Opštinske novine

Друштвена хроника 853 Јубиларни помен изгинулим браниоцима Београда

Претседник Општине г. Јеврем Томић полаже венац у име града Београда на споменик изгинулим браниоцима Београда

9 октобра одржан је дирљив помен изгинулим браниоцима Београда код спомен-костурнице на Новом гробљу. Од трагичне погибије ових хероја навршило се 25 година, и зато је овај помен приређен у већим размерама него обично. Помену су присуствовали: Изасланик Њ. В. Краља генерал г. Павле Барјактаревић, Министар војни г. Милан Недић, претседник Београдске општине г. Јеврем Томић са потпретседником г. Л. Костићем и са градским вгћницима, претставници свих београдских националних, културних и хуканих установа и друштаза и велики број грађанства. Помен је извршио викарни епископ г. Арееније са више свештеника. Епископ г. Арсеније одржао је, после помена, леп говор. Претседник Удружења бранилаца Београда г. Светолик Урошевић одржао је дирљив патриотски говор.

Нова евангелистичка црква у Београду

У недељу 20 октобра освећени су темељи нове евангелистичке црхве на углу Кнез Милетинз и Дринчићеве улице. Свечаности су присуствозали: Изасланик Нз. В. Краља, изасланик Н>. Св. Патри,'арха, претставници Краљевске владе, Београдске општи;:е, немачкп посланик и претставници евангелистичке цркве из Немачке и Југославије. Када је у Берлину подизана правоглазна црква, тада су немачка влада и становништво Берлина помогли знатним материјалним средствима подизање ове зграде. Овом приликом Београд се реванширао: Београдска општина је поклонила земљиште за зидање нове евангелистичке цркве, а Краљевска влада је вотирала новчану помоћ од 100.000 дин. за ову сврху. План ове црквене зграде израдио је г. д-р Ото Бартинг, професор из Берлина, који је познат као најбољи немачки архитекта за протестантске црквсне градше.

Нова црква, на троуглом земљишту, када се изгради, биће врло лепа. Црква ће бити изграђена у сировој цигли. Испод цркве ће се налазити дворана за предавања. Црквени торањ биће висок 50 метара. * •» Од интереса је озом приликом напоменути да је прва евангелистичка црква у Београду била саграђена 1855—56 године у улици Вука Караџића бр. 7. Ова црквена зграда је била намењена за католичку цркву. Земљиште за градњу дала је влада, као и суму од 2.000 талира из државне благајне. Када је црквена зграда била готова, београдски католици одбију да је приме. Кнез Милош уступи тада, 1860 године, ову зграду протеетантима аугзбуршке вероисповести. У овој згради се налазила евангелистичка црква до 1937 г. када се преселила у Бирчанинову 30. Црквена зграда је срушена и на њеном месту подигнута модерна приватна кућа.