Opštinske novine

686

Београдске општинске новине

— Веома поштоване дамг и господо! Најоданије вам захваљујем аа изванредно пријатељски пријем од стране господина Претседника Београдске општине. В.ома сам радостан што ми се пружа прилика да будем пријатељски гост југословенске престонице, која се тако дивно развија. У нади да сам и сзојом посетом допринео продубљењу пријатељских односа између наших земаља желим вашој преетоници и надаље леп развитак и благостање. Живели! По г.овратку са Авале одржали су г.г. д-р Радочај и Анђал предавања у дворани Народне скупштине, која је била пуна одабране публике. Г. д-р Радочај је гозорио о развоју мађарског судства, а г. Анђал! о теми: „Кривично-правна оцена вредности гласа савести". Увече је г. д-р Лазар Марковић приредио свечану вечеру код „Српског Краља", на којој су измењане срдачне здравице између н>ега и г. д-р Радочаја. За време свога боравка у Београду г. д-р Радочај је одликован високим орденом Св. Саве I степена са лентом. 7 јула изјутра отпутовали су мађарски гости за Будимпешту, срдачно испраћени. Госте су испратили

Мађарски министар г. д-р Радочај са претседником Београдске општине г. Томићем на тераси на Авали на железничкој станици Министар правде г. д-р Лазар Марковић са ћерком, претседник Београдске општина г. Јеврем Томић, Мађарски посланик на нашем Двору г. Бакач-Бешењеи оа госпођом, затим претседници виших и нижИх судова у Београду, начелнИци и инспектори Министарства правде и претоедници разних правничких институција и удружења у Југославији.

Ваздушна веза Београд—Бар

5 августа 1940 успостављена је ваздушна линија „Аеропута" Београд—Бар. То је заправо продужење већ постојеће линије Београд—Подгорица. Саобраћај ће обављати два авиона „Аеропута". Велики путнички авион типа „Локид" саобраћаће од Београда до Подгорице, а од Подгорице до Бара саобраћаће авион „Сушак" типа Спартан-Крајзлер. Ваздушни саобраћај овим линијама врши се сваког дана сем недеље. Ова ваздушна линија има необично велики значај за развој туризма Бара и целог Српског Приморја. Цела вожња од Београда до Бара траје свега сат и по, не рачунајући кратко задржавање у Подгорици. Исти пут возовима и аутобусима траје међутим преко 30 сати. Ваздушна линија Београд—Подгорица скраћивала је ово путовање, али је пут Подгорица—Бар трајао аутобусима пуних седам сати, а авион прелази данас тај пут за 15 минута. Свечано отварање ове ваздушне пруге обављено је у Бару, уз присуство претставника цивилних и војних власти и огромног броја грађанства. Први редовни авион долетео је у Бар, на нови аеродром, 5 августа у 11 сати пре подне. Аеродром се налази у центру града поред морске обале.

Претседник Барске општине шаље поздравни телеграм Претседнику Београдске општине Приликом отварања ваздушног саобраћаја између Београда и Бара, претоедник општине г. Јеврем Томић добио је поздравни телеграм следеће садржине: „Господину Јеврему Томићу, претседнику Београдске општине „Господине претседниче, поводом свечаног отварања ваздушног саобраћаја Београд—Бар, хитам да овим путем, у име грађана стародревног града Бара, преко Вас господине претседниче, поздравим нашу дичну престоницу и нека би Бог дао да животна веза између Београда и Бара буде вечна, срећна и у добар час. Грађани стародревног града Бара у поданичкој верности и оданости са данашњег славља кличу: Живао Краљ Петар II и Узвишени Дом Карађорђевића! Живела моћна Отаџбина југославија! Претседник Барске општине Никезић". Претоедник Београдске општине г. Томић захвалио се на срдачном поздраву претседника Барске општине и грађана града Бара.