Opštinske novine

Друштвена хроника

927

Г-ђа Миланка, супруга г. Јеврема Томића, кумовала је дванаестом детету г. Тодосија Стефановића, радника Д. Т. О. Они су кумовали новорођенчадима двојице радника Дирекције трамваја и осветљења. 3 новембра кумовао је г. Јеврем Томић деветом детету г. Драгутина Милошсвића, ливца Дирекције трамваја и осветљења, који станује у Чардаклинијој улици у Малом Мокром Лугу. Г. Томић је богато обдарио своје кумче. Г. Милошевић је 15 година ливац Д. Т. О. и на раду је увек био савестан. Најстарије дете му има 14 година. Други један радник Дирекције трамваја и осветљења, г. Тодосије Стефановић, тукао је рекорд свога друга г. Милошевића. Нзему се родило дванаесто дете. Истог дана кумовала је његовом новорођенчету Г-ђа Миланка Томић у Вождовачкој цркви. И г-ђа Томић је обдарила своје кумче богатим поклоном. Како је само тежак проблем за ове раднике да издржавају себе, жену и оволику децу!

ГАЈ КРАЉА :

ЛАУДАНОВОМ ШАНЦУ

Познато Је да наша земља има много кршева и голети. Сама околина Београда је без шума, зато је Београд изложен јаком ветру. Зато су последњих година предузете мере да се што више голети у нашој земљи пошуми. Програм о пошумљавању обухватио је и околину Београда. До сад је већ нешто учин>ено попгумљавањем Авале а засађен је известан број дрвећа и у самом Београду. По једном предрачуну, треба у нашој земљи да се засади што пре око пет милијарди садница. Пошто држава и општина не могу извршити овај -замашан посао из својих редовних буџетских средстава, помишља се и на организовање радне службе у ову сврху. Савез сокола Краљевине Југославије унео је у свој програм, као део Петрове петољетке, и пошумљавање голети у нашој земљи. У извесним крајевима образоване су соколске радне чете за пошумљавање, које су досад дале лепе резултате.

И београдски соколи су унели у свој програм пошумљавање београдске околине. Соколско друпггво Београд VII, у коме се налазе већином „Привредникови" питомци, већ је приступило извођењу озог програма. Оно је узело на себе да створи Гај Краља Петра II на Мирјевском путу код Лаудановог Шанца. Освећење овог Гаја извршено је 17 новембра т.г. Свечаном освећењу присуствозали су: Претседник Београдске општине г. Јеврем Томић, Министар грађевина г. Данило Вуловић, епископ Нектарије,. претставник Министра за физичко вагпитање народа, претставници сокола и велики број делегата разних установа и грађани. После обављеног верског обреда, Министар г. Д. Вуловић и претставник Соколског друштва Београд VII г. Секула Зечевић истакли су у краћим говорима значај пошумљазања голети. После тога се је приступило засађивању. Соколи су за неколико последњих недеља ископали већ око хиљаду рупа за саднице. Из општинског расадника донесено је исто толико садница, борова и смреча. Прву садницу засадио је Претседник Општине г. Јеврем Томић, другу госпођа Министра г. Вуловића, а остале су наставили да засађују вредни омладинци соколи.

Претседник г. Томић засадио је прву садницу у Гају Краља Петра II.

9*