Ošišani jež

Engleski humor

t- Kako bi bilo da bacimo krivicu na Jugoslaviju, Albanlju 01 Bugarsku?(~Daily Worker“ London)

Mamao

Gledaj MarSalova pomoć Grčkoj! (~Daily Worker“ Lonđon)

ITI obrnuto, mister Krlps? (~Daily Worker“ London)

Rogovi u vreći

U vreći kapitalizma sporovi novi su nastali i natezanja se beskrajno vode: razne firme imaju rogovi, što su se tamo sastali, pa jedan drugog bode. Veliki partner malo daje a mnogo klopa, pomoč je postala san, a uzimanje java. Bilo to industrija, kolonije, ili Zapadna Evropa svud brzo mlađi partner ostaje kratkih rukava. Biti il ne biti prevod iz Sekspira šesnaest država pišu; parolu novl crtež ilustrira iz priče o mačku i mišu, a tamo, u duhu prekookeanskih žeija, razvija se i cvjeta imperijalistička zavrzlama Nezavisnost je progutana od „trgovinskih povelja” uz hokus-pokus štapić mađioničara Sama. R. S.

NOVI SAMURAJ

• ■ •< . ' ’ ■■; --i&i SAMO CITATI :■ - c , . ■ - ' : ' :

Novi ikolski udžbenici koje su izdali Amerikanci, uče japansku djecu da je »general Mak Artur veliki američki samuraj, nadljudsko biče koje ne poznaje strah«. Osim ioga, ti udžbenici piiu da sva djeca japanske carevine treba da žrtvuju bar po jedan lotosov cvijet za cvjetni tepih »po kome bi lako hcrrle noge samuraja Mak Artura«. frAction,« Pariz)

MAČKE PO »MARŠALOVOM PLANU«

Američko cfruSvo za zaititu mačaka podnijelo je danas državnom sekretaru Džordžu Marialu, molbu u kojoj traži da se u Zapadnu Evropu poialje 50-000 mačaka- Roberf Kendal, prefsjednik toga druitva, predložio je da prva poiiljka od 10.000 životinja bude namijenjena američkoj i britanskoj okupacionoj zoni u Njemačkoj. Poslije toga, u projektu su iste takve poiiljke drugim evropskim narodima koji su van komunističkog domena- (»Acfion,« Pariz)

CRNO—BIJELO

Nesrećni Amerikanac mister Boton bio je malo napit, kad je s nekoliko puščanih metaka übio jednog crnačkog provokafora, koji je prolazio pored njega, gurajući ručna kolica- (»Les Leftres Fran?cisos«, Pariz)

PO AMERIKANSKI

Juče o 18 časova, posftje jedne opklade, mis Barbara Sfoks, model, naga je projahala na konju 42 ulicom u Njujorku. Ogromna gomila svijeta slegla se oko nje-, Navala svijeta objašnjava se time, šks veliki broj stanovnika Njujorka nije nikada vidio konja(»Les Letfres Pariz)

ZEMLJOTRES

Stroga istraga je sprovedena povodom zemljotresa koji se dogodio prošle nedjelje u Atlanti (SAD) Deset sindikalnih rukovodilaca, poznati po svojjm naprednim idejama, uhapšeni su(»Les Lettres Pariz)

FRANKOV RANG

Dočekavši oduševljeno da Sponija postane osamnaesta zemlja »Maršalovog plana« [odmah poslije sedamnaeste Bizonije), goneral Franko je izjavio: Ma da sam na ovoj fisfl osamnaesti, nadam se da će mi rang biti übrzo popravljen, pošto sam na listi ratnih zločšnaca prvi-

NARODNE POSLOVICE

Komu je vruća postelja, studen mu je rućak. U radina kornadina. Neznajšu rda bije. Štednja je prva doblt. Ako ne sačuva, ne steče.

NASLJEDNICI

Gdje smo ono prošll pnt staU? Kod Minhena!

Američka misija se ljuti

(Dopis iz Atine)

U posljednje vrrjeme zapaža se sve veća naduvenost Američke misije prema monarhofašističkoj vladi. Ova na izgled čudna okolnost ima ustvari jedno logično objašnjenje: što više Amerikanci daju pare i oružje za uništenje narodnooslobodilačkog pokreta, taj pokret sve više jača. Prošle nedjelje, na primjer, američki oficiri izvršili su inspekciju monarhofašističkih trupa na položajima. Htjeii da vide koliko se trošak Utisak je bio vrlo mučan. Kako izvještava atinski dopisnik -»Njujork herald tribjuna< američki pukovnik Adams osorno je rekao jednom monarhofašističkom pukovniku: Mi smo vašoj jedinlcl dali vlSe puškomitraijeza za likvidiranje partizana nego što su ih naše Je-

dinice imale na Irontu prottv Nllemaca. Šta ste dosad oostigli? Postigli smo da likvidiramo vaše puškomitraljeze snishodljivo je raportirao monarhofašističkl pukovnik Eno ih u rukama partizana... Čianovi Američke mlsije ne kriju da su oni lično dovedeni u vrlo nezgodan položaj nesposbnošću atinske vlade da postigne ma kakav vidljiv rezultat u borbi protfv grčkog naroda. Ako se sftuadja ovako nastavi oni se boje da mogu da izgube svoje dnevnice ill čak da dođu pred Komitet za Istražfva-. nje antiameričke djelatnosti.

Prilikom dlskusije a amerlčkora Senatu o novoj » pomoći< Grčkoj, republikanskl senator Jang tražio je da se objavi lista partizanskih gubitaka kako bi se vidjelo koliko dolara po svakoj glavi übijenog demokrate košta sprovođenje Trtu manove doktrine u Grčkoj. Ivanični vašingtonski krugovi mnogo su uznemlrenl ovim traženjem, jer bi objavljfvanje te liste moglo porazno da djeluje na povjerenje u moć dolara kao američkog Imperijalističkog übojnog sredstva. Američka misija dobila je zato stroge instrukcije h Vašingtona, da naredi atinskoj vladi da po sv»ku cijenu postigne da se ogromna nesrazmjera između utrošenih dolara I partizanskih gubitaka popravi u korist dolara. Ovo naređenje nlje ostalo bex svakog dejstva. Kao pokrlće za straćene dolare monarhofašističkl vlastodršci preduzeli su sad masovna strijeljanja rodoljubivih grčkih građana koji leže po zatvorlma I koncentracionim logorima. Vjadini krugovl u Atlnl vjeruju da će Amerlkanci primitl ovo rješenje bar kao pr'rvremenl Izlaz h kritične situaclje.

Vidite, majn her, kod nas n Austriji svaki peti činovnik je nacista. Znam da Je malo, ali šta ćete, mnogo nas je izginulo u ratu.

Zl FEBRUAR 1948

3