Opštinske novine

Уметничка хроника

857

Архитект Ханс Херман Клаје, сарадник Ерих Фичке: Нове Касарне пука Велика Немачка у Берлину. Из пројектовања генералног грађевинског инспектора за главни град Ра/ха. Део модела целог света за време последње светске олимпијаде. Треба подвући још и лепоту и монументалност великих мостова (висећи мост на Елби у Хамбургу, аутомобилски мост над Ланом код Лимбурга, м1ост на Сали код Јене и мост над Рајном код Франкентала), који привлаче пажњу и својом архитектонском обрадом и погодношћу за модеран саобраћај. И мостови су изграђени од камгна. Преуређење Бер-Шна треба да претставља врхунац овог урбанистичког рада. Вођа је поверио тај посао архитекти Алберту Шперу, кога је именовао за генералног грађевинског инспектора за главни град Рајха и ставио му на расположење изванредна средства за ту сврху. Берлин ће добити један нови урбанистички центар, који треба да буде за савремени Берлин оно што су „Липе" биле за Берлин Фридриха Великог. Костур нових урбанистичких делова образоваће две огромне улице, тзв. Осовина север-југ и Осовина истокзапад. Преуредиће се из основа железнички саобраћај. Засадиће се нови паркови, који ће допирати дубоко и у стари градски центар. Изградиће се велике репрезентативне грађевине на поменутим Осовинама. Од 1937—1939 изграђена је Источно-западна осовина, дуга седам километара, од Бранденбуршке капије до Мусолинијевог трга.

За девет месеци, пред нови светски рат, довршена је прва репрезентативна палата новог Берлина: Нова к.анцеларија Рајха, према пројекту Алберта Шпера. Слике и модели приказују спољну архитектуру ове палате, велику мозаик-дворану за главне пријеме, дугу мермерну галерију и Вођину собу за рад. Огромни простори и богати декори, нарочито раскошна и импресивна осветљења. При изградњи ове палате дошли су до израза и нови немачки скулптори, а донекле и сликари. Макета НовоГ аеродрома у Берлину задивљује и својом архитектонском лепотом и решењем урбанистичких проблема. Лепоти и грандиозности новог Берлина доприносе свакако и Касарне пука ,,Велика Немачка", као и Насеље Берлин-Шарлотенбург—Север, чији су модели привлачили пажњу на овој изложби. Мрежа државних аутомобилских путева везује сва ова нова насеља и монукенталне грађевине. За нас је од нарочитог интереса једна соба где су биле изложене фотографије палате југословенскоГ посланства и модела беоГрадскоГ стадиоца, који треба да се изгради у Доњем граду, — оба пројекта архитекте г. Вернера Марха. Г. Марх је, као што рекосмо, радио и чувени олимпијски стадион у Берлину, па није случајност што је на расписаном конкурсу за београдски стадион његов пројект, проглашен за најбољи.

Вајар Арно Брекер: „ Другарство" рељеф за једну новоградњу из пројектовања генералног грађевинског инспектора за главни град Рајха

8