Opštinske novine

782

Београдске општинске новине

Мађарски министар пољопривреде гроф Телеки у Београду

Мађарски министар пољопривреде гроф Михаљ Телеки посетио је Београд 28 оептембра т. г., да врати посету коју је недавно учинио наш Министар пољопривреде г. д-р Бранко Чубрилозић Будимпешти. На железничкој станици приређен је грофу Телекиу срдачан дочек. У дочеку су узели учешћа: Министар г. Чубриловић, са високим чиновницима свога министарства, мађарски посланик г. Бакач-Бехпешеи са особљем свога посланства, претставник Београдске општине потпретседник г. Божидар Недић, чланови Југословенско-мађарске привредне коморе и Југословенско-мађарског друштва. Пошто се уписао у дворске књиге, гроф Телеки је положио венац у спомен-капели на мађарском војничком гробљу, учинио је посете Министру иностраних послова г. Цинцар-Марковићу и Министру пољопривреде г. Чубриловићу, положио је венац на гроб Незнаног јунака на Авали. Нј . Кр. Вис. Кнез-Намесник примио је после подне грофа Телекија у аудијенцију у Белом Двору на Дедињу. Сутрадан, 29 септембра, гроф Телеки, у друштву са нашим Министром нољопривреде г. Чубриловићем и мађарским послаником г. Бакач-Бешењејем посетио је пољопривредну изложбу моравске Бановине, у Нишу. Гроф Телеки је са велики.м интересовањем прегледао целу изложбу, нарочито одељење са житом и павиљоне са стоком. После подне гроф Телеки је обишао Нишку Бању, где је учинио посету Претседнику владе г. Драгиши Цветковићу. Из Ниша се гроф Телеки, преко Београда, вратио за Будимпешту. Пре свог одласка дао је новинарима изјаву у којој је рекао да је понео најбоље утиске из Југославије. Нагласио је да је циљ његове посете да личним контактом са југословенским пољопривредним воћством продуби пријатељске односе који постоје између мађарске и југословенске пољопривреде. „Наше две земље имају исте интересе и потребе, — рекао је гроф Телеки — ( и пред нама стоје широке могућности за сарадњу југословенске и мађарске пољопривреде. У последње време више но икад показало се да уређени привредни односи и привредна колаборација значе најбољу основицу за искрену политичку сарадњу. Односи између Југославије и Мађарске развијају се за последње две године у смислу најбољег пријатељства, добрих и братских суседа. Ужа економска сарадња могла би ове односе да учини још бољим и значајнијим". ПРИВАТНА НЕМАЧКА ГИМНАЗИЈА С ПРАВОМ ЈАВНОСТИ У БЕОГРАДУ 10 септембра т. г. у подне отворена је у Београду Немачка приватна гимназија с правом јавкости, која је основана уредбом Министарства просвете од 23 августа 1940. Свечано отварање извршено је у дворани Немачко-српске основне школе, у улици Зрињског бр.

32, која је за ову прилику била окићена сликама Њ. В. Краља Петра II и Вође Рајха г. Адолфа Хитлера, југослозенским и немачким заставама и зеленилом. Свечаности су присуствовали: Немачки посланик у Београду г. фон Херен, немачки генерални конзул, г. Нојхаузен, претседник Београдске оппггине г. Јеврем Томић, помоћник Министра просвете г. Бошко Богдановић, претседник Немачко-југословенског друштва г. Милош Тривунац, евангелистички владика г. д-р Поп, првак немачке народносне групе у Југославији г. Хам, виши чиновници немачког посланства, чланови Немачког школског удружења, и многи грађани, Немци и Југословени. Свечаност је почела певањем југословенске химне, коју су отпевали ученици и ученице Немачке грађанске пгколе. Затим је г. Хгнс Мозер, претседник Немачког школског удружења, изнео у кратким потезима развој немачког школства у Београду и изразио наду да ће ова Немачка гимназија допринети продубљењу културних односа између Немачке и Југославије. Г. д-р Алојз Шмаус, секретар Немачког школског одбора, рекао је да ће се управа ове нове гимназије постарати да кроз нову школу провејава дух међусобног поштовања и поверења, дух искрене готовости и сарадње између југословенског и немачког народа. Нарочита брига биће посвећена неговању националне групе предмета, националној култури и националном васпитању уоппгге, „не само ради ученика немачке народности, него исто толико и ради ученика југословенске народности". Помоћник Министра просвете г. Бошко Богдановић поздравио је, у име Министра просвете, отварање ове гимназије и изразио уверењг да ће она бити још једна спона између југословенског и немачког народа. Немачки посланик на нашем Двору г. фон Херен рекао је: — Отварањем немачке гимназије испуњена је давнашља жеља не само Немачке колоније у Београду већ и многих Југослозена. Зато захваљујемо

Свсчано отварање Немачке гимназије у Београду. (С десна на лево: г. фон Херен, немачки посланик; г. Б. Богдановић, помоћник Министра просвете; г. Ј. Томић, претседник Београдске општине).