Opštinske novine

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ

Стр. 811

У опоравилишта у Белановици и Багрдану упутио је Централни уред за заштиту матера, деце и младежи општине града Београда 400 деце у пратњи заштитних сестара Централног уреда. Летовалишта су била под надзором и вођством лекара. Инвентар дечјих летовалишта је имовина Београдске општине и у свако летовалиште било је послато из Београда по 100 кревета са целокупним прибором и потребним посуђем за кујну и трпезарију. Избор места вршио је Социјални Одбор Градског Већа гр. Београда и поверио је организацију г. Драгољубу Поповићу, стараоцу сиротиње, који је радио уз помоћ г, Митровића. Тако

су ова летовалишта радила у сарадњи Централног уреда за заштиту матера, деце и младежи са Отсеком за помагање сиротиње. Исто тако Београдска општина упутила је 30 болесне деце у Бању Бадању, 80 деце у Американски Дом за Југословенску децу у Селцима на Мору, и 200 деце у дечје дневно опоравилиште у Кошутњаку. Управа Школске поликлинике упутила је у разна дечја летовалишта 297 деце, као и у разна опоравилишта ван Београда, тако да је на терет Градског Поглаварства града Београда ове године послато на опорављење преко хиљаду београдске сиромашне деце. М.

Освећење камена темељца универзитетске Дечје клинике у Београду

У недељу 4 октобра т. г. у 11 часова пре подне освећен је камен темељац Универзитетске дечје клинике на градилишту поред Метеоролошке станице. Овом освећењу присуствовали су изасланик Њ. В. Краља, изасланици Министра Просвете и других министарстава и јавних установа и велики број професора Универзитета. Повељу положила је госпођа Августа Стојадиновић, супруга Претседника Владе господина д-ра Милана Стојадиновића. Чинодејствовао је прота Божић. Господа изасланици истакли су нарочито заслугу шефа Универзитетске дечје клинике професора г. д-ра Матије Амброжића који је својим неуморним, преданим радом и дубоким стручним знањем допринео да се оствари неопходна потреба Београда смештајем Универзитетске дечје клинике у модерну и велику зграду. После тога поздравио је присутне шеф Дечје клинике и рекао је међу осталим: „Београдски медицински факултет је још млад, а једна од његових најмлађих установа је Дечја клиника. Она постоји тек 12 година. Прзи њен управник, г. проф, Грејер, из Лавова у Пољској, створио је у школској 1924 25 години, први провизори'у.»1 Дечје киинике, у једном стану у приватној кући, у Милоша Великог улици. Његова тадашња намера, да зида велику, модерну Дечју клинику, није се могла оствариги. Пре равно десет година, мени је учињена, са стране универзитетских и државних власти, неочекивана и ванредна почаст тиме, што ми је стављено у задатак, да даље водим и развијам Дечју клинику. Тада се могло мислити само на проширење постојећег, малог провизоријума. Сусретљивошћу тадашњег Министарства Народног Здравља, могли смо остварити други, садашњи, — провизоријум, у прилично великој и лепој бараци, али која је само од дрвета и картона. Први мали болесници могли су да легну у постеље наше београдске клинике, у фебруару 1930 године. Рад клинике се брзо ширио. Данас стоји под њеним вођством низ установа дечје хигијене и дечје заштите, које не припадају Универзитету. Круг сарадника се стално ширио, њихова стручна и научна способност је расла из године у годину.

Расли су и задатци клинике на ширем пољу њеног рада, расли су и непрестано даље расту и њени ужи, најбитнији задатци, на пољу универзитетске наставе, усавршавању лекара у дечјој медицини, научног педијатријског рада и лечења малих наших болесника. Наша барака, по своме квалитету, никада није довољно одговарала потребама клинике, а одавно је већ постала и много, много тесна. Средином 1933 године, тадашњи Ректор, покојни Влада Петковић, у споразуму са тадашњим Министром Просвете, данашњим Краљевским Намесником г. др. Раденком Станковићем, покренули су зидање клинике, којој је данас осве-

Освећење ћамена гемељца нове дечје универзнтетске клинике у Београду.

ћен и ударен камен темељац. Тадашња концепција, да под једним кровом нађу места две клинике, дечја хируршка, са укупно око 150 постеља, остала је дефинитивно на снази. Питању грађења Дечје клинике, увек је поклањана велика пажња, блаконаклоност и заштита на Највишем месту. Блаженопочивши Витешки Краљ Александар I. Ујединитељ, Њено Величанство Краљица Марија, Његово Краљевско Височанство Кнез Намесник Павле, благоизволели су помоћи у многим тешким данима.