Peštansko-Budimska skoroteča

76

ј >нло, да се за онаксвмн фондђ направи , у кои бм ми гвн дтжвн бн.1и ирииагати, одкуда бн се оиа свештеннческа деца, коа бн за науку способна бнла, издрљавала и учила, кое 6 вј после целои ФамнлЈи вавећу асцу и корнстљбшти могло, веже.чи после смрти отца свога, иалу неку мниму частв пензје ниати, а у прочемг невозд^ланЂ. остати. Ц а кт> из-в овоп реченог-в фонда нека бвх се пензтннрале оне сироте н удове попад1в, кое одт. Фамил1е нигди ннкога неиак>, и за удак> нн су; то тислшгБ нико ве ће за зло прјнмити , у толико више, што е и н4нт> покоиннкт. истогч. Фоада уложннкт. бмо, а по себи дрлгогг нас-гћдика не • ма ; по н^нон] пак-в смрти , снр^чЂ старе попад1е, нека бн и н-кно, ако и наниан! добро, у истни фондђ дошло.Шта слога и ревноств не може учиннтн . кђ тому Јоштт. прнс-ћдин^на лјо 6 овб . Имамо мн много народнн источвпка, кои не бн лиЈбол! бнло, да се свн у едно с.1110, нежелн што се море разкошности свуда разлива тако, да нико одт. н4га не може нолзу ииати, шта више, много пута и самн се источници нзцрпе и осуше. Ово да е одавио учни1;по, не бн [се занста ни на шта садт. имали тужитн. Зато бн садг требало едаиЂ каналг слогомћ ревности нскопати, у кои 6 бт се сва благотворна, < а свпо страна -»текућа вода слнвала и «дно велнко море благотворенЈа направила, одку/1а 6н мн сви после могли црнити сваку жеђБ гасећ1и нектарБ. У прочемЋ препоручуемЂ почитаемомЂ публик)му, да 6б1 гвакш своеинЗ;ше о иетомг предмету и жел1С нзразш. ПУТЂ ПО СВЕТУ. У целои Европн на годину дана роде се 9 мнлЈона душа ; дакле у едномт. даву 24,600 а у едномт. сату 1025 порођал бнвам. Не давно е еданЂ Енглезг машвву нзнашао, ст> К010МЂ се нацзгодше н ваилакше краве помузЈИ могу (К у л а у Е н с у) У средг овога града на тцн поднгнута е една грдна кула , са едннмг стародревннм!. надписомг, да су овде СветИтелБи М а рко и Лука свето ЕвангелЈб проповедалн.

(М а ш и н а з а н г р а н 4) бдант. Механнкерг у С1.вернои Амернцн скоро в машину изнашао, кон <-ве послове едногЂ савршеногг нграча лепо одправлнти може Ова е машина свечано обучена, окреће се по нанновјемг вкусу . н тако умилнте речи проговара, да нивакавв играчт. |у своимђ по словимч превозићи е не може. Шта ће сааЂ играчи радитн? ^ Берлнну 21 Лнуара около подне орушн се една кућа одђ трн спрата, коа јошгђ ни довр ■ шена бћ!ла ни е, н много лгодш около налазећи се ноубЈа. С МЕ СИЦЕ. (Домаћа економјн 1 Кадг се она вода, у којои се крумпири кувак), прецеди и олади , по сле сђ нБоме башта залје , то се сви црвн и васккома (инсектн), кон Се често по башчама задржаваго, и жилицамабилн и другогЂ растј-.нш шкоде,заедно сђ црннмЂ гусеницама танане. У еднон гостилницн обћдоваху при едномк асталчићу два познанца, гди се НБима изђ ме1;у пр -чи вкуснн ела и пита донесе. Едмнђ другогЂ упнта, како се то т^есто зове ? а ован му одговори: ждеримучн. Оваи не престане естн, а другји пи татн. КадЂ већЂ пите нестане , разлготн се по сл$днни и рече: Тн братв сву пнту поеде, а венн нехтеде казатн, како се зове. Та нн симб ти казао, да се ждернмучи зове. Ждерн и мучи повтори оваи, о лгобопитчгтво мое! гд4 тш мене овогђ лЈепогЂ залоган лиши ! Ц. В. ХОДБ НОВАЦА НА БЕЧКОИ БЕРЗИ

1 Фебр. 1843 Метал. .

Сребро са 5о/> на сто 110Ј/»

4% Зу 0

ЗанмЂ одт. т. 1839 »» Ј> *> >• Банкакц'ш ком»дђ СстерхазинЂ Лосђ Царски дукати Ценаране 9. Фебр. на Пешт. п1нци Пешт. меровЂ, грош. б. вр. 40ш.

101 А 77|/4 291 Ј/ 4 720 1626 51 1011/2

Чисто жито . Наполнца . РажБ . . . бчамЂ. З О6Б . . . КукурузЂ.

наиб.

сред.

150 |

140

110 1

106

95

92

80

75

64

60

88

1 85

I

130 100 90 70 55 80

Издавателв Димитрш 1овановићт.. (Ва»1е1 Сакве Л т г. 339)

У ПЕШТИ слсвнка Б а н м е л о п н м ђ.