Opštinske novine

ОПШТИНСКЕ НОВИНЕ

Стр. 393

НЕДЕЉНИ ИЗВЕШТАЈ о вајнижик, највећин и просечним ценама пољопривредних проиввода, колонијалне робе, домаће стоке, равног материјала и радничких надиица на београдском тргу од 21-VIII до 31-VIII 1940 године

Просечна цена

В Р С Т А

Мера

у динарима

4 нед.

Жксто

Пшеница

100 кгр.

278.66

Раж

п

274.99

Јечам

273.33

Овас

266.83

Кукуруз у зрну

»

225.—

„ у клипу

—.—

Брашно и хлеС

Брашно пшенично Но. 2

1 кгр.

4.—

Но. 1

4.25

» „ бело

и » кукурузно

в

3.—

Хлеб пшенични црни

3.50

„ бели

-

4.-

Месо

Говеђина

1 кгр.

15.50

, жива мера

100 кгр.

641.66

Телећина

1 кгр.

24 —

ж жива мера

100 кгр.

1025 —

Јагњећина

1 кгр.

15,-

„ жива мера

100 кгр.

549.99

Овчетина

1 кгр.

14.—

, жива мера

100 кгр.

491.66

Свињетина

1 кгр.

18.25

„ жива мера

100 кгр.

1199.99

Свињско сушено

1 кгр.

24.—

Кобасице

26.33

Шваргле и чварци

15.66

Пршута

47.33

Салама

41.33

Шунка кувана

48,33

Шунка некувана

22.99

Сланина сирова

18.50

* сува

27.-

и ужичка

—.—

Маст свињска

21.33

Сало

20.16

Лој топљен

16.66

„ нетопљен

17,-

Риба

Шаран

1 кгр.

14.-

Сом

23.50

Кечига

22.83

Смуђ

21.50

Пастрмка

—.—

Штука

13.—

Бела

-

9.16

Млеко

Млеко кравље

1 лит.

3.50

Млеко овчије

—.—

Млеко кисело

1 крг.

8.—

Масло (путер)

40.—

Масло топљено

п

36.—

Кајмак

п

30.33

Сир обичан

15.—

„ сомборски

25.-

, качкаваљ

џ

25.33

„ трбпист

28.66

и ементалер

»

33.16

Поврће

Пасуљ

1 кгр.

6.50

Боб

7.50

Сочиво

12.-

Грашак у зрну млад

20.-

Грашак у зрну зрео

13.—

Кромпир стари

1.75

Кромпир нови

2.25

Лук црни

п

2.16

Лук бели

н

8.-

Лук прази

1 веза

1.62

Боранија

1 кгр.

4.08

Бундева

1 ком.

—.—

Тиквице

1 кгр.

2.83

Шаргарепа

2.08

Купус сладак

2.25

Купус кисео

4.16

Спанаћ

»

5.49

Рен

»

10.99

Цвекла

»

2.41

Кељ

2.83

Келераба

1 веза

1.66

Карфиол

1 ком.

5.66

Зелен за супу

1 веза

1.33

Першун

—.50

Миоођиј!

—.50

Цвлер

1 кгр.

1.25

Просечна цена

В Р С Т А

Мера

у динарима

4 нед.

Патлиџан црвени

1 кгр.

2.75

Патлиџан пдави

1 ком.

1.25

Паприка љута

100 ком.

12.50

„ туршијара

,,

19.33

„ бабура

47 33

Краставци

47.88

Ротквице

1 веза

1.25

Роткве

1 кгр,

Воће

Јабуке

1 кгр.

6.16

Крушке

9.50

Брескве

»»

12.99

Кајсије

»»

—.—

Трешње

»»

—.—

Вишње

»»

.

Јагоде

»»

Малине

»»

—*—

Грожђе

»»

9.83

Шљиве ранке

»»

5.33

Шљиве јесење

6.16

Шљиве сушене

»»

8,—

Лубенице

1 ком.

9.83

Диње

»»

6.50

Мушмуле

1 кгр.

Ораси без љуске

»»

25,—

Ораси са љуском

»»

10,-

Кестен

»»

—.—

Смокве свеже

»»

8.99

„ суве

»»

15.12

Лимун

1 ком.

1,37

Банане

3,—

Неранџе

3,—

Еолонијална и друга роба

Шећер у коцкама

1 кгр.

15.—

у кристалу

»»

13.—

„ у праху

»»

15.—

Кафа сирова

»»

90—

пржена

»»

106-—

Шећер жути

»»

24.-

Со млевена

»»

2.75

Бибер крупан

»»

70,-

Бибер ситан

»»

80,-

Паприка млевена

»»

40,-

Гершла

»*

11.50

Фида

»»

9.-

Макарони

»»

14.—

Криз

»»

6,—

Бадем са љуском

»»

22.50

Бадем без љуске

»»

50,—

Лешник са љуском

»»

18.-

Лешник без љуске

»»

38. —

Ванила у шипкама

»»

1600,-

Ванила у праху

»»

1000.—

Пиринач

»»

13.50

Урма

»»

62.50

Мак

»»

24.—

Чај

»»

270,-

Цигура

»»

22.50

Цимет у шипкама

»»

155,-

Цимет ситан

»»

180,-

Грожђе суво

»»

14,-

Какао

»»

80,—

Чоколада

75,—

Зејтин за јело

1 лит.

31.-

Сирће винско

»»

6.50

Есенција

»»

50,-

Мед

1 кгр. »»

22.-

Восак

80,-

Пекмез од шљива

•»

8,-

Свеће воштане

»»

80.-

„ стеаринске

»»

44,—

* парафинске

»»

40,—

Сапун за умивање

1 ком.

11.-

Сапун за рубље

1 кгр.

14.50

Сумпор у шипкама

»»

10 —

Сумпор у праху

»»

10.—

Сода камена за рубље

»»

3.—

Сода масна за сапун

»»

10.—

Плави камен

•»

8.—

Маст за обућу

1 ком.

5.75

Шпиритус рафиниран

1 лит.

61.—

Шпиритус за гориво

»»

12,-

Петролеј

»»

7.—

Бензин

*>

8.45

Квасац

1 кгр.

40.-

Лорбер

•»

15.—

Маслине

»»

18.—

Риба сува

»»

45 —

Сардина

1 кут.

22,26