Opštinske novine

Друштвена хроника

929

Публика на ионцерту певачког друштва „Босна" (у средини: Претседник г. Томић).

здравио је том приликом господина Претседника срдачним говором, у коме је изразио радост што се певачи из Јужне Србије налазе у престоници, где су свуда срдачно дочекани. — Нарочито смо срећни — рекао је г. д-р Радовановић — што смо дошли у овај значајни дом и нгто нас је причио гостољубизи домаћин Претседник Пр«стоничке ошптине. Озај дом сматрамо ми у исти мах за свој и радујемо се што су његова врата за нас увек отворена. Радујемо се што смо овамо довели певаче у живописној народној ношљи Јужне Србије. На поздрав г. д-р Радовановића Претседник г. Томић одговорио је: — И као човек и као Претседник Општине искрено сам дирнут што сте ме посетили Ви пезачи с Југа, који је колевка наше народне културе. Кад Вас гледам у тој Вашој лепој народној ноагњи, ја се дубоко дивим. Нека сте нам добро дошли. Чланови „Мокра»ца" задржали су се затим краће време у разговору са Претседником г. Томићем и Потпретседником г. Костићем. * * * Концерт, одржан увече у Коларчевом народном универзитету, био је врло добро посећен. Присуствовао је и Претседник Београдске општине са Потпретседницима и са већим бројем градских већника. Појаву јужносрбијанских певача на позоркици публика је бурно поздравила. Претседник г. Томић поздравио их је срдачним говором, у коме је рекао: — Ова топлина и ово одушевљење с којим Вас Београд поздравља показује колику он љубав гаји према древном и класичном југу. Та љубав створена је у нама још у нашој најранијој младости, од детињства, од колевке.

Мајке су нас успављивале и будиле песмом југа. И природно је било да тако буде, јер је све на:пе велико и национално потекло с Вардара. Сви смо ми одоздо потекли. У свима нама живи дух Јужне Србије, који смо наследили од предака. Зато сте Вк наши, а ми смо Ваши, једно смо. Зато није ни мало чудо пгто смо тако осетљиви кад се ради о Јужној Србији. Јужна Србија за нас је највећа светиња. Она је претставних свега етички великог код нас. Она је наша слаза, наша колезка.

Са банкета који је Београдска општина приредила у част скопског певачког друштва „Стеван Мокрањац". (У средини претседник Краљевске владе г. Драгиша Цветковић, до њега лево претседник Београдске општине г. Јеврем Томић). На поздрав претоедника г. Томића одговорио је је претседник Скопске општине г. Јогиф Михајловић, који је између осталог рекао: