Peštansko-Budimska skoroteča

176

I

е касно пала ! требали смо го око половине Августа. Но тко ће се ст> небомт. правдати? — (Р. 0. 2.) Изћ П е ш т е. Цћна ране на овдашнт,ои јплци 29 т. м. бмла е слбдећа: еданг. пештанск^и меровг пшенице 7—8, наполице' 5У 2 6У 2 , ражи 5—5У 2 , ечма зоби одт> 3—3 % кукуруза4/г—5 фр.

4—4у 2 ,

ШКОЛСКЕ ЗВАНИЧНЕ ВћСТИ. Одђ стране Врховногг г. н. с. народим школа кр. Надзирателвства обнвлгоесе: 1) Свима онбштј учителБима, кои су таксе за потврдителне декрете положили, а декреТЂ добмли нису, да се ^оштз претрпе^ и одг далћп. доса^пванн уздрже, докг на учинћно по истому превмшнјђмт. ш^сту у отомт> предмету представл&ше, наимилостиВ16 р];шен1е недође. 2) Сви гг. Проте, Пароси мзђстни Директори, и учителви, кои оффиц1озну коррешпонденцјго како са славномт. депутацшмт., тако и ст. Врховнммт. Надзмрателћмт. воде, на адреее ставити имаго горе; А- Сг. п. и. К. Рго^оргаезћуЧего или Рагосћо или Босеп1е н. пр. 2от1 >опеп81 — доле пакг ст. лћве стране: ехоШс10 1пге зсћо1агит 6г. п. и. К. паиопаПит, аст. десне Ре3 11 п I. Иначе адресирана нефранкирана писма неће се примати. ШТАМПАРСКЕ ПОГРЈЕШКЕ. У Б е ч у 29. Септ. 1842. Господину учреднику Пештанско-Будимскога Скороте4 е. Писао сам Вам прије, да и у ономе првоме чланку моме у броју 20—21 Вашега Скоротече има д оста малијех погрјешака штампарскијех (као н. п. нашијеш народнијеш мјесто нашијех народнијех, казалим. показали, познати м. д о з н ат и, и и с т о р и ј у м. у и с т о р и ј у ; е и 4 м. ј е, н м. ј а } и м. ј з 1 м. и; у сред м. усред, непознаје м. не познаје и т. д.); али ши је овај други чланакт. у броју 24 — 25 овијех пун: у броју 3. одговарања мога изостављено је више од десет ријечи: ондје од посљедње точке до краја ваља читати овако: ,,Сад се тек види, да је Г. Твртковић заиста био на умно, да преварн не само чнтатеље и онога } који је Споменпке сне преписао, него и самога Господара Јефрема ј јер иначе ках^о би он могао казати у предговору своме (на страни XXII.), да су дипломе ове њему повјерене, да их он у Бијограду наштампа, и да их је он

Господару Јефрему поднијо на д а р !!! Но сад је у овоме одговору Г. Надеждину мало спустио^ јер не каже, дасуњему повјерене, да их о н ш т а мпа, него да су му предате ; да их у Бијоград донесе, да се ондје штампају! Ово је много ближе к истини.'' Од малијех ногрјешака у ријечима морам назначпти само, да је Ш е в ч а наштампано мјесто Жевча. У садрузи (мјесто задрузи) и у Зенти (мјесто Зети), а и у Црнагора (мјесто Црна гора). Може бити да је коректор хтјео мене да поправи: ја га молим, да у напредак то не чини з век нека гледа само, да би се наштампало онако, као што је написано, па ако и буде погрјешка, биће моја , а не његова. Мстина, да је мени други преписивао онај чланак, као што сте видјели; али сам га ја послије трипут прочитао и ногрјешке писарске поправљао, и за то немогу мислити , да су се оваке погрјешке у рукопису могле прокрасти. Молим Вас, да ово писамце моје одмах штампате у Скоротечи. *) Вук Стеф. Караџнћ. ПУТЂ ПО СВћТу. За сваку владу точно изв!;стје о величини вемл%, киммђ управлн, одт. превелике е важности. Руска о истини овои увћривши се, дала е провинЦ1НЛНБ1М1. президентима наиоштр1и налогт., да свак!и сбок ) провинц1ГО точно измћрити , и наидуже до петт. година успћхт. правителству представити има. Станћ Дулава. 1. Окт. 5' 4" 3'" — 2. Окт. 5' 2" 6'" — 3. Окт. 4' 11" 3'"— 23 (надт. 0.) Учтиво умоллвагосс гг. предброиници Скоротопе, кои шшљ платили нису, да бм новце пошиллти усрдствовали. *) Коме 6 познато одстонше нашегт, обмгалишта у Пешти одт. Тппограф^е у Будиму, што сваке Среде и Суботе по подне, кадт. икорректуру држимо , двапутг тамо и амо обшћи моралш, радо 1.е паст. — надамосе — за штампарске пигрћшке изпричати. МеЈ)У тимт. трудићемосе, да праведномт. захтћванго како ревностнм гг. приложника, тако и доброхотнм гг. читател!; у колико могу^е буде свагда сходно одговорамо. у.

Листт. оваи излази два нутт. у седмици } скакогг, Четвртка и | |едел(; } Четврткомг на по табака ст. образомт. ношива, а Иеделвомт. на читавомт. табаку. — Преднлатнтн се може на свакои ц. кр. поштн ст> полгодишнвомђ цћномт. за изванске 5 фор. ср., за Пештанце 4 фор. 36 кр. ср., и у експедицш ПештанскоБудимскогт. Скоротече^ находећоИ се нри учредничеству у Пешти у Бедемскои улици (Ваз1е1 Оаззе) Хго. 349.

У Б} ДИМу ; Словима кр. Свеучилишта Пештанскогт..