Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ -——,— = — ■ С тр 571 НЕДЕЉШИ ИЗБЕШТАЈ о најнижим, највећим и просечним ценама пољопривредних проиввода, колонијалне робе, домаће стоке равног материјала и радничких надница на београдском тргу од 16-ХН до 22-ХН 1939 год.

Просечна цена

В Р С Т А

Мера

у динарима

3 нед. .|

Жихо

Пшеница

100 кгр.

197.50

Раж

183.75

Јечам

177.50

Овас

188.25

Кукуруз у зрну

125.75

у клипу

.

Брашно и хлеб

1 кгр.

Брашно пшенично Но. 2

3.—

Но. 1

3.25

бело

3.75

и „ кукурузно

2,—

Хлеб пшенични црни

м

3.25

бели

-

3.75

Месо

Говеђина

1 кгр.

12.—

„ жива мера

100 кгр.

462.50

Телећина

1 кгр.

20.50

„ жива мера

100 кгр.

675.—

Јагњећина

1 кгр.

—.—

„ жива мера

100 кгр.

387.50

Овчетина

1 кгр.

12.—

и жива мера

100 кгр.

262.50

Свињетина

1 кгр.

15.50

„ жива мера

100 кгр.

855.-

Свињско сушено

1 кгр.

19.50

Кобасице

24.50

Шваргле и чварци

13.50

Пршута

44.—

Салама

37.50

Шунка кувана

43.75

Шунка некувана

26.50

Сланина сирова

16.50

* сува

22,—

„ ужичка

38.75

Маст свињска

18.—

Сало

18.-

Лој топљен

14,-

* нетопљен

-

12.50

Риба

Шаран

1 кгр.

15.—

Сом

24.—

Кечига

63.50

Смуђ

29 50

Пастрмка

25.50

Штука

^'0.—

Бела

8.50

Млеко

Млеко кравље

1 лит.

2.75

Млеко овчије

—.—

Млеко кисело

1 крг.

8.—

Масло (путер)

37,-

Масло топљено

30.—

Кајмак

?6.—

Сир обичан

12.50

„ сомборски

20.—

„ качкаваљ

21.50

и тр&пист

28.50

и ементалер

29,50

Поврће

6.75

Пасуљ

1 кгр.

Боб

—.—

Сочиво

9.—

Грашак у зрну млад

—•—

Грашак у зрну зрео

11.—

Кромпир стари

1.87

Кромпир нови

К87

Лук црни

Лук бели

6.75

Лук прази

1 веза

1.25

Боранија

1 кгр.

—.—

Бундева

1 ком.

6.—

Тиквице

1 кгр.

—.—

Шаргарепа

3.—

Купус сладак

1.50

Купус кисео

2.50

Спанаћ

3 —

Рен

8,—

Цвекла

2.25

Кељ

2.75

Келераба

1 веза

1.75

Карфиол

1 ком.

5,37

Зелен за супу

1 веза

2.50

Першун

—.75

Мирођија

»

—'.75

Иелер

1 кгр.

4 50

Просечна цена

В Р С Т А

Мера

у дин

арима

3 нед.

Патлиџан црвени

1 кгр.

Патлиџан паави

1 ком.

—.—

Паприка љута

100 ком.

7.25

„ туршијара

■»'» • • :

10.—

„ бабура

»»

—.—

Краставци

—.—

Ротквице

1 веза

1.50

Роткве

1 кгр,

2.—

Воће

Јабуке

1 кгр.

6.50

Крушке

»»

6.50

Брескве

»»

—.—

Кајсије

»»

Трешње

»»

—.—

Вишње

—,—

Јагоде

. »»

Малине

»»

—.—

Грожђе

»»

5,50

Шљиве ранке

—.—

Шљиве јесење

Шљиве сушене

8.-

Лубенице

1 ком.

Диње

»»

—.—■

Мушмуле

1 кгр.

4.50

Ораси без љуске

24.50

Ораси са љуском

8.—

Кестен

7.—

Смокве свеже

—.—

суве

14.50

Лимун

1 ком.

1.37

Банане

2.—

Неранџе

2.50

Колонијална и друга роба

Шећер у коцкама

1 кгр.

15.-

„ у кристалу

13.-

„ у праху

»»

15.—

Кафа сирова

86.-

„ пржена

,,

100.—

Шећер жути

,,

24.—

Со млевена

2.75

Бибер крупан

,,

45.-

Бибер ситан

,,

50.—

Паприка млевена

»»

40.-

Гершла

11.—

Фида

»»

8.50

Макарони

»»

13 50

Криз

,,

4.50

Бадем са љуском

,,

22.50

Бадем без љуске

,,

51.—

Лешник са љуском

,,

18.—

Л^шник без љуске

,,

43.—

Ванила у шипкама

»»

775 —

Ванила у праху

,,

1200.—

Пиринач

,,

12.—

Урма

,,

52 50

Мак

,,

22-

Чај

,,

200.-

Цигура

,,

19.-

Цимет у шипкама

,,

90.—

Цимет ситан

,,

100.—

Грожђе суво

,,

15.-

Какао

,,

70.—

Чоколада

,,

69 —

Зејтин за јело

1 лит.

28.—

Сирће винско

,,

6.50

Есенција

,,

50.-

Мед

1 кгр.

19.-

Восак

60.—

Пекмез од шљика

,,

8.-

Свеће воштане

,,

72 50

„ стеаринске

,,

35.—

„ парафинске

»,

33.50

Сапун за умивање

1 ком.

10.50

Сапун за рубље

1 кгр.

12.-

Сумпор у шипкама

,,

8.—

Сумпор у праху

'»». '■

8.-

Сода камена за рубље

,,

3.-

Сода масна за сапун

,,

10.—

Плави камен

•»

8.-

Маст за обућу

1 ком.

5 75

Шпиритус рафиниран

1 лит.

52.-

Шпиритус за гориво

,,

10.—

Петролеј

8.—

Бензин

8.25

Квасац

1 кгр.

38.-

Лорбер

15.-

Маслине

,,

18.—

Рибд сур

43-

Сардина

1 кут

16.75