Ošišani jež

TAMO AMO PO SVIJETU

Sit^c

MALA GEOGRAFIJA INDONEZIJA

POLOŽAJ. Indonezija leži na ostrvimakoje zapljuskuju talasi Indiskog i Tlhog Okeana i talasi američkog imperijalizma. GRANICE, Kao ostrvska zemlja, Inđonezija se ne granici ni sa jednom državom, ali je ipak jako ograničena Renvilskim sporazumom, holandskim trupama i „dobrim uslugama Komisije OUN“. PRIKODNA BOGATSTVA, Indonezlja obiluje američkim izvorima naite 1 holandskim plantažama čaja, kaučuka i šećeme trske.

INDUSTRIJA. Zahvaljujući bogatim izvotima sirovina, Indonezija ima jako razvijenu Industriju, koja prerađuje te sirovine. Glavni industriski centri su Amsterdam i San Francisko. NARODNI OBICAJL Američki kapitalisti imaju običaj da zgrću profite i da što dublje ргоdiru u privredni i politički život Indonezije. Holandski upravljači imaju običaj da krše sve zaključene ugovore, da stvaraju marionetske vlade i da obezbjeđuju američke običaje. Indonežanski narod ima običaj da kvari sve te bbičaje. TRGOVINA, Izvozi se kaučuk, čaj, šećer, nafta, a uvoze se holandske trupe, američki tenkovi i japanski samuraji.

STANOVNISTVO. Indoneziju naseljava otprilike 80 miliona Inđonežana i otprilike 80 mllionera Amerikanaca. Holanđana ima otprilike isto toliko koliko u Holandijl. Najbolje se množe Holanđani, jer svakodnevno pristižu novl kontigenti, all je priraštaj mali, pošto je i mortaUtet vrlo visok. TURIZAM. Preporučuje se turistima da ne odlaze u Ind'oneziju, јег je ionako prepuna stranaca, a Indonežani se ne ponašaju prema njima baš gostoljubivo. M. P.

KUKASTA PRAVDA

Tiavarski sud za denacifikaciju oslobodio je minhenskog biskupa dr Antona Samagela, pošto su svjedoci utvrdili da je biskup dužnost obavještajca gestapoa vršio na opšte zadovdjstvo. Na taj način biskupova kukasta čast ostala je netaknuta.

AMERIČKI FILM U TOKIJU

1z Tokija saopštavaju da tamošnji filmski studio „Kinuta" nije prekinuo rad i pored štrajka osoblja. Zasluga za to pripada američkim trupama, koje su filmskom brzinom stigle u studio i izvele nekoliko temeljno uvježbanih prizoга ugušivanja štrajka. U tim scenama se osjetila vješta ruka glavnog reditelja i nenadmašnog stručnjaka za ovu granu umjetnosti generala Mak Artura.

REDOVAN SLUČAJ

1 1 SAD linčovan je učesnik drugog svjetskog rata cmac Džordž Sarel, za koga se tvrdi da je ušao u voz bez karte. Posrijedi je, vjerovatno, bio čuveni ~voz slobode", ali se isključuje svaka mogućnost da je riječ o „vozu iznenađenja“, po.što ovakvi slučajevi stoprocentno spadaju u američke slobode, ali se mpošto ne smatraju iznenađenjima u Americi.

SVOJ SVOME

zadovoljnl stavom koji pretsjednik vlade dr Spak zauzima u pogledu spoljne politike, belgiski socijalisti su izjavili da bi, shodno Maršalovom planu, bio red da se Belgija već jednom proglasi za Spakistan.

MILI GOSTI

DAVID Rokfeler 1 NeJson Rokfeler, kojl su stigli * u Braziliju, izjavljuju da će proučitl sve mogućnosti ~za njen ekonomski rqzvoj“. Pošto su gospoda Rokfeleri doputovali noću, zasad se još ne može govoritl o pljaćki usred bijela dana-

PRAVI RAZLOG

de Gol preklnuo je svoju propagandističku tumeju po Francuskoj iz zdravstvenlh razloga, tj. ne toliko zbog svog slabog zdravlja, koliko zbog zdravog smisla Francuza.

MRAČNA ELEKTRIFIKACIJA

UFRANKOVOJ Sparajl prlstupa se elektrifikaciji izvjesnih pruga razumije se, pod američkom kontrolom, koju svi Spanci sasvim jasno vide l bez ikakve elektrike.

MALI OGLASI

HEMISKO CISCENJE ~Bizonija A.D,“ patentirani ргоces. Sa garancijom čistimo kompromitovane naciste. Primamo na opravku i krpljenje. Od jednog slupanog esesovca pravimo jednog i po novog demokrata zapadnog tipa. DOBRO UVEDENI ANTIKVARIJAT, prekoputa berze. Volstrit, kupuje koncesije, mjnistre, nezavisnoati vladel oitalu starinu iz Zapadne Evrope. Plaća po uobičajenoj tariii. OKAZION! Velik l bogat izbor kraljeva, kineskih generala, njemačkih vojskovođa svih karaktera i doba Dajem i pod kiriju. Arapima i raseIjenim lidma znatan popust. Bevin i Komp. London, Siti.

IMAJU PRAKSE

SAD, Britanija i Francuska nastoje đa između sebe podijele bivše italijanske kolonije.

Amerikand su u svojoj zonl Njemačke završili demontiranje fabrika, a naredili su đa se obustavi demontiranje u britanskoj zoni.

Ništa ne brini, biće Im 1 kođ nas dobro kao i kod tebe!

Dosta sam ja uzeo, ostavi nešto Nijemcima!

MEDVJEĐA USLUGA

U svom govoru u OUN Bevin je rekao da je Britanija učinila neocjenjive ualuge kolonijama uništavajući muvu Ce-Ce,

NOVA LONTK)NSKA PRICA

KNJIŽEVNA OTKRIĆA

LONDONSKI čuvari reda i dobrih običaja dobili su pouzdano obavještenje o rušilačkoj djelatnosti koju sprovode mjesni bibliotekari. Priča se da ovo obavještenje potiče od iskrenih Ijubitelja knjige koji, doduše, više ništa ne čitaju, pošto su naučili napamet Hitlerovu „Moju borbu“ i Moslijeve prozne prepjeve toga djela, a druga ih lektira slabo zanima. Ovi Ijubitelji, okupljeni po takozvanim ~kiubovima knjige“ u Londonu, odvojiii su jedan dio svog dragocjenog vremena (posvećenog priređivanju fašističkih mitinga) da bi rasvijetlili grozne poduhvate osoblja londonskih biblioteka. Utvrdilo se da je posrijedi sistematsko širenje knjiga skroz buntovničke sadržine, јег bibliotekari ne prezaju ni od preporučivanja sljedećih stihova; „Dozivam smrt, jer nisam kadar više Da gledam dostojanstvo koje cvili, Laž koja hoće istinu da zbriše, Ništavila u raskoši, u svili. Osudu krutu prima savršenstvo, Cednosti vazda poruga se sprema, A nemoć blijeda tone u blaženstvo, Jer sužanj njen postaje moć golema.“ Budni i promućumi čuvari odmah su preduzeli mjere da obezbijede od ovakvih uvreda poštovanu monopolističku gospodu, u srce pogođenu „lažju što hoće istlnu da zbriše“, ..blijedom nemoći“ itd. Ali u nastavku istrage u ovoj stvari učinjena su još strašnija otkrića. Saznalo se, na primjer, da su bibliotekari širili i ove strofe: „Svugdje me vapaj Ijuđi stiže, Svugdje se jauk djece čuje, Okova zveka svud se diže Okova koje zakon kuje. Nestašnih odžačara vika Sumomu katedralu vrijeđa, A uzdah bijednika vojnika Dopire čak do dvorskih međa. ..“ Poslije ovoga zaista se nije smjelo oklijevati. Valjalo jeodmah ući u trag piscima tlh stihova očigledno upravljenih ргоtiv gospode iz uvaženih gomjih sfera. Na veliko čuđenje čuvara, bibliotekari su bez ikakvih ustezanja odali pisce: Stihove koji počinju riječima „Dozivam smrt“ napisao je nekakav Viljem Sekspir i oni čine prve dvije ’ ,r ofe njegovog šezdeset šestog soneta, dok su one dmge dvije strofe uzete iz pjesme „London" od Viljema Bleka (umro tu skoro 1827 godine). Pored pomenutih krivaca, teška odgovomost pada i na Kristofera Marloa, kome današnji londonski policajci ne mogu ništa, јег su ga prethodnici tih policajaca likvidirali 1593 godine. Rečeni Marlo usudio se da napiše „Tragičnu istoriju o doktoru Faustu“, razradivši u njoj temu prodaje duše đavolu. A to svakako, pretstavlja sasvim providnu aluziju na Maršalov plan, s tom razlikom samo što je Faust prodao samo svoju vlastitu dušu, dok maršalizirana gospoda gledaju da prodadu i miijone tuđih duša i tijela. Zh.

2

Z OKTOBAR