Opštinske novine

706

Веоградске општинске новине

се на дрварским тржиштима као најглавнији купци појављивали: државна надлештва, војска, општине. Овога пута на београдском тржишту сри ће ти купци отпасти, јер су се снабдели на лицу места. Узмите само број од седам и по хиљада градских службеника, затим број сиротиње коју помажемо, па ћете видети да ће са београдског тржишта отпасти већ један велики број купаца. На тај начин смањиће се знатно и број купаца, па, по свој прилици, и цене неће моћи да буду веома високе. Ми не жели.мо да водимо конкурентску борбу с трговцима дрвима, чији рад ценимо. Али морамо да водимо рачуна о интересима Београђана. Нама ће преостати знатне количине дрва, тако да се у даном мооденту и на те количине мора рачунати. Утврдили смо да је најзгоднији начнн одашиљања дрва Општини, њеним установама и њеним службеницима, да, им се директно из вагона гориво транспортује. Тако можете већ видети да по београдским штсолама постоје наслаге дрва, које ће им служити ове зиме за гориво. У овој набавци огрева ми смо наишли и на тешкоће. Војска је све залихе из државних шума узела за себ«. Са [ осталих шумских подручја нисмо могли закључити куповине и услед за/бране извоза дрвета ван територије Бановине Хрватске, коју је прописао бан Бановине Хрватске. Пре доношења те забране ми смо већ водили разговоре и имали конкргтне понуде за још 30.000 кубика дрва. Услед забране реализација тих понуда отпала је. Оправдано очекујемо и надамо се да ће бан Бановине Хрватске допустити извоз дрвета са шумских ггодручја своје бановине, утолико пре што Бановина Хрватска набавља несметано потребне количине људске хране ван своје територије." О организовању производње хлеба и набавкама горива стараће се нарочити одељак Општине београдске, Одељак за апровизацију, који већ постоји.

НОВЕ КУХИЊЕ ЗИМСКЕ ПОМОЋИ Ви знате да постоје општинске зимске кухиње у којима! се справља храна за сиротињу. Ми подижемо за ову зиму велику кухињу код Пионира, која је у вези са изградњом социјалног дома на истом комплексу, где се подиже и шесдесет нових радничких станова. Ова кухиња радила би у току целе зиме, а социјални дом служио би за дневно прихватиште радничке деце. Поред ове велике централне кухиње зимске помоћи, изграђујемо и кухиње на Душановцу и Чукарици, за које се планови већ приводе крају. Тако ће се вршити, према нашој замисли, снаб/гевање сиротиње храном на лицу места и избећи њено путовање по великој зими од дома до кухиње. Изабрали смо Пионир, Душановац и Чукарицу као центре радничке и сиротињске. СУЗБИЈАЊЕ БЕСПОСЛИЦЕ — У погледу запослења да ли ће Оппггина београдска учинити нешто за људе без посла? „На својим оппгтинским пословима ми имамо већ сада запослено 600 људи више но што је то по буџету дозвољено. Нова општинска управа, у року од два месеца, дала је за 160 милиона динара нозих послова. Сматрамо да ће на тим пословима наћи упослења једац део незапослених. „Могу само да вам кажем — завршио је ову своју изјаву г. Јеврем -Томић — уколико се и ако се у току идућих даиа и месеци јазе нови проблеми, решаваћемо их у Београдској општини један по један, иа време, пре но што би могли да нас изненаде и претекну."

Посета Претседника г. Томића ђачким летовалиштима у Мионици, Брежђу и Боговађи

Претседник Општине г. Јеврем Томић посветио је нарочиту пажњу и општинској акциШ на збрињавању деце. 23 јула обишао је,

Дочек претседника г. Јеврема Томића у Мионици

у пратњи директора за социјално и здравствено старање г. д-р У. Давидовића, Мионицу и Брежђе, где летују сиромашни београдски средњешколци. У Мионици летује око 260 гимназијалаца из Београда. Ово летовалиште су организовали и брину се за њега Београдска општина, Централни хигијенски завод и Унија за заштиту деце. Исто тако и у Брежђу, напредном и лепом селу недалеко од реке Рибнице, организовано је летовалиште за београдске средњешколце. Ђаци на летовању и мештани приредили су г. Томићу срдачан дочек и у Мионици и у Брежђу. Г. Томић се интересовао за здравствене прилике у овим летовалиштима и за услове код којима ђаци овде живе. У Мионици су становници приредили ручак у част г. Томића. Претседник Мионичке