Opštinske novine

122

Београдске олштинске новине

породиљама које су у немогућности да напусте своје домове, своју породицу и незбринуту децу. Оснивањем поликлиничке бабичке службе општински буџет није био оптерећен, јер је општина и пре оснивања ове службе уносила сваке године у свој буџет приближно исту суму као награду приватним бацибама за указивање помоћи при порођају сиромашним породиљама. Овакав систем службе као и начин указивања помоћи сиромашним породиљама био је недовољан, а контрола над радом приватних бабица потпуно немогућа. У заштити и збрињавању сиромашних мајки и деце Општина /е учинила и чини своје. Ми данас уместо мале и примитивне гинеколошке амбуланте имамо одељење за женске болести и порођаје са 50 кревета, имамо добро организовану реонску бабичку службу са 14 реонских бабица, имамо лепо уређену амбуланту са модерном физикалном и хидротерапијом, а у најкраћем времену биће отворено п велико дечје прихватиште са својим саветовалиштима за мајке и децу. Колика је важност овог одељења најбоље се показује и посведочава бројем болесница које пролазе годишње кроз ову амбуланту као и општом ситуацијом болесничких кревета за породиље у самом Београду. До сада је Београд имао свега 50 кревета за породиље и 8 кревета за труднице у оба гинеколошка одељења Опште државне болнице, а Гинеколошка

Универзитетска. клиника још је и данас без и једне постеље, примљена сама као гост у старој и трошној згради гинеколошког одељења Опште државне болнице. Када се узме у обзир да порођајно одељење опште државне болнице искоришћује не само Београд него и цела његова велика околина, и када се од броја од 50 кревета одбије број постеља искоришћених од имућних класних болесница, тек тада се види колико је мали број постеља преостајао за сиромашне породиље. Отварањем овог одељења и организацијом заштите мајке и детета Београдска општина извршује један од основних задатака социјалних и здравстве, них према онима, на којима почева величина и будућност једнога народа. Дозволите, Господине Претседниче, да Вам на крају још једном захвалим и у име оних сиромашних мајки и дечице који ће од данас налазити помоћ и заштиту у овоме Дому." Крај извештаја г. др. Берића пропраћен је срдачним клицањем претседнику г. В.тади Илићу. Присутни су затим прошли кроз сва одељења нородилишта и са очитим дивљењем. похвалили његово модерно и хигијенско уређење. Овим је извршено свечано отврање породилишта Градске болнице Београда, у коме неће бити никаквих класа, а у коме ће имућније породиље плаћати за лекарску негу и све остало 27,50 дин. дневно.

Пред оснивањем Савеза градова !У!але Антанте — Боравак г. д-р Ј. Шафаржа у Бееграду —

У Београду је боравио два дана секретар Савеза чехословачких градова г. др. Јарослав Шафарж као гост Београдске општине. Циљ посете г. др. Шафаржа био је да претседника Београдске општине г. Владу Илића упозна са досадашњим радом на оснивању Савеза градова Мале Антанте, како би се ово питање узело у проучавање и што пре пришло његовом решавању. Г. др. Шафарж био је примљен од г. Вл. Илића, испоручио му пријатељске поздраве г. Баксе, прима тора града Прага, његовог заменика г. др. Штула, г. др. Петра Зенкла и претседника Савеза чехосло вачких градова г. Соумара. Сарадња градова држава Мале Антанте састојала би се према првобитној. замисли у измени стечених искустава, измени техничких органа, заједничкој и међусобној пропаганди напољу туризма и свему оном што би доприносило здравом развоју градова и економском благостању њиховог грађанства. Тиме би се употпунила сарадња држава, принадница Мале Антанте, чији су задаци одређени досадашњом сарадњом, савезом и заЈедничким тежњама за миром и прогресом.

Г. Илић је захвалио на' испорученим поздравима и замолио г. др. Шафаржа да буде тумач оног братског поштовања и искреног пријатељства које осећа према водећрм личностима чехословачких градова. Са СЕоје стране г. Илић је изразио своје искрено уверење у корисност сарадње градова држава Мале Антанте, што би допринело тешњем додиру њихових народа и ишло у прилог оних високих циљева које су њихови водећи политички кругови поставили. Даље је г. Илић реКао да ће ово питање бити предмет решавања у Савезу југословенских градова и да он не сумња да ће оно наићи на исти пријем као и'у Београду. Г. др. Шафарж је у пратњи директора Општег одељења г. Боже Павловића разгледао комуналне установе, затим обишао Опленац и Авалу, где се поклонио сени блаженопочившег Краља Александра I Ујединитеља и гробу Незнаног јунака. Г. др. Шафарж отпутовао је у Загреб и ЈБубљану да у истом циљу конферише са претседницима општина и претседништвом Савеза градова Краљевине Југославије.