на доводима, у инсталацијама и другим објектима. Упоредо с поменутим радовима на довођењу воде у варош мора се приступити и поступном проширењу уличне водоводне мреже, те замени дотрајалих и недовољно димензинираних цеви новима. Вредност предње кратко изложених неодложних за Београд радова износи око триста милиона динара. Гости конгреса, пошто су саслушали стручна предавања, која су већим делом публикована у поменутом броју часописа, прегледали су црпне инсталације београдског водовода на Белим Водама, где су остали необично задовољни. Управа водовода је уистини имала шта да покаже меродавним стручњацима са стране, јер се за последњих .неколико година наша Беловодска инсталација у правом смислу препородила и напредује стално у смеру савременог техничког усавршавања .