Opštinske novine

702

Београд ске општинске новине

Травњаци ће ое задржати у свима оним улицама и на свима местима где стварно служе као украс града и као зелене оазе за освежаван>е грађана, а не смета^у градском саобраћају. Таквим травн>ацима ће се поклонити већа паж.н>а и настојаће се да се на њима гаји што лепше и што разноврсније зелениљо. Општин-

ска Управа поклан>а и по1слањаће и убудуће пажњу нарочито оним травњацима и скверовима на којима се може гајити, поред бујне траве, и дрвеће, а евентуално и цвеће. Нарочито ће се поклањати пажња дрвећу, које даје лепоту и свежину граду.

Подићи ће се модерна палата за Економско-комерцијалну високу школу у Београду

Ускоро ће почети радови на подизању велике зграде за Економско-комерцијалну високу школу у Београду, на земљишту у Александровој улици, између палате Правног факултета и Универзитетске библиотеке. Ово је земљиште уступила Општина београдска уз минималну цену. Ова је школа сада смештена у једном делу палате „Луксор" у Балканској улици, у тесним незгодним просторијама. Школа има данас преко 2.000 слушалаца и не може се одржавати нормална настава под садашњим условима. План за нову палату Економско-комерцијалне високе школе израдио је професор архитектуре г. Леко. По том плану, ово ће бити тедна од најмодернијих школских зграда у нашој држави.

То ће бити палата са приземљем и три спрата. Нзен ситуациони план личи на римски број један, тако да паралелне чеоне линије престављају у самој ствари две зграде, од којих једна гледа лицем на Александрову улицу, а друга на супротну страну. Обе ове зграде спојене су кроз средину плаца изграђеним широким краком. У овој згради биће смештене административне просторије, просторије за предавања, институти, кабинети за професоре, два велика амфитеатра, један са 600, а други са 400 седишта, просторије за библиотеку, просторије за разна студентска удружења, бифе за студенте, купатила и сале за одмарање и, најзад, неколико станова за административно особље и служитеље.

Проширење основне школе „Краљица Марија"

Предграђе Краљице Марије развило се толико много, да је модерна основна школа „Краљица Марија" на овом предграђу постала тесна за сву децу овог краја. Учионице су се морале сместити и у сутерену, који није погодан ни за дечије здравље, а и мрачан је. Зато су претставници овог предграђа молили да се на згради основне школе „Краљица Марија" назида још један спрат.

Претседник г. Јеврем Томић и потпретседник г. Лазар Костић посетили су ово Предграђе 6 августа т. г. и прегледали основну школу. Надлежне општинске власти узеле су већ у проучавање питање подизања новог спрата на овој школи. Радовима ће се ускоро приступити. У исто време студирају ое и друта питања уређења овог Предграђа.

Жеље и потребе осталих крајева Београда

ПОТРЕБЕ ДУНАВСКЕ ПАДИНЕ Грађани дунавске падине приредили су састанак грађана ове падине 17 јула увече, у кафани „Блед", коме су присуствовали и Министар саобраћаја г. Никола Бешлић и Претседник Београдске општине г. Јеврем Томић. Г. Илија Јевремовић, апотекар, изложио је потребе овог краја. Изнео је молбе грађана да се прошири железничка станица „Дунав", да се изради међународно пристаниште на Дунаву, да се изгради кружна железничка пруга од станице „Дунав" преко Вишњице, која би се спојила са пругом Пожаревац Мала Крсна, да се изграде железничарски станови за раднике и елужбенике станице „Дунав". Затим је изложио потребу да ое подигне још једна основна школа за овај крај, да се отвори парк Ботаничке баште,

као и да се изврше још извесни послови који спадајуу надлежност Београдске општине. Питање Ботаничке бапгте покренуто је и на једном састанку потпретседника Општине г. инж. Лазара Костићај и ректора Университета г. инж. Петра Мицића. Г. Костић је том приликом истакао идеју да би било згодно да се садапгња Ботаничка башта у Таковској улици претвори у јавни парк, а да Општина да Универзитету негде ван града двапут веће земљиште за нову Ботаничку башту и да тај терен уреди, т.ј. да спроведе водовод, канализацију, подигне стакларе и потребне зграде, па и да сноси трошкове око одржавања нове Ботаничке баште. Те трошкове Општина би покрила наплаћивањем улазница од грађана. Студенти би имали слободан приступ.