Opštinske novine

696

Београдске општинске новине

повишење кеја, ради осигурања од пооплаве, узводно од рибље пијаце. Кеј би се подигао за 1,20 метара, а имао би своју бетонску ограду. Претседник г. Томић и потпретседници разгледали су и пијацу за коју би било потребно да се откупи блок зграда и тако прошири како би она могла да се претвори у кванташку пијацу. За овај посао утрошила би се сума од 6 милиона динара. Затим су посетили Дом слепих у Александрову (тако се-зове један крај Земуна). Ту их је дочекала група грађана из тога краја на челу с управником Дома слепих г. Вељком Ромадановићем, који је претседник Удружења за улепшавање Александрова. Г. Рамадановић, као и други грађани, изнели су претседнику г. Томићу потребе краја. Они траже аутобус који ће их везивати са Доњим Градом и престоницом, траже пијацу и бунаре. Претседник г. Томић изјавио је да ће у најскорије време аутобус саобраћати до Александрова. То ће бити локална линија од Доњег Града до батајничке трошаринске станице. Г. Рамадановић је затим увео претседника г. Томића у Дом слепих, где је г. Томић разгледао свечану салу, која преставља прави музеј.

Потом су гости разгледали земунску кланицу, чије пространо двориште треба да се прекалдрмише, а испред које би имала да се изгради велика сточна пијаца, путем експропријације имања између улица Сибињанин Јанка и Прегревице. Претседник г. Томић, са потпретседницима и земунским градским већницима, одвезао се потом у дивље наоеље Иловник, где станује преко 90 породица у врло бедним приликама. Овим би се породицама могло помоћи само тако ако би се иселиле у здравије станове, а ово насеље би требало порушити, као и сва слична насеља у атару Београдске општине. Поред тога, претставници Земуна су изразили жељу да се еаграде у Земуну још две школе, једна у Горњем граду, а друга у Барама између аеродрома и вароши. Пошто су обишли Земун, г.г. Јеврем Тоглић, Лазар Костић и Божидар Недић одржали су конференцију у градској кући сапретставницима Земунаца и вишим чиновницима Одељка Земун где су детаљније претресли све радове које би требало извести у Земуну. Увече су претставници Земуна приредили на Аеродрому свечану вечеру у част претседника г. Јеврема Томића.

Претоедник г. Ј. Тошћ и потпретседник г. Л. Костић обилазе Манишко Насеље, Чукарицу и Баново Брдо

Претседник Београдске општине г. Јеврем Томић и потпретседник г. инж. Лазар Костић обишли су 17 јула 1940 после подне Макишко Насеље, Чукарицу и Баново Брдо. Пратили су их новинари и фоторепортери. Прво су обишли Макишко Насеље. Ту су кх сачекали претоедник Жарковачке општине г. Живојин Танасковић и адвокат г. Илија Савковић, бивши народни посланик и градски већник. Пошто земљишта у Макишком Насељу припадају становницима Жарковачке општине, они су молили да Београдска опшгина изврши експропријацију земљишта у Макишу потребног за проширеше градског водовода само у најмањој мери, колико је неопходно потребно за бунаре водовода. Као што је познато, цео Макиш, од Чукарице до главног водовода на Белим Водама, припадао је раније Општини жарковачкој и својина је становника Жаркова. Када је тај крај припојен Београдској општини, становници Жаркова остали су и даље власници ових имања. Београдска општина намерава да изврши експропријацију већег дела Макиша, око неких 430 хектара земљишта, за потребе градског водовода. Грађани Жаркова међутим нису са тим споразумни, него би желели да и даље задрже оза земљишта у својој својини. Макишко Насеље изгледа сувише бедно. Ту су подизане слабе и трошне кућице без ика1гвог плана, без ичије дозволе. Вода је ове године поплавила цело наоеље, тако да ое кућице налазе у води и до њих

се долази чамцима и преко импровизованих слабих мостића од дасака и греда. Баште, дворишта и бунари, као и приземни делови кућица налазе се у еоди. Ни о најосновнијим хигијенским условима за становањ-е не може се овде говорити. Око 600 кућерака налази се у овим жабокречним мочварама. Ово насеље немогуће је спасти. Оно се мора уклонити одавде. Када ое овај крај и санира, он се не може оспособити за етановање, него само за зиратну земљу. Цело ово поље треба да остане под вегетацијом, како би еачувало воду за водовод Општине београдске, кОји се налази у Макишу.

Куће у поплављеном Макишу подупрте гредама