Opštinske novine

Урбанисшичка хроника Београдски сајам

Београдски сајам треба да се одржи од 11 до 21 септембра ов. г. изјавила је Управа у свом извештају на редовној годишњој скупштини Друштва за приређивање сајма и изложби у Београду, која је одржана 24 јануара ов. г. у сали Београдске трговинске коморе под претседништвом г. Милана Стојановића.

Претседник Краљевске владе г. др. Милан Стојадиновић и претседник Београдске општине г. Влада Илић разгледају терен на коме се изграђује београдско сајмиште Г. М. Стојановић је истакао рад на овоме послу за последњих 12 година и тешкоће које су се морале пребродити док се дош.ло до успеха. Инжењер г. Милисав Васиљевић, директор Београдског сајма, прочитао је годишњи извештај управе сајма, у коме се поред осталог каже да је Веће

опшгине града Београда на својој седници од 18 децембра 1935 године донело одлуку да за педесет година изда бесплагно земљиште за Београдски сајам преко Саве са обе стране моста Краља Александра. Тако је сан који је 12 година живео у успоменама управа најзад остварен. Од Општинске штедионице и заложног завода града Београда, Друштво је добило кредит од 6 милиона динара под врло повољним условима. Веће, а у првом реду претседник Београдске општине г. Влада Илић, схватили су правилно велики привредни значај отварања сајмишта не само за Београд већ и за целу земљу и помогли преко својих стручних органа да се приступи изграђивању. И ако су извесни листови изван Београда тврдили да се Београдски сајам подиже државном помоћу, ми — вели се даље у извештају, — отворено тврдимо да Београдски сајам, иако има права на државну помоћ у најмању руку бар у оном износу колико су добили остали сајмови у земљи, ни до данас није добио ништа. Радови на изградњи павиљона су отпочели, као и на заравњивању терена, — и према одлукама управе први сајам се може одржати већ од 11 до 21 септембра ове године. Друштво располаже поред зајма сумом од 1 милиона динара, али је од тога утрошено за грађење око 660.000 динара. У извештају се даље говори о организацији рада и о прилозима Задужбине Николе Спасића, Народне банке, Београдске задруге, Бродарског и багерског а. д., Занатске, Трговинске и Индустријске коморе, Удружења банака, Трговачке омладине. Загим је говорио поновц г. Милан Стојановић о великој важности коју ће убудуће имати Београдски сајам по развијање привредног живота Београда. Наводи да ће сајмиште бити величине око 18.000 квадратних метара, те би могло да прими три сајмишта која имамо у земљи. Пошто је извештај примљен као и буџет за 1937 годину прешло се на измену друштвених правила, а после тога извршен је избор чланова. Б.

Расписивање конкурса за уређење Теразија

Београдска општина расписала је конкурс за уређење и архитектонску обраду зграда на тргу Кнежев Споменик, (Престолонаследниковом тргу и у улицама Коларчевој, Краља Алберта, Кнез МихајловоЈ и Краља Милана. Конкурс је међународни и траје од 10 јануара до 10 априла 1937 г.

У низу мера које у последње време предузима општина да Београд што боље уреди, озо је једна од најзначајнијих јер конкурс треба да донесе најбоље идеје за уређење репрезентативног дела нашег сити-а, који је нажалост остао неизграђен и поред силне грађевинске делатности у престоници. Наиме од 1919 па