Peštansko-Budimska skoroteča

290

среброигебца, кои е збогв претераногг интереса код ђ н4га обтуженЋ 6 бго , на одвећг свир-ћпу, аии нкговомЂ сребролк>б1ш врло приличну казну осуд!о. Онђ сир1чЋ заповеди, да се све сакровиште око сребролмбца метне и у тавиицу безт> ела и пића затвори, Наравно да сребролшбца наскоро почие гладБ и Жеђћ морити, и онђ стаде молити, да му се ма накман! леба и воде донесе. НадзирателБ таваице одговорн ату, да може то добнтн, алн за плату, н такн му за нарче леба и чашу воде тако здраво зацени, да е сребролмбацЂ уплашенљ повикао : да толико ни подђ кои начинљ не може платити. Алн наскоро га гладк и жеђћ натераго, да е морао Надзирателн звати и казати, да ће платити; ерт. иначе мора скапати. Но оваи с.адЂ погор1;ент> рекне : да е оиђ своимг оклеван^мЂ праведну цену изгубш, и садт> му наново 10штћ двапут'Б толнко цену повнси. Онда Харпагонг науми, да проба, може ли гладв и жеђБ утолити; ерг пре воле, вели, умрети, него за мало воде н леба, кое наисиромашн1и за бадава до 6 бш , толико новаца дати. Али неук 'б гладБ и же !)б трпети, у отчаншш повиче, да ће и ову суму платити, само да му леба н воде донесе. Садт> му НадзирателБ донесе леба и воде, али тако мало, да е сребролгобац -б чешће, по ону нсту цену, искати морао; будући га е гладБ и жеђб непрестано морила. Ово е дотле традло, докле се иман1> сребролгобца нн е прилично умалило. После га кралБ да себи дозвати н рекне му: „Сад^в. сн се науч1о познавати, како егдикон пута сиромаку тежко и наинуждше шта е себи прибавити, и н се надамт>, да ће те ова наука опоминнтн, да у напредакг ст> твоимћ нопцнма не тргуешг, и тако еа сиромаснма, кое нужда натера, да одђ тебе помоћБ ишту, на наисвир±ши начннг поступашљ. Обећашљ ли ми, да ћеш-Б се у напредакЂ поправити, то ћу те одпуститн; алн почнешг ли наново, као досадЂ , ст> новци трговати , то за цело знаи, да ћешг то са животом-Б платити." Сребролгобацг обећа, да Ке се поправитн, и тако е верно свого речБ држао, да по својои после неколико годнна посл-]>довавшои смрти што'но наши веле ни мангуре ни е остав1а.

ТРГОВИНА И ИНДУСТР1Л. Пешта 24. К)шн— Вашарг! Вуна! — ДанасЂ е главнБш данг изклгочително вуненогт, Вашара, кои се одђ старина подт. именомг Вацки Вашарг , о Иванудну овде у Пешти држи : Велико се число купаца стекло, а нарочито : Енглеза, Француза, Белгј.чнаца и Холандеза. Продалосе близу 30,000 центш ; непродато осталое 6,000. ц., цена е бБ1ла уобште узимагоћи, са 5 а б^/овиша, него ланБске године. — Ешкомптђ Бечкш вексли прве класе 6 бго е б до 6 °/о — Вуна е у нашемЂ отечеству наизнатнш н наипробитачнш Производг, почемг за нћга готовђ новаци одђ страноземаца узнмамо. — У овои струци ништа неостае желити, осимђ , да се вуна већма облагарођава, а к' тому се изискуе, поредт. болЈга рода оваца, и добра паша, вода, и солђ. — Изђ Валах1е и Серб1е доно е парник -б „Ерешг" мложину ДенБкова вуне; кон се овде само претоварила н дал$ за Бечг одпловнла. —

В 6 С Т И. П ешта. 26 ГОшл. Данасх у готру око х /г 4 сата пловише од-б Ст . Андр1е две дерегл-ћ, кое су раномЂ натоварене бБ1ле. Дошавши близу моста корманошЂ хтеде да заокрене и у краи стане. Но снага и брзина воде осуети му н±гову намеру, н дерегл]. тако брзо собомт. понесе, да су ове о попреизвалБивале се, и све што се иа нкима налазило, у Дунавт. упало. Нби преко тридесетЂ кое лгодји, кое жена овомт. е прнликомтБ у воду упало, одђ кои се 12-15 избавило. — Оваи несрећант. збогт. велике и брзе воде догодившш се случан осимђ иенакнадиме штете дао намЂ е едан -б краганЂ сунружеске верности и лгобовн нримерт. у едномЂ човеку, кои е у наивећои опасности свогђ жнвота свого суиругу счепао, и сђ нбомђ дотле пливао, докђ имђ обоима чамацЂ у помоћБ ни е притекао. ПОПРАВКА. У последн^мЂ Числу Скоротече на странн 1. стои: Гдие самћ суде итд. место: Гдие самћ сузе; на стр. 283 подђ две звезднце у последнбои врсти стои : 1326, место: 183 8.

Мздавателв ДимитрЈи ГовановићЂ. (Ва81еј Оакке №. 349) У ПЕШТИ словнма Вавкеловви.