Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ - - Стр. 283 Хигијенске прилике у Београду у месецу арпилу 1940 године.

Месеца априла од страве Београдске Метеоролошке опсерваторије забележене су следеће средње метеоролошке вредности: Средња ваздушна температура у априлу месецу износила је 11,8°С према 4,2°С претходног меоеца. Апсолутни максимум априла месеца постизавао је 27,5°С а апсолутни минимум је опадао до —1,8°С. Апсолутна влажност ваздуха износила је 6,6 мм. док је релативна влажност била 63,2 °/о, према 69,5 °/о претходног марта месеца. Облачност априла месеца била је осетно мања од марта месеца и то: 5,0 према 6,7. Ваздушни притисак варирао је од 738 мм. до 761 мм. са просечном вредношћу од 748 мм. Сумарн.а количина атмосферског талога била је смањена према претходном марту месецу и износила је 61 мм. према 63 мм. Магла је била констатована три пута. Од ветрова нарочито је дувао ветар југоисточног правца, затим западни, северо-источни и источни. У вези са повољним метеоролошким сезонским приликама М1есец април је карактеризован већим поплавама, које су изазвале потребу предузимања превентивних мера. Услед поплаве исељен је већи број становништва са савске и дунавске обале. Исељено становништво а нарочито оно које је смештено у већим агломерацијама, налазило се под хигијенско здравственом контролом реонских лекара, који су вршили надзор и преглед над исељеницима. У већим центрима исељеника вршена је систематск-а термометрија становништва и вакцинисање против тифуса и паратифуса. Овом приликом било је вакцинисано преко 400 лица и у већини случајева са вакцином пер ос. Хигијенски органи вршили су стални надзор над домовима и становима, који су били под водом а нарочито после повлачења исте. Сви нехипијенски објекти који су се налазили у поплављеном реону, као нехигијенски станови, шупе, страћаре и све друго што б|и могло служити за становање, били су пописани и учињен предлог Грађевинским властима или у смислу рушења нехигијенских објеката, или даље забране употребе за становање. У свима двориштима где је улазила вода услед поплаве захтевано је од стране санит. хигијен. органа (а што је у огромној већини случајева успело) вршење дезинфекције са кречом и др. дезинфекционим средствима. Поред дезинфекције и асанације приватних станова вршена је асанација, дезинфекција и дезодорација плацева, паркова, улица и сл. од стране епидемиолошке службе овог отсека. Исто тако ова служба интензивно

је вршила дезинфекцију и асанацију поплављених подрума а нарочито у циљу сузбијања комараца који су у таквим подрумима наилазили на веома повољне прилике за њихово размножавање. У епидемиолошком погледу треба констатовати појаву маларичних оболења која су већином били рецидиви. У циљу сузбијања маларије вршена је превентивна кинизација становништва а нарочито ђака основних школа. Епидемиско запалење мождане опне-менингитис епидемика је у опадању према претходном месецу марту, када је био забележен рекордан број ново пријављених случајева, свега 18. Међутим у месецу априлу менингитис је констатован у 10 нових случајева али се епидемиолошки није могла констатовати веза између појединих случајева који су били разбацани по целој вароши јер оболели нису били у контакту претходно са болесницима од менингитиса. Био је један случај када су једновремено оболела два лица у истој породици, мада се доцније нису појављивали случајеви у истом дому. Група заразних болести, шарлаха, дифтерије и црвеног ветра у вези са сезонским приликама је у опадању и дала је релативно мали број случајева. Кретање ових болести може се видети из доње таблице за 3 последња месеца:

аатечено заостало прајављено

1 -IV

30-1У

11

111

IV

Шарлаха

63

53

42

51

35

дифтерије

25

19

27

39

19

црвеног ветра

14

9

20

22

11

Као што се види ова оболења у току месеца априла показују јасну тенденцију смањења. Група заразних стомачно цревних болести као и претходног месеца била је заступљена са минималним бројем случајева и то као појединачно спорадично оболење. Доња таблица илуструје кретање ових болести за три последња месеца: тифус 0 0 5 2 1 паратифус 0 0 0 0 0 дизентерија 0 0 0 0 0 Из ове таблице види се да дезинтерија и тифус за последња три месеца уопште нису били пријављени. На основу извештаја школске епидемиолошке службе у току месеца априла било је констатовано свега 44 случаја инфекције и то: 14 варичела, 11 шарлаха, 5 маларије, 5 грипа, 4 паратитиса, 3 дифтерије и по 1 морбила и менингитиса.