Opštinske novine

Политичка хроника Избор сенатора

6 фебруара о. г. извршен је избор 23 нова сенатора (на место оних којима је мандат истекао 3 јануара о. г.) у осам бановина и у изборној јединици Београд са управним подручјем Земун и Панчево. Борба се водила између кандидата Југословенске радикалне заједнице и бив. Сељачко-демократске коалиције. ЈРЗ ноставила је своје листе у свима изборним јединицама, а бив. СДК само у Савској и Приморској бановини. Осим ове две групе, истакнута је и једна независна листа у Дунавској бановини са г. Илијом Трифуновићем-Бирчанином. Избор сенатора у Београду: Бирачки одбор и претставници кандидатске листе

Изборна јединица Београд и његово управно подручје Земун и Панчево имала је да бира само једног сенатора. Истакнута је само листа ЈРЗ, на којој је био кандидат г. Душан Трифковић, начелник у пензији, а заменик кандидата г. Васа Исаиловић, претседник општине града Панчева. Преставници листе били су гг. Миливоје Благојевић, градски већник, Божидар ЈосиповиН, трговац, гг. Марко Радовић, рентијер, и нрофесор Милорад Симовић, градски већник.

Избор је извршен у Општинској згради у Узун Мирковој улици бр. 1. Бирачки одбор сачињавали су: Претседник г. д-р Данило Данић, кас. судија; потпретседник г. Милош Јовичић, претседник Апелационог суда; чланови: Претседник Београдске општине г. Влада Илић, претседник Управног суда г. Радован Јевтић, претседник Окружног суда за град Београд г. Миодраг Филиповић. 5 фебруара у 3 сата састао се бирачки одбор у општинској згради и примио од Окружног суда за град Београд бирачке спискове и кандидатску листу, а од Градског поглаварства Београд општински печат и потребан канцеларијски материјал. Гласаше је почело 6 фебруара; у 7 часова изјутра у великој сали Градског већа. Стални бирачки списак за избор сенатора имао је 81 бирача (народни посланици града Београда, Земун и Панчево; претседник, потпретседник и градски већници Београдске општине; претседник, потпретседник и 5 градских већника Општине панчевачке). У! '8 часова увече закључено је гласање и састављен записник у коме је констатоватго да је глагало свега 73 бирача, сви за истакнуту листу Ј.Р.З. Бирачки одбор је прогласио да је за сенатора изабран г. Душан Трифковић, начелник у пензији, позвао га и још исте вечери предао му пуномоћје. У целој земљи Југословенска радикална заједница добила је 17 сенатора 1 а бив. СДК 6. ЈРЗ је добила све сенаторе у бановинама Моравској (1), Вардарској (3), Дринско; (2), Дравској (1), Врбасокј (1), у изборној јединици Београд, Земун и Панчево (1) — где није било опозиционих листа —, и у Дунавској бановини (5) — где је листа г. Илије Трифуновића-Бирчанина добила незнатан број гласова. У Приморској бановини ЈРЗ је добила 1, а бив. СДК 1 мандат; у Савској бановини ЈРЗ 2, а бив. СДК 5 мандата. Од градских већника Београдске општине кандидовао се за сенатора у Вардарској бановини и изабран г. Михајло Лукаревић, трговац и досадашњи народни посланик.