Opštinske novine

572

Београдске општинске новине

Изасланик Њ. В. Краља командант града Београда ђенерал г. Петар Косић и угледне званице на свечаној седници у част рођендана Њ. В. Краља Петра II у Градској већници.

Ујединитеља. Још док је далеко од државних послова, Он је освојио срце сзога народа, и кад га поздрављамо данас, уочи његовог шеснаестог рођендана ми изражавамо најинтимнија и најдубља осећања целокупног становништва нашег лепог града. Кроз овај свечани скуп, преко својих званичних и незваничних преставника, Београд, пуних груди, кличе сзоме младоме Монарху: да дуго живи и срећно влада овим народом југословенским, из којега је поникао и за који га везује, уз промисао Свемогућега, славна прошлост његовог Краљевског дома. У овом свечаном тренутку када упућујемо срдачне честитке, пуне искрености и топлине, нашем младоме Владару, ми не смемо заборавити ону добру и племениту пример Мајку, која бди над младим Краљем Југославије, усађујући у његово чедно срце и његову племениту душу осећање дужности за велике послове који га очекују у скорој будућчости и свету искру презелике љубави за узвишени владарски позив који му је судбина доделила. Изражавајући Краљици Мајци дубоку благодарност, ми у исто време дугујемо не мању благодарност мудрости високо просзећеног и умног Кнеза Намесника Павла, који за зреме малолетства Н>. В. Краља води сигурном руком брод наше државе кроз узбуркано море међународних односа у све тише воде мира и благостања. Ја вас позизаи, госпође и господо, да дамо израза нашој поданичкој оданости и верности Краљу Југославије Петру II и слазној династији Карађорђевића, искреним покликом, који долази из дубине наших срца: Да живи Краљ Петар II! Да живи Светли дом Карађорђевића! Да живи наша лепа, велика и недељива Отаубина Југославија!

Престолу и Карађорђевој династији наш народ види најсигурнији стожер националног окупљања и најбољу гаранцију за напредак недељиве Отаџбине и у садашњости и у будућности.

Претседник Београдске општине г. Влада Илић отвара свечану седницу у част рођендана Њ. В. Краља Петра II у дворани Градског већа.

Наш млади Краљ је симбол младости наше националне државе. Ми гледамо у њему оличење свих врлина његових славних предака почев од неумрлог Вожда, оснивача националне незазисности па да њзгозог великог родитеља, Краља Мученика, Витеза и