Ošišani jež

Како директори појединих предузећа замишљају РЕЗЕРВЕ НОВИХ КАДРОВА

Ајкуле y опатији

Пред полазак у Опатију, неки познаници овејане шаљивчине посаветоваше ме да понесем црне гаћице за купање. „На тај си начин, веле, најбоље обезбеђен од морских паса.“ Нисам послушао њихов савет, али кад сам стигао у Опатију убрзо сам се уверио да приче о ајкулама нису ни најмање претеране. За зоологе који би хтели да се поближе упознају с ајкулама на које сам у Опатији наишао, даћу најкраће описе. Прву врсту претстављају т. зв. кафанске ајкуле. Одзивају се само на име „господин обер“. Гризу веома различито. Тако су ме у среду угризли, због чаше пива, за читавих 10 динара, а у четвртак кад сам попио поново једно пиво, за 13 динара. У петак нисам хтео више да пи. јем пиво, тако да нисам ухватио законитост грижења (да ли те кафанске ајкуле гризу сваког дана по три динара више, или пак то раде само у парне дане). Противу тих кафанских ајкула лек је веома прост. Ннсу потребне ни беле гаћице за купање нн црно мастило, већ просто повећи ценовник, истакнут на видном месту у свакој кафани. Тај лек је већ испробан, и што је најважније, топло препоручен од стране надлежних. Градски народни одбор у Опатији може да буде уверен да ће и код њих, помоћу тог лека, тип кафанских ајкула изумрети. Други тип ајкула на који сам иаишао потиче из давних времена, из монархофашистичких друштвених формација. Док остала смртна бића могу да опстатју у Опатији највише 15—20 дана, ове препотопске ајкуле, које луче специјални сок за подмазивање, издржавају и по три пуна месеца на копну и мору опатиском. Како се ови морски пси познају још из далека, Хотелско предузеће Опатије могло би лако да спречи њихов прилив у воде Кварнера. Осим у случају да се, можда, није и у само Хотелско предузеће провукао какав морски пас.

По повратку из Опатије, а на основу мог искуства, саветујем свакоме да се може без опаснссти од морских паса купати и у белим „Гратексовим“ гаћицама за купање. Једино место у Опатији где ти морски пас неће изићи на очи, то је море дубоко море. ) I Д. Ј.

Крени, крени...

Отсад ће се звати не „менза“ вгћ „р стор^н". Али тешко њему ако буде личио на покојницу!

Јесен стиже, дуњо моја

Док су многе станице оспособиле све своје тракторе, у Зрењанину је последњих дана било свега 27% исправних трактора на дубоком орању.

Сва је штета што јесења сетва није у пролеће. Датле бисмо и ми стигли.

Тајанствена nojaвa

Становници Волошннова нису празноверни и не верују у духове, па ипак дуже времена нису могли да објасне какве то чудне прилике лутају ноћу улицама и тајанствено ишчезавају у парку. Пошто је ова појава учестала у последње време, реши се један грађанин да проникне тајне духова, и чим је пало вече заузе бусију у парку. Пре него што је настало глуво доба појавише се привиђења. Онај наш пријатељ ссмели се и одлучно пође у правцу једне клупе на којој се, изгледа, мешкољио дух. Када се примакао, приметио је на клупи силуету у водоравном положају. Хамлетовским гласом уззикнуо је; О, незнани душе, шта тражиш у нашем комуналном објекту? Дух се на ове речи полако усправио и зевајући уморно одговорио: Море, мани ме, чозече, какви духови, какви бакрачи! Допутовао сам вечерашњим возом у ово ваше пусто Волошиново, у коме човек нема где да преноћи. После толиког узалудног лутања спустих се да бар отспавам у парку, а ево, ни то не могу. Волошиновском Хамлету наједном све постаде јасно. Њихово место је заиста везано и за речни и железнички саобраћај, али у њему уопште нема преноћишта за путнике и намернике. И он прозбори, наравно опет хамлетсвски: Хотел отворит, питање је сад!

БЕЗ ДОСОЉАВАЊА

Вредни колектив солане Крека доживео је једну неслану шалу: још није примио 8.700 килограма сапуна, колико му по гарантованом снабдевању досада припада. Из тога следује бирократско наравоученије да не само појединци већ често и читави радни колективи могу и без сапуна да испадну насапуњени.

