Opštinske novine

510 Београдске дпштинске новинб

кантна појава. У недостатку пописа, који би дао приближне податке, долази се индиректном методом до закључка да Београд данас са Панчевом има око 420 хиљада становника, од којих 400 хиљада у самом Београду. То наводи на закључак да је приближни темпо пораста око 5°/о годишње. Према томе, већ око 1945 године Београд би требало да има до 550 хиљада становника. Природно је да ће Београд у то време имати далеко друкчији значај, да ће саобраћај у њему у то време друкчије да изгледа, па ће се, природно, морати радити и на даљем проширењу водовода, поред онога што се на основу овог зајма треба да спроведе.

На једној од ранијих седница, рекао је даље г. Ђуричић, Градско веће је одобрило кредит од 7 милиона динара за набавку аутобуса. Том приликом нису споменути тролебуси, који ће се такође набавити. То превозно средство веома је корисно, незагађује ваздух и не користи бензин који је туђег порекла и за који се морају плаћати девизе, које су у данашње време тако ретке и драгоцене. Из садашњега зајма имала би се извршити набавка нових трамвајских кола. Број трамвајских кола је недовољан, она су неудобна, недовољно практична, а многа се налазе у врло рђавом стању. Постоји намера да сз поручи 12 нових трамвајских кола.

Г. г. Војин Ђуричић и Влада Илић у дворишту Градске болнице

Смртност је у Београду веома велика и број смртних случајева износи годишње 3.500. Чак кад се тај број и не би повећавао, а он се мора повећати са порастом становнипггва Београда, наше „Ново гробље" већ је готово пуно и за 2—3 године биће немогуће вршити сахране на њему. Најновије београдско гробље треба према генералном плану да се налази у Маринковој шуми. Општина тамо има десетину хектара свога земљишта, али је потребно откупити приватна земљишта, тако да укупна површина буде око 80 хектара. Тај терен треба уредити, треба изградити приступне путеве, опасати терен појасом зеленила у површини од 25 хектара, пошумити, паркирати, направити улице и друге инсталације, као што су мртвачница, капела, итд. За саму куповину земљишта потребно је обезбедити око 22—25 милиона динара. Проблеми београдског водовода довољно су третирани, тако да скоро сваки Београђанин зна његове потребе. Наш водовод, чији капацитет данас једва достиже око 50 хиљада куб. метара воде дневно, треба да буде појачан на 70 хиљада куб. метара воде, да би била задовољена потреба за две до три године унапред, после чега ће се морати наставити посао. Јер, као што је рекао г. Ђуричић, пораст становништва Београда је мар-

Друго важно питање, по коме је неопходно потребно да се донесе хитна одлука јесте питање гробља. Ради његовог решења потребна је такође велика сума новаца.

Са проширењем вознога парка мора се помишљати и на изградњу гараже. Ни данас није могуће сва возила сместити у гаражи, већ се многа од њих налазе под ведрим небом. Потребно је изградити гараже у којима ће сва возила моћи бити смештена, у којима ће бити довољно простора за њихово редовно прегледање и оправљ-ање. Изградња гараже стајала би 8,5 милиона динара.

Г. г. Војин Ђуричић и Влада Илић разгледају општинске радничке станове