Opštinske novine

Друштвена хроника

Претседник Београдоке општине примио чланице Кола српских сестара из Штипа

Чланице Кола српских сестара из Штипа посетиле су Опленац 1 и одале пошту сенима Краља Александра Ујединитеља и Краља Петра Ослободитеља. Вративши се са Опленца у Београд, посетиле су 23 октобра т. г. Претседника Београдске општине г. Јеврема Томића.

Претседница Кола српских сестара г-ђа Каламатијевић, поздравила је Претседника г. Томић<а\ и у свом патриотскогл говору, између осталог, рекла је: „Чланице Кола српских сестара из Штипа, после поклона сенима Краља Ујединитеља и Мученика на Опленцу, имале су као прзу мисао још при поласку да дођу у свој Београд, нашу лепу престоницу, у наше заједничко жариште српске националне мисли. Ми смо срећне што је та наша мисао остварена и сада при повратку, молимо Вас, Господине Претседниче, да будете тумач пред свима грађанима Београда да је улепшавање и просперитет Београда и наша радост. Верујте да ће наше чланице после озога пута са још већим еланом и са још више одушевљеља радити у своме делокругу, на јачаљу српске мигли у нашој Брегалници, која гаји према Београду и нашој лепој отаџбини највећу љубав. Живео наш млади Краљ Петар II, Живео наш лепи Београд!" На поздрав Претседнице г-ђе Каламатијевић одговорио је Претседник г. Томић, овим речима:

„Драге Сестре, Као претседник Београда, наше дивне престонице, за коју Ви гајите најлепше и најплеменитије симпатије могу да будем врло задозољан што видим у шеговој средини сестре из наше лепе српске Брегалнице. Желим да са овога пута понесите најлепше утигке и уве-

рење да у Београду бије оно исто срце којз и доле код Вас и да на Београд у сзахој прилици рачунате као на Ваш град. Добро је што сте дошли да видите нашу националну светиљу на Опленцу, да видите то ремек дело уметности као и Београд који се стално изграђује и напредује. То ће Вам омогућити да виднте да смо ми Срби не само спогоЗни да се боримо на бојном пољу, већ и да се за време мира културно и привредно подижемо. Нека Ваш пут буде залога те наше заједничке љубави према Београду и Српству. Ја Вам се захваљујем у име Београда на овој пажн>и и још једаред Вас молим да рачунате на н>ега и на његову љубав, коју он нарочито негује према својој браћи и сестрама на нашем класичном Југу, колевци наше старе сла^е и величине." После измењаних поздрава Претседник је остао у дужем разговору са чланицама Кола сестара, распитујући се о утисцима са њиховог пута и о при икама у Штипу и Брегалници. Чланице су са задовољством подвукле срдачан пријем на који су наишле приликом свога пута.