ОДРЕЂЕН РО К

Кад ће већ једнои да вам се досади да пишете о снабдевњу? Кдд и вама досади.

ВЕРОВАЛИ ИЛИ НЕ ПОРЕСКИ ОБВЕЗНИК

ГОСПА Ангелина Алексић, звана тетка-Анћа, из Димитрија Туцовића улице број 37 у Београду укључила се у привреду. Бар тако су је као привредно активну окарактерисали и водили у пореским књигама финансиског отсека V рејона. Она је иначе по занимању врачара, а приврецна грана коју упражњава бацање карата. | То је почело 1945 године. Дотична је још тада предала пријаву за опорезивање и у истој навела своје занимање; врачара. Пријава је добила број пореског распореда 2166, а и у седничком записннку је уведена под бр. 7646. И лепо је п.татила порез за целу годнну. И 1946 године дошао је извештај о разрезу пореза и налог за плаћање: Алексић Ангелина, занимање: бацање карата, Димитрија Туцовића 31. Промет подложан општем порезу 15.000 динара. Чист приход: 12.000 динара (разлика од 3.000 је сигурно обрачуната у производне трошкове), порез на доходак по 10°/о... итд. итд. Исто то се поновило и 1947 године. У међувремену се појавило решење Министарства финансија да сви порески обавезници који плаћају порез морају да воде књигу евиденције о утрошеним сировинама, продаји готових производа и примљеним наградама за услуге. Пошто је врачара тетка-Анђа плађала порез, то је и она набавила ову књигу, уредно је водила и сваког месеца подносила на оверу Финансиском отсеку. И они су оверавали, на пример, на једној оваквој страни испод рубрике; коме је продата роба и учињена услуга и друге рубрике; врста продане робе, односно извршене услуге, пише: Другарици Цани за гледање у карте 25 дин. Другарици Симки за гледање у карте 30 дин. Другарици Доди за гледање у карте 20 дин. итд. итд. Горње разлике у ценама су се појављивале због различитих производних трошкова. Ако је било гледање у нове карте и прорицан велики добитак, било је скупље. Нешто јевтиније је било прорицање удаје. А ако је гледано у старе карте и прорицано да ли стоји „пут под ногама“, било ie најјевтиније. Књигу евиленције је порески службеник ка крају сваког месеца у 1948 голини савесно прегледао, обрачунавао порез и стављао печат. Али је у мају месецу врачара отказала „радњу“, јер није мо-

гла да плаћа порез. А баш се бавила неким новаторским истраживањима у својој производној грани. Хтела је из карата да избаци пикове и на тај начин отклони прорицање несрећа. i Предлагали су јој да снизи цену својој роби на 10 динара, па ће јој испасти мања пореза. Али она се правдала: „Верујте, не могу, мене кошта 15 динара.*

ПОСЛЕ ИСТЕ ПОСЕТЕ

Поред кажњаваша и суспендовања несавесних службеника снабдевачког апарата Београда Контролка комисија НР Србије предложила је за награду и похвалу савесне службенике..

Шта си се ти снуждио? Море. долазила ми је Кон> тролна комнсија.

А шта си се ти рлздрагао? Па, долазила ми Кзгтролна комисија.

МАЛИ ОГЛАСИ

Тражимо учитгљицу Koia неhe да нас туче лењиром као Пандора Радуновић, која нас тера и да јој чистимо у куои, носимо воду и чекамо по продавницама за намирнице. Ученице-пионирке основне школе „Свети Климент Охридски“. Првокласну рђу, свијену у котурове бодљикаве жице, нли опружену v гвозденим штанглама. имам на стругање у довољним количннама. У случају рђавог времена посао се обавља под амрелом. Лагер гвожђа на отвореном плацу прекепута кафане „Галеб", Београд Караћорђева улнца.

4

Издаје Савез улружења новииара ФНРЈ Уређује Релакциони одбор Главни уредник Љубиша Манојловић Уредништво: Стаљингралска 31, телефони 22-423 и 27-529 Администрација: Теразије 31, м п ћуспрат. телефон 28-451, чековни га н 1-906019 Штампарија „Омладина , Београд, Војводе Мишића 19, телефон 50-924—26, локал 58,

25 СЕПТЕМБАР