Opštinske novine

Београдске општинске новине

98 На гроб Краља Александра положила је француска делегација венац украшен траком града Париза. У хотелу је приређен интиман ручак коме су присуствовали и претставници месних власти и у току кога су узели реч г.г. Бора Вучковић, већник, Драг. Тодоровић, потпретседник Београдске општине, Милош Јокић, претседник Тополске општине и г. АлФред Бур.

поздравио је бивше ратнике, којих је било доста међу присутнима. Чланови делегације присуствовали су, по повратку у Београд, чају који су у њихову част дали госпођа и господин Бора.Вучковић. У понедељак 22 фебруара Париска делегација отпутовала је за Атину, испраћена од стране Претседника г. Владе Илића и извесног броја већника.

Претседник Београдске општине г. Влада Илић, потгретседник г. Драг. Тодоровић и француски посла^ик г. Дампијер са делегатима Париске општине у чекаоници жељезничке станице, ири испраћају заПариз

При повратку са Опленца поворка аутомобила зауставила се у Младеновцу. Маса присутног свете у кафани заинтересовала се за француске госте. Једна капела цигана поздравила их је Марсељезом, која је била изведена више оригинално него тачно, али је баш због тога и одушевила госте. Г. Бур се захвалио у своме говору „уметницима" из Младеновца и Директор „Тајмоа" г. Власник и директор великог енглеског дневника Тајмса г. Џон Волтер био је почетком марта у нашој земљи, па је посетио и Београд. 8 марта одржао је интересантно предавање на Коларчевом Народном универзитету о историји свога листа. Породица Волтер, — чији је један члан, Џон Волтер, основао Тајмс пре 151 годину (три године пре Француске револуције), — налази се стално на челу тога листа. Лист је од свога почетка био независан и слободоуман; његов оснивач морао је лежати у тамници због штампарских кривица, зато што је храбро заступао идеје новог доба.

Са границе г. Алфред Бур упутио је г. Илићу телеграм следеће садржине: „Пре но што би напустила Југословенску територију делегација Париског већа упућује својим драгим пријатељима из Београда топлу захвалност за незаборавими пријем и своје жарке жеље за братсиу престоницу. Живео Београд! Живела Југославија!' 1 аз - ј Џон Волтер у Београду Тајмс је остао увек објективно гласило јавног мнења и његови власници и директори одолели су свима искушењима. Технички се лист стално усавршавао, искоришћујући увек најновије проналаске штампарске вештине и саобраћаја. Привукао је најугледније јавне раднике за своје сараднике. Г. Џон Волтер био је у аудијенцији код Њ. Кр. Вис. Кнеза-Намесника. Обишао је музеј Кнеза Павла. Посетио је Претседника Владе г. др. Милана Стојадиновића и г-ђу Стојадиновић у њиховој вили на Топчидеру.