Opštinske novine

124

Београдске општинске новине

грађени за своју игру, а други играју само из спорта, ради свог задовољства. Они, при томе, подносе сами све материјалне жртве. Путују о свом трошку, набављају за своје новце сву опрему и уопште несебично се баве спортом, одбијајући да имају од спорта макакве користи. Појам аматеризма и професионализма сасвим је другојачије схваћен на континенту. Међународни футбалски савез дозвољавао је аматерским играчима извесну отштету, сматрајући да тиме принципи аматеризма нису повређени. Сем тога, дозвољено је и увођење професионализма али не на бази као у Енглеској. Многе државе завеле су тајни профефесионализам, који је Међународна фетбалска федерација толерисала. Тако је дошло до сукоба и Енглеска је одбила да учествује у такмичењима ФИФА. Не треба подвлачити да је тиме првенство света изгубило свог најопаснијег и најбољег такмичара. Енглески футбал налази се на високом нивоу. По мишљењу многих истакнутих стручњака ниједна европска држава није успела досада да достигне Енглезе у футбалском спорту. То је разумљиво када се узме у обзир под каквим се условима футбал развија у Енглеској. Пошто је заснован на чисто професионалној бази, клубови, који имају милионске приходе, настоје да своје чланове што је могућно боље припреме за тешке утакмице. Енглески професионалци имају све што им је потребно да би могли да се усаврше у футбалској вештини. Ништа, ама баш ништа им недостаје Они, поред тога, не раде ништа друго и играју само футбал. Разумљиво је онда да су под оваквим условима енглески професионалци успели да достигну савршенство у футбалској вештини.

Први сусрет између Енглеске и Југославије Наша футбалска репрезентација није досада имала могућности да се сусретне са енглеским државним тимом. Утакмица у Београду биће први сусрет на футбалском пољу између репрезентација Југославије и Енглеске. Ако нисмо играли међународне утакмице са Енглезима, ипак су спортски односи између ових двеју земаља одржавани с времена на време. Енглески клубови гостовали су у Југославији, у Загребу и Београду, а наши су правили турнеје по Енглеској. Први наш футфутбалски клуб који је прешао Ааманш био је Београдски спорт клуб који је у Единбургу у Шкотско] одиграо пријатељску утакмицу против Хартса. Затим је загребачки Грађански, појачан с неколико играча из Београда, гостовао у Великој Британији и одиграо неколико утакмица. Грађански је играо у Аиверпулу, Вулверхемптону, Дон Кастеру, Единбургу и Аондону.

И београдска „Југославија" прешла је Ааманш. Београдски „Црвени" играли су у Даблину против ирске репрезентације. Као што се види, односи између наших и енглеских футбалера били су досада веома срдачни и пријатељски. Резултат тога је међународна утакмица, која ће се одржати крајем месеца маја у Београду. Треба још подвући да су наши клубови постигли врло добре резултате у игри с енглеским професионалцима. Скоро све утакмице наши футбалери су добили на домаћем терену. Челси из Аондона и Аиверпул потучени су чак с катастрофалним резултатима. Приликом шстовања у Енглеској наши клубови су губили утакмице с часним резултатом. Најсјајнији је без сумње успех загребачког Грађанског, који је у Единбургу играо нерешено против Хартса, најбољег клуба Шкотске. Званични ирвак света у Београду Други значајан догађај биће гостовање Италије. Двоструки првак света долази у Београд са својом најјачом екипом. Ово ће бити трећи сусрет између наше и италијанске репрезентације. Досадашње две утакмице добили су Италијани. Треба, међутим, подвући да су оба сусрета одржана у Италији, први у Падови, а други у Ђенови. Према томе, италијанска репрезентација гостоваће ове године првипут у Југославији, односно у Београду. Италијански футбал налази се на врло високом нивоу. Италијани су за последњих десет година постигли невероватне успехе. Захваљујући савршеној организацији која је спроведена у Италији у спорском погледу италијански спорт напредује гигантским корацима, а нарочито футбал. До пре десет година Италија није ни из далека играла овако значајну улогу у футбалском спорту. Тада се нагло кренуло напред. Настала је права најезда јужноамеричких футбалера у Италији. Они су много допринели да је италијански футбал тако много напредовао. Најбољи енглески, мађарски и аустриски тренери настојали су да подигну класу италијанског футбала и у томе су успели. Поред тога држава је поклањала велику пажњу футбалском спорту. Подизани су стадиони и указиване су све могућне помоћи спортским, а нарочито футбалским друштвима. Резултат тога је успон италијанског футбала до највише степенице. Пре пет година Италија је првипут освојила светско футбалско првенство, које је 1934 године одржано у Италији. У финалу Италија је победила Чехословачку са 2:1. Прошле године Италијаии су опет триумфовали на такмичењу за светско првенство. „Азури'' су прво иобедили Норвешку, за тим Француску и Бразилију и састали се у финалу са Мађарском, коју су убедљиво и заслу-