Opštinske novine

292

Београдскв општ инске новине

свој говор позивом да кликну Њ. В. Краљу, Њ. Кр. Вис. Кнезу-Намеснику и целом Краљевском Дому. Затим су подељене новчане награде награђеним жандармима, које -су доделили претседник Министарског •савета и Министар унутрашших послова, Управа државних монопола, Претседник Општине града Београда и још неке државне и приватне установе... Министар спољних послова, г. Цинцар-Марковић, син пуковника Цинцар-Марковића, бившег команданта жандармерије, доделио је награду жандармима 5.000.динара. Док командант жандармерије генерал г. Стефановић честита награђеним жандармима, потпуковник г. Радојчић им дели коверте са наградама.

Претседник Београдске општине г. Влада Илић доделио је за успешно вршеље службе јавне безбедности на територији Општине београдске награду од 5.000 динара, која ће се накнадно поделити жандармима. За овим је изведен веома успео реви пешадије, коњице, и моторизованих јединица. (У овом иетом поретку моторизоване јединице жандармерије прошле су касније целим градом). После успелог ревија трупа, које је окупљена публика поздравила спонтаним и одушевљеним аплаузом, гостима је приређена свечана закуска у просторијама Београдског жандармеријског пука.

Дефиле коњнчке жандармерије Дефиле моторизоване жандармерије Славе београдских друштава

СЛАВА НАСЕЉА КРАЉА АЛЕКСАНДРА Насеље Краља Александра, које обухвата територију од штофаре „Неимар" па све Краља Александра улицом преко Цветкозе механе до краја атара Општинског, с обе стране Краља Александра улице, има своје велике бриге које су се манифестовале и 24. ов. м. на св. Ћирила и Методија, које друштво за унапређење Нагеља слави као сзоје патроне. Друштво је и ове године прославило свечано своју славу по српском обичају, испуњујући све традиционалне обичаје који карактеришу тога свечаног дана нарочито нашег средњег и малог човека. Сечење колача је обављено у сали кафане „Даниловић" у Кр. Александра ул. бр. 357 од - стране проте г. Данила Поповића, који је уједно био и изаеланик Њ. Светости Патријарха, са домаћином Славе и претседником Насеља г. Илијом Перићем правним референтом Средишње Управе Јавне Берзе рада. Поред њих колач је држао и нови домаћин г. Миша Даниловић. Обреду су присуствовали изасланик Претседника општине, већник г. д-р Стеван Поповић, изасланик Управника Града г. инсп. Божа Петровић, бивши претседници Насеља г.г. Девечерски и Милинковић, пред■ставници околних насеља, Кола српских Сестара и многих других удружења, као и велики број грађана Насеља.

Ђаци школе Насеља која и носи име патрона Св. Ћирила и Методија извели су један леп програм рецитација и хорског певања под дириговањем г-ђе Славке Миленковић, учитељице школе. После програма било је лепо чути народне песме које је певао мали ученик IV разреда осн. школе Владислав Здравковић уз пратњу хармонике евога друга, такође ученика, Љубише Дачића. Ова два дечака показала су такву даровитост за музику да ће бити штета ако се не буду даље образовали у томе правцу. Прота г. Поповић одржао је један пригодан говор, похваливши грађане што поштују обичаје својих етарих и овако лепо прослављају своју Славу и изручивши им поздрав и.благослов Н>. Светости Патријарха Гаврила. Претседник Насеља и домаћин Славе Г. Перић изнео је у главним линијама рад Удружен>а и потребе Насеља. На жељу присутних одржао је говор и већник Г. д-р Стева Поповић. Он је честитао славу у име Општинског већа и изручио поздраве и чеетитке Претседника г. Владе Илића, који је хтео и сам да дође да им честита али је епречен, јер претседава једној важној конференцијИ коју, као претседник, не може да напусти. Г. д-р Поповић је рекао, да он као стари пријатељ Насеља познаје све његове потребе, да је Општина за последње 2—3 године учинила дешто за то доскора сасвим занемарено Насеље. „Најлакше је давати јефтина обећања али ми смо и :сувише добри прија-