Peštansko-Budimska skoroteča

ПЕШТ АНСКО - БУДИМСКШ СКОРОТЕЧА.

(С о и п' е г. )

Число 2®*

Нсдслл 4 Апрнла 1843.

Год. Ц«

П Р О Л Е ћ Е. Одкравн се сђ земноп. круга Седе знме стј денг лсд-б ; Шарно пол]з цветногЋ иуга Прекужило мразнмн вредг. Природе е покро†бледмн Пос'о 'руменЂ, зеленв цв];т1>; Усануо пнзкои долбн Растопјо с' снежннн сметв. Брзе ц],;кни ластавчнћн Изт. далБности у новт> св1тт.; Цврчна шева летнБОмт. пксмомт. Покушава неукг летг. Пастмр -Б чарнои у горици Пон авлвде свирке гласт. ; Красногласиомт. Фруле пћвком'!. Радо слави жића часљ. СветЋ с' подиже изђ мртвнла Преоблачи с' у новђ видб ! Прнрода се поновила Оста зимн црнни стид-б. Струе груди прерадосно Спуд'н се чуе п%вка гласт,; Свудт. се ори громкимЂ екомт. И честнта с' весне часг. По равиица ннче срећно Плодне весне дичини класљ; По узвис.'ма шири с' гордо Листнатога кедра стасг. •—

Устаи Србе роде милбш ! Уг.поредн в],шту грудв, Некг тн струе АрФв гласи, НекЈ. с' прослави творца трудЋ. ? Оросламошу. Димнтрји Арноп Богословз..

КРИТИКА Л ПИСМУ. (конацљ) Са И в1и г " пншуЈш овакове речи греши .мо зато: а) Шго су Сгрбљи у њииа већ т> изоставиии и од „краснги" ироизвели у говору „красн и (без г); а од" б^вити б'ити, од 6 ђили -6' или, од дт»ии - д'ии, од б г.лкт, - б'ик, од бт >ивол-ћ -(буивои-бујвол)- б'иво, од кобгила- коб'ила, од скнргс ир', а од с-бинђ - (или као што се сад пише сбјнђ )- с'шГ ( с'јн ). -) Из овог види се, да су јеровски гласови у оваковии речиа у СЋрпскоие језику сасвии изчезнули; међер и у писиу ннсу од потребе! Разлика пак у једнакин речиа, ако није у природи језика основана, нетреба ии у пиему да буде стварежна (художествена); а гди је природна у говору разлика постављена, тусе такова и \ иисму употребити иоже н. п. иознати- ?еппеп, *) Овн апостроФићн зато су постављепи, да се зна да је онде глас т> изостављен у говору, које тако н у пнму додазц да се изостави.