Opštinske novine

Културна хроника

цузи поздрављени буром одушевљења. Г. Жан Јонел, у име француских уметника, захвалио се Београђанима на срдачним манифестацијама. * Друштво пријатеља Француске приредило је у подне 25 марта свечан пријем члановима Француске комедије у великој сали ратничког дома. Велики број чланова Друштва и омладине дочекао је срдачно француске госте. Г. Стеван Павловић, претседник Друштва, поздравио их је са неколико пробраних речи. Г. Светислав Петровић је одржао говор о значају Француске комедије и ове ретке посете Београду. Г. Жан Јонел захвалио се кратким језгровитим говором у коме је рекао да су фран-

цуски уметници дошли да и својим присуством покажу колико воле нашу земљу и да су н>ихова осећања за нас остала непромењена: топла и искрена. * После друге претставе у позоришту, француски уметници су отишли у француско посланство, где им је приређен супе. Сутрадан изјутра су отпутовали из Београда. Боравак трупе Француске комедије у Београду јесте уметнички догађај од првокласнс важности, — и за наше глумце, којима ће француска игра послужити као одлична школа, и за београдску публику, којој је овом игром приређено драгоцено естетско уживање.

Свесловенски бал Кола српских сестара

Коло српских сестара приредило је 9 марта увече у Официрском дому необично занимљив Свесловенски бал, који је биз жизописна и укусна смотра свих словенских народних ношњи, извезених у злату, срми и разним живим бојама. Били су заступљени Чеси, Пољаци, Бугари, Руси и сви југословенски крајеви. Бал су посетили Њ. Кр. Вис. Кнез-Намесник Павле, у генералској униформи, и Њ. Кр. Вис. Кнегиша Олга, у ванредно лепом буњевачком народном оделу.

Испред Нј . Кр. Вис. Кнеза Намесника и Кнегиње Олге — који су заузели места у челу дворанс са Својом свитом, а иза њих су били чланови Краљевске владе — изведен је дефиле учесника обучених у народне ношње, који је трајао пола сата. Затим су групе из појединих крајева изводиле своја народна кола. После тога су Н>. Кр. Вис. Кнегиња Олга и Кнез-Намесник Павле повели „Краљево коло", којим је отворена редовна игранка, која је трајала и после поноћи.

Са Свесловенског бала Кола српских сестара. У првом реду у средини: Њ. Кр. Вис. Кнез Намесник Павле и Њ. Кр. Вис. Кнегиња Олга; с лева на десно: г-ђа Олга Илић; г -ца Мирка Грујић и (десно) г-ђа Ела Хаџић; у другом реду с лева на десно: г. г. д-р Александар Цинцар-Марковић, Милан Антић, Бошко <7олак-Антић, генерал Никола Христић, Никола Бешлић, д-р Иво Андрес, Божидар Максимовић и г-ђа Драга Б. Максимовић