Opštinske novine
ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ == Стр 567 МЕСЕЧНИ И35ЕШТАЈ о најнижим, највећин и просечним ценама пољопривредних проиввода, колонијалне робе, домаће етоке разног материјала и радничких надница на београдском тргу од 1-Х1 до 30-Х1 1939 год.
Просечна цена
В Р С Т А
Мера
у динарима
мес. ј
Жито
Пшеница
100 кгр.
162.50
Раж
ц
107,50
Јечам
141 87
Овас
147.50
Кукуруз у зрну
.
111.87
у клипу
»
—•—
Брашно и хлеб
1 кгр.
2.8/
Врашно пшенично Но. 2
Но. 1
3 12
бело
3.50
„ кукурузно
2.—
Хлеб пшенични црни
3.25
бели
3.75
Месо
Говеђина
1 кгр.
11 —
и жива мера
100 кгр.
446 87
Телећина
1 кгр.
19.75
„ жива мера
100 кгр.
684.37
Јагњећина
1 кгр.
13 —
„ жива мера
100 кгр.
381.25
Овчетина
1 кгр.
11.25
„ жива мера
100 кгр.
271.87
Свињетина
1 кгр.
15.—
„ жива мера
100 кгр.
828.12
Свињско сушено
1 кгр.
17.37
Кобасице
21 25
Шваргле и чварци
11 75
Пршута
35.12
Салама
36. -
Шунка кувана
38. —
Шунка некувана
25.31
Сланина сирова
16.25
сува
22.62
и ужичка
34 06
Масг свињска
17Љ
Сало
17 50
Лој топљен
11 —
„ нетопљен
11.62
Риба
Шаран
1 кгр.
13.87
Сом
23.56
Кечига
Зч.62
Смуђ
24 62
Пастрмкз
25 —
Штука
13.—
Бела
6.—
Мдеко
Млеко кравље
1 лит.
2.75
Млеко овчије
„
- .—
Млеко кисело
1 крг.
7.—
Масло (путер)
34.-
Масло топљено
83.37
Кајмак
23.62
Сир обичан
13. 9 5
„ сомборски
19.25
ж качкаваљ
21.—
ж тр&пист
25 50
„ ементалер
27.50
Поврће
Пасуљ
1 кгр.
5.37
Воб
—.—
Сочиво
8 68
Грашак у зрну млад
17.68
Грашак у зрну зрео
6 25
Кромпир стари
1.72
Кромпир нови
1 62
Лук црни
1.54
Лук бели
1 веза
6.18
Лук прази
1.41
Боранија
1 кгр.
7.06
Бундева
1 ком.
5.49
Тиквице
1 кгр.
3.50
Шаргарепа
2.25
Купус сладак
1.68
Купус кисео
2.68
Спанаћ
4 37
Рен
9.62
Цвекла
2.-
Кељ
2 24
Келераба
1 веза
1.75
Карфиол
1 ком.
3.87
Зелен за супу
1 веза
1.87
Першун
-.75
Мирођија
„
—.75
Целеп
1 кгр.
3 93
Просечна цена
В Р С Т А
Мера
у динарима
мес. |
Патлиџан црвени
1 кгр.
1 5 87
Патлиџан пдави
1 ком.
1.90
Паприка љута
100 ком.
6.25
туршијара
„
21.06
бабура
,,
31.81
Краставци
„
- .—
Ротквице
1 веза
1.58
Роткве
1 кгр,
1.93
Воће
Јабуке
1 кгр.
6. -
Крушке
6,-
Брескве
—.—
Кајсије
—
Т решње
Вишње
—.—
Јагоде
—
Малине
—.—
Грожђе
5 75
Шљиве ранке
.—
Шљиве јесење
2.06
Шљиве сушене
7.25
Лубенице
1 ком.
—. -
Диње
—.—
Мушмуле
1 кгр.
4.43
Ораси без љуске
25.25
Ораси са љуском
8.18
Кестен
6.31
Смокве свеже
—.—
» суве
:з.з7
Лимун
1 ком.
1 43
Банане
2.12
Неранџе
2.25
Колонијална и д,руга роба
Шећер у коцкама
1 кгр.
14.62 1
у кристалу
12.62
У праху
14.—
Кафа сирова
„ пржена
96 —
Шећер жути
24.—
Со млевена
2.75
Бибер крупан
42.50
Бибер ситан
50.—
Паприка млевена
36.87
Гершла
22.—
Фида
7.87
Макарони
»»
13 75
Криз
9»
4 50
Бадем са љуском
М
22.50
Бадем без љуске
51.—
Лешник са љуском
18.-
Лешник без љуске
45. ~
Ванила у шипкама
737.50
Ванила у праху
1000.—
Пиринач
10.75
Урма
»»
44 50
Мак
22 —
Чај
»»
187.50
Цигура
»»
19.-
Цимет у шипкама
»»
85 —
Цимет ситан
10^.25
Грожђе суво
15.50
Какао
60.—
Чоколада
67.50
Зејтин за јело
1 лит.
27.—
Сирће винско
6.50
ЕсенциЈа
50.-
Мед
1 кгр.
19.-
Восак
60.—
Пекмез од шљива
»»*
9.—
Свеће воштане
71.25
„ стеаринске
35.-
„ парафинске
30.-
Сапун за умивање
1 ком.
10.50
Сапун за рубље
1 кгр.
11.—
Сумпор у шипкама
8.-
Сумпор у праху
»»
8.-
Сода камена за рубље
»»
3.-
Сода масна за сапун
»»
10.—
Плави камен
8.-
Маст за обућу
1 ком.
5 62
Шпиритус рафиниран
1 лит.
56.-
Шпиритус за гориво
,,
10.—
Петролеј
,,
7 50
Бензин
,,
7.52
Квасац
1 кгр.
38.—
Лорбер
15,—
Маслине
,,
19,—
Риба сун 1
„
40 _
Сардина
1 кут
19 12