Opštinske novine

Какс се сакупљају смротиња Зимска помоК је ушла у традицију Београда. Имућни Београђани и Београђанке, на почетку сезоне, рачунају већ са тим да се нешто мора одвојити за зимску помоћ; београдска сиротиња, опет, притиснута бедом коју зимски дани изузетно појачавају, зна да јој је једина нада она организација, већ свима позната, која се зове Акциони и Централни одбор за зимску помоћ, и она се обраћа тим одборима са сигурношћу да ће наићи на предусретљивост и помоћ. Начини прикупљања сретстава за поделу зимске помоћи исто тако као и начини помагања добили су своју дефинитивну форму, која се не мења, већ, из године у годину, само дотерује, усавршава, како би се што боље и успешније постигао постављени задатак. Ипак ова година донела нам је једно пријатно изненађење на пољу прикупљања зимске помоћи. На београдским улицама, изненада, појавили су ре, 4 јануара београдски полицајци, и то сви запослени код Управе града, иочев с врха од заступника управника па до последњег службеника, жандарма и саобраћајца. Публика је била припремљена једним прогласом, у коме се, дословно, каже ово: „Органи Управе града, чиновници, официри, извршни службеници, жандарми и полицијска стража, потстрекнути најплеменитијим и најхуманијим осећајима, одлучили су да у овим тешким зимским данима притекну у помоћ беднима и немоћнима и свима онима, којима је помоћ најпотребнија. Да омогуће и њима да бар за време светлих празника Христовог Рођења осете, да се и на њих мисли и да ое о њима стара. 4 јануар ће боеградски полицајци посветити београдској сиротињи. Тога дана ће сви од шефова до жандарма и агената приложиги и лично сакупљати са касицама Божићну помоћ за бсоградску сиротињу. Сву сакупљену суму ће већ 5 јануара Управа града Београда предати Претседнику Београдске опШтине, да се преко Одбора за зимску помоћ подели 0 Божићу београдсвој сиротињи. Поред тога Управа града Београда из својих еретстава и са своје стране приредиће на први дан Божића ручак за београдеку сиротиљу и то за 200 ли Ча у менажи Београд-ског жандармеријског пука у ЈуговићеЕој улици, а за 100 лица у менажи полицијске страже у Француској улици. Позивнице за овај ручак биће раздељене преко Општине града Београда. Они који бде дању и ноћу, по зими и снегу, по киши и ветру над личном и имовном безбедношћу

сретства и помаже ове зиме претоничких грађана и њихове имовине, обраћају се грађанству уверени, да ће престоничко грађанство правилно оценити ову акцију, која је покренута са пуно разумевања за хуманост и племенитост." Овај апел наишао је на велико разумеваље код престоничког становништва. Гест наших полицајаца схваћен је онако како је у ствари био замишљен: с једне стране, жеља оних који чувају нашу личну и имовинску безбедност да допринесу рећ постојећим напорима за помагање сиротиње, а с друге стране, осећање потребе да се органи Управе града Београда приближе грађанству, да са њим сарађују на једном заиста хуманом послу, старању за престоничку сиротињу пред светле божићне празнике, не пренебрегавајући у исто време своје редовне тешке дужности.

Са касицама у руци појавили су се 4 јануара органи Управе града Београда на пијацама, на улицама, по радњама, у надлештвима самоуправним и државним, у центру града као и у свима његовим предграђима, у Београду и Земуну, као и у Панчеву, једном речју, на целом подручју Управе, и љубазно опомињали све пролазнике, старе и младе, и богате и оне који тешко састављају крај с крајем, да се треба сетити оних који су гладни, без огрева, које треба помоћи у очи православних божићних празника. И новац је улазио кроз мале отворе на специјално спремљеним касицама. Прилагано је од 25 пара па на више, али је кроз исти отвор, превијена на неколико места, улазила стотинарка, банкнота од пет стотина динара, па чак и хиљадарка. И све то анонимно, без уписивања имена ради објављивања преко новина, онако како се помаже по заповести срца и Христовом учењу: кад даје десница да не зна левица.