Opštinske novine

112 Београдске општинске новине

Коро Камије: Девојка пише (својина Њ. Кр. Вис. Мане Едуар: Портре Емила Золе (1868) Кнеза-Намесника Павла) (Са изложбе „Сто година француског сликарства")

Око четири часа по подне учесници су посетили Београдски Зоолошки врт, после чега су претставници градова отпутовали. У понедељак 13 марта претседници Савеза градова г, г. Влада Илик д-р Теодор ПеичиК и д-р Јуро АдлешиК, заједно са г. Рудолфом Ербером посетили су претседника Министарског савета и Министра унутрашњих послова г. Драгишу Цветкови^а и Министра трговине г. Јеврема Томића којима су предали резолуције донете на конференцији финансијских стручњака, као и молбу Савеза градских штедионица за измене и допуне Уредбе о градским штедионицама, која у извесним својим важним одредбама јако отежава и спутава рад штедионица. Резолуције финансијских стручњака достављене су истог дана г. Министру финансија и г. М.инистру социјалне политике и народног здравља. У подне је претседник г. Влада Или-К у својој вили приредио ручак у част својих колега из претседништва Савеза градова г. г. д-р Теодора Пеичића и д-р Јура Адлешића. Р^чку су поисуствовали још: госпођа Пеичи-К, госпођа МикуличиК госпођа Благојеви1=1, господа: д-р Винко Микуличи+1, претседник града Сушака и народни посланик, д-р Момир ГломазиК, управник Државне хипотекарне банке, градски ве^ници: д-р Стеван Попови-К, Миливоје БлагојевиК и д-р Тихомир СимиК, д-р Сеид Буљина и Божа Павлови^, градски директори, Б. Л, П,

куличићу и поздрављам срдачном добродошлицом њега и његову уважену супругу. Не могу да пропустим прилику а да нарочито не подвучем своју радост због присуства претставника наших надзорних власти на нашим скуповима. У заједничкој сарадњи са њима ми се лакше разумемо, и то користи и нама и њима. Надам се да ће нас та сарадња у будуће још више зближити јер смо у ствари сараднци на истом послу. Молим вас на крају свог говора да у своје градове понесете и величанствени утисак који на сваког од нас мора оставити споменик Незнаном јунаку. По замисли свога творца, Блаженопочившег Краља Апександра I Ујединитеља, овај споменик својом величанственошћу треба да нас потсећа на величину жртава поднетих за уједињење Југословена и да тврдоћом свога гранита симболизује солидност и неразрушивост оствареног дела. Нека сви ми будемо испуњени тим истим осећајима и истом вером. Полазећи из наше средине, понесите и предајте својим градовима осеЂаје оне истинске братске љубави и гостољубља, које Београд, као престоница наше мо^не Краљевине, гаји и указује стално сваком граду и сваком његовом претставнику. Он ^е ту евоју традицију чувати и бранити и у будуће са једним циљем: да служи Краљу и отаџбини, братској слози и целокупном нашем народу. ЖИВЕЛИ!" На овај поздрав одговорили су пригодним говорима г. д-р Теодор Пеичи-К, претседник града Загреба и претседник Савеза градова, г. д-р Винко Микуличић, претседник града Сушака и народни посланик и г. д-р Сеид Буљина, градски директор из Бања Луке.