Opštinske novine
ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ -——,— = — ■ С тр 571 НЕДЕЉШИ ИЗБЕШТАЈ о најнижим, највећим и просечним ценама пољопривредних проиввода, колонијалне робе, домаће стоке равног материјала и радничких надница на београдском тргу од 16-ХН до 22-ХН 1939 год.
Просечна цена
В Р С Т А
Мера
у динарима
3 нед. .|
Жихо
Пшеница
100 кгр.
197.50
Раж
183.75
Јечам
177.50
Овас
188.25
Кукуруз у зрну
125.75
у клипу
.
Брашно и хлеб
1 кгр.
Брашно пшенично Но. 2
3.—
Но. 1
„
3.25
бело
„
3.75
и „ кукурузно
2,—
Хлеб пшенични црни
м
3.25
бели
-
3.75
Месо
Говеђина
1 кгр.
12.—
„ жива мера
100 кгр.
462.50
Телећина
1 кгр.
20.50
„ жива мера
100 кгр.
675.—
Јагњећина
1 кгр.
—.—
„ жива мера
100 кгр.
387.50
Овчетина
1 кгр.
12.—
и жива мера
100 кгр.
262.50
Свињетина
1 кгр.
15.50
„ жива мера
100 кгр.
855.-
Свињско сушено
1 кгр.
19.50
Кобасице
„
24.50
Шваргле и чварци
„
13.50
Пршута
„
44.—
Салама
„
37.50
Шунка кувана
„
43.75
Шунка некувана
„
26.50
Сланина сирова
„
16.50
* сува
„
22,—
„ ужичка
„
38.75
Маст свињска
„
18.—
Сало
18.-
Лој топљен
„
14,-
* нетопљен
-
12.50
Риба
Шаран
1 кгр.
15.—
Сом
24.—
Кечига
63.50
Смуђ
29 50
Пастрмка
25.50
Штука
^'0.—
Бела
8.50
Млеко
Млеко кравље
1 лит.
2.75
Млеко овчије
„
—.—
Млеко кисело
1 крг.
8.—
Масло (путер)
37,-
Масло топљено
30.—
Кајмак
?6.—
Сир обичан
12.50
„ сомборски
20.—
„ качкаваљ
21.50
и тр&пист
28.50
и ементалер
29,50
Поврће
6.75
Пасуљ
1 кгр.
Боб
—.—
Сочиво
9.—
Грашак у зрну млад
—•—
Грашак у зрну зрео
11.—
Кромпир стари
1.87
Кромпир нови
К87
Лук црни
Лук бели
6.75
Лук прази
1 веза
1.25
Боранија
1 кгр.
—.—
Бундева
1 ком.
6.—
Тиквице
1 кгр.
—.—
Шаргарепа
3.—
Купус сладак
1.50
Купус кисео
2.50
Спанаћ
3 —
Рен
8,—
Цвекла
2.25
Кељ
2.75
Келераба
1 веза
1.75
Карфиол
1 ком.
5,37
Зелен за супу
1 веза
2.50
Першун
—.75
Мирођија
»
—'.75
Иелер
1 кгр.
4 50
Просечна цена
В Р С Т А
Мера
у дин
арима
3 нед.
Патлиџан црвени
1 кгр.
—
Патлиџан паави
1 ком.
—.—
Паприка љута
100 ком.
7.25
„ туршијара
■»'» • • :
10.—
„ бабура
»»
—.—
Краставци
„
—.—
Ротквице
1 веза
1.50
Роткве
1 кгр,
2.—
Воће
Јабуке
1 кгр.
6.50
Крушке
»»
6.50
Брескве
»»
—.—
Кајсије
»»
—
Трешње
»»
—.—
Вишње
—,—
Јагоде
. »»
—
Малине
»»
—.—
Грожђе
»»
5,50
Шљиве ранке
—.—
Шљиве јесење
Шљиве сушене
8.-
Лубенице
1 ком.
—
Диње
»»
—.—■
Мушмуле
1 кгр.
4.50
Ораси без љуске
24.50
Ораси са љуском
8.—
Кестен
7.—
Смокве свеже
—.—
суве
14.50
Лимун
1 ком.
1.37
Банане
2.—
Неранџе
2.50
Колонијална и друга роба
Шећер у коцкама
1 кгр.
15.-
„ у кристалу
13.-
„ у праху
»»
15.—
Кафа сирова
„
86.-
„ пржена
,,
100.—
Шећер жути
,,
24.—
Со млевена
„
2.75
Бибер крупан
,,
45.-
Бибер ситан
,,
50.—
Паприка млевена
»»
40.-
Гершла
„
11.—
Фида
»»
8.50
Макарони
»»
13 50
Криз
,,
4.50
Бадем са љуском
,,
22.50
Бадем без љуске
,,
51.—
Лешник са љуском
,,
18.—
Л^шник без љуске
,,
43.—
Ванила у шипкама
»»
775 —
Ванила у праху
,,
1200.—
Пиринач
,,
12.—
Урма
,,
52 50
Мак
,,
22-
Чај
,,
200.-
Цигура
,,
19.-
Цимет у шипкама
,,
90.—
Цимет ситан
,,
100.—
Грожђе суво
,,
15.-
Какао
,,
70.—
Чоколада
,,
69 —
Зејтин за јело
1 лит.
28.—
Сирће винско
,,
6.50
Есенција
,,
50.-
Мед
1 кгр.
19.-
Восак
60.—
Пекмез од шљика
,,
8.-
Свеће воштане
,,
72 50
„ стеаринске
,,
35.—
„ парафинске
»,
33.50
Сапун за умивање
1 ком.
10.50
Сапун за рубље
1 кгр.
12.-
Сумпор у шипкама
,,
8.—
Сумпор у праху
'»». '■
8.-
Сода камена за рубље
,,
3.-
Сода масна за сапун
,,
10.—
Плави камен
•»
8.-
Маст за обућу
1 ком.
5 75
Шпиритус рафиниран
1 лит.
52.-
Шпиритус за гориво
,,
10.—
Петролеј
„
8.—
Бензин
8.25
Квасац
1 кгр.
38.-
Лорбер
15.-
Маслине
,,
18.—
Рибд сур
43-
Сардина
1 кут
16.75