Opštinske novine

Комунална хроника Измене и допуне Закона о градским општинама

У последње доба донесене су две значајне уредбе, којима се мења и допуњује Закон о градским општинама од 22 јула 1934 год.: 1) Уредба о органима Општине града Београда, Загреба и Љубљане од 20 септембра 1939 (објављена у „Службеним новинама" бр. 226—ГХХУШ од 4 октобра 1939 год.); 2) Уредба о допуни Закона о градским општинама од 27 марта 1940 год. (објављена у „Службеним новинама" бр. 71—XXIII од 27 марта 1940). Те уредбе гласе: УРЕДБА ■о органима Опгитине града Београда, Загреба и Љубљане Члан 1 Члан 2 Закона о изменама закона о општинама и обласним самоуправама мења се и гласи: Док се за општине града Београда, Загреба и Љубљане не изаберу градска већа

по Закону о градским општинама, надзорна власт може по слободној оцени разрешити чланове градског већа и претседника градске општине, па поставити нова или поставити повереника, која ће без обзира на ограничење из става 2 §-а 142 Закона о градским општинама, имати надлежности претседника градске општине и градског већа. УРЕДБА О допуни закона о градским општинама Члан 1 У § 81 Закона о градским општинама додаје ое нови став 5 који гласи: „Општина града Београда има три потпретседника. Градским статутом одредиће се које ће послове из надлежности претоедника, а по његовим упутствима, вршити стално сваки од потпретседника. До доношења статута послове потпретседницима одређиваће својим одлукама претседник".

Нови потпретседници Општине града Београда

1) Костић Лазар, инжењер и градски већник и 2) Неднћ Божидар, градски већник, оба из Београда. Нови потпретседници Београдске општине положили су заклетву 2 маја у 9 х /2 часова у кабинету Претседника Општине пред Претседником г. Војином Ђуричићем. После положене заклетве Претседник г, Војин Ђуричић и потпретседници г. г. Лазар Костић и Божидар Недић примили су новинаре у претседниковом кабинету и дали им изјаве: Претседник I. Ђуричић је рекао: Када је донесена Уредба коЈом се уводе три потпретседника, ја сам замишљао поделу послова тако да потпретседник правник води административне послове, потпретседник техиичар да води техничке послове, а трећи потпретседник да води послове општег карактера. У г. Костићу добили смо техничара. У к>егову надлежност спада Техничка дирекција и Дирекција трамваја и осветљења. Тачну надлежност г. Недића одредићемо доцније али свакако из области послова општег карактера. Тиме су остварзне две друге тачкг плана.

Решењем Господина Министра унутрашњих послова III број 11305 од 25 априла т. г. на основу чл. 1 Уредбе о органима Општине града Београда, Загреба и Љубљане од 20-1Х-1939 године у вези чл. 1 Уредбе о допуни Закона о градским општинама од 27 марта 1940 год., постављени су за потпретседнике Општине града Београда г.г.:

Претседник Београдске општине г. Војин Ђуричић са новим потпретседницима гг. Л. Костићем и Б. Нсдићем, после полагања заклетве