Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ == Стр 567 МЕСЕЧНИ И35ЕШТАЈ о најнижим, највећин и просечним ценама пољопривредних проиввода, колонијалне робе, домаће етоке разног материјала и радничких надница на београдском тргу од 1-Х1 до 30-Х1 1939 год.

Просечна цена

В Р С Т А

Мера

у динарима

мес. ј

Жито

Пшеница

100 кгр.

162.50

Раж

ц

107,50

Јечам

141 87

Овас

147.50

Кукуруз у зрну

.

111.87

у клипу

»

—•—

Брашно и хлеб

1 кгр.

2.8/

Врашно пшенично Но. 2

Но. 1

3 12

бело

3.50

„ кукурузно

2.—

Хлеб пшенични црни

3.25

бели

3.75

Месо

Говеђина

1 кгр.

11 —

и жива мера

100 кгр.

446 87

Телећина

1 кгр.

19.75

„ жива мера

100 кгр.

684.37

Јагњећина

1 кгр.

13 —

„ жива мера

100 кгр.

381.25

Овчетина

1 кгр.

11.25

„ жива мера

100 кгр.

271.87

Свињетина

1 кгр.

15.—

„ жива мера

100 кгр.

828.12

Свињско сушено

1 кгр.

17.37

Кобасице

21 25

Шваргле и чварци

11 75

Пршута

35.12

Салама

36. -

Шунка кувана

38. —

Шунка некувана

25.31

Сланина сирова

16.25

сува

22.62

и ужичка

34 06

Масг свињска

17Љ

Сало

17 50

Лој топљен

11 —

„ нетопљен

11.62

Риба

Шаран

1 кгр.

13.87

Сом

23.56

Кечига

Зч.62

Смуђ

24 62

Пастрмкз

25 —

Штука

13.—

Бела

6.—

Мдеко

Млеко кравље

1 лит.

2.75

Млеко овчије

- .—

Млеко кисело

1 крг.

7.—

Масло (путер)

34.-

Масло топљено

83.37

Кајмак

23.62

Сир обичан

13. 9 5

„ сомборски

19.25

ж качкаваљ

21.—

ж тр&пист

25 50

„ ементалер

27.50

Поврће

Пасуљ

1 кгр.

5.37

Воб

—.—

Сочиво

8 68

Грашак у зрну млад

17.68

Грашак у зрну зрео

6 25

Кромпир стари

1.72

Кромпир нови

1 62

Лук црни

1.54

Лук бели

1 веза

6.18

Лук прази

1.41

Боранија

1 кгр.

7.06

Бундева

1 ком.

5.49

Тиквице

1 кгр.

3.50

Шаргарепа

2.25

Купус сладак

1.68

Купус кисео

2.68

Спанаћ

4 37

Рен

9.62

Цвекла

2.-

Кељ

2 24

Келераба

1 веза

1.75

Карфиол

1 ком.

3.87

Зелен за супу

1 веза

1.87

Першун

-.75

Мирођија

—.75

Целеп

1 кгр.

3 93

Просечна цена

В Р С Т А

Мера

у динарима

мес. |

Патлиџан црвени

1 кгр.

1 5 87

Патлиџан пдави

1 ком.

1.90

Паприка љута

100 ком.

6.25

туршијара

21.06

бабура

,,

31.81

Краставци

- .—

Ротквице

1 веза

1.58

Роткве

1 кгр,

1.93

Воће

Јабуке

1 кгр.

6. -

Крушке

6,-

Брескве

—.—

Кајсије

Т решње

Вишње

—.—

Јагоде

Малине

—.—

Грожђе

5 75

Шљиве ранке

.—

Шљиве јесење

2.06

Шљиве сушене

7.25

Лубенице

1 ком.

—. -

Диње

—.—

Мушмуле

1 кгр.

4.43

Ораси без љуске

25.25

Ораси са љуском

8.18

Кестен

6.31

Смокве свеже

—.—

» суве

:з.з7

Лимун

1 ком.

1 43

Банане

2.12

Неранџе

2.25

Колонијална и д,руга роба

Шећер у коцкама

1 кгр.

14.62 1

у кристалу

12.62

У праху

14.—

Кафа сирова

„ пржена

96 —

Шећер жути

24.—

Со млевена

2.75

Бибер крупан

42.50

Бибер ситан

50.—

Паприка млевена

36.87

Гершла

22.—

Фида

7.87

Макарони

»»

13 75

Криз

4 50

Бадем са љуском

М

22.50

Бадем без љуске

51.—

Лешник са љуском

18.-

Лешник без љуске

45. ~

Ванила у шипкама

737.50

Ванила у праху

1000.—

Пиринач

10.75

Урма

»»

44 50

Мак

22 —

Чај

»»

187.50

Цигура

»»

19.-

Цимет у шипкама

»»

85 —

Цимет ситан

10^.25

Грожђе суво

15.50

Какао

60.—

Чоколада

67.50

Зејтин за јело

1 лит.

27.—

Сирће винско

6.50

ЕсенциЈа

50.-

Мед

1 кгр.

19.-

Восак

60.—

Пекмез од шљива

»»*

9.—

Свеће воштане

71.25

„ стеаринске

35.-

„ парафинске

30.-

Сапун за умивање

1 ком.

10.50

Сапун за рубље

1 кгр.

11.—

Сумпор у шипкама

8.-

Сумпор у праху

»»

8.-

Сода камена за рубље

»»

3.-

Сода масна за сапун

»»

10.—

Плави камен

8.-

Маст за обућу

1 ком.

5 62

Шпиритус рафиниран

1 лит.

56.-

Шпиритус за гориво

,,

10.—

Петролеј

,,

7 50

Бензин

,,

7.52

Квасац

1 кгр.

38.—

Лорбер

15,—

Маслине

,,

19,—

Риба сун 1

40 _

Сардина

1 кут

19 12