Peštansko-Budimska skoroteča

Скоротеча изиазиу Седмицн 2пј-г-б, Четверт: и ЦедеиБОмг : цена му е како за овдашн^ тако и за странне Предчисленнке за полђ године 4 Ф р. у Сребру.

Недслл

64.

ПЕШТ АНСКО-БУДИМСК1И

А«

(С о и г I е г.)

II Е Ш 'Г А.

Предчнслегпс и друга упутствоваи1Н пр1има Учредничество у Пешти на Розенг - Плацу ЈЧго 285. и сва_ ко Цесаро КраПоште Чиновничество. 26. Септембра. 1843.

Год. И.

С В Е Т И Ћ .V. Колнко се моа душа крепи Согласицомг свирке и песама, И полетомт. за образцш леши Узхићена одт> радости стрепи, Незнамћи већ' о себи сама: Неможе се твом' споредит' гласу Кои м' у души ожив1о, влада, П подобант. Електру, таласу У тиломе већ' тренутка часу Прониће све жнле срца млада. Зажарене што младића груди За предметомч. волнугосе често, ДухЋ у сумн/.и лшбоморства блуди И примирент. и1ну лмбовт. жуди У дну срца сиравламћ' 10и место: 'Геби Муже, Светило мог' круга И Сербалн Звездо Приходнице, Лахорићу паромЋ дишућ' мга С'кимсе дићи Слава бнтн дру'га, Варвита мог' сане пом жице. ДанЂ у целом -Б Природе течам Наикрасши данаст. Ти освану, Маике с' ћерцомт. у свог' жића маго Именг данЂ е; и доко. звезде сам С' Твоима се том' радово дану. У Новомт. Саду иа Свету Соф 1м 1843. Корнилш ПоповићЂ.

ППСМА О СИБЕ РШ. (отђ Павла ПЈица.) ВТОРО ПИСМО. (конацт..) Садт, пређемЋ на Землед1>лце, стареСибирске обвиате.гћ. Они су се понаселлвади наивише покраи р-ћка, V коима е чиста и зарава вода, и у коима се добре р &1бе налази; дал-ћ на землнма твко добрммг, кое никадт. ђубрена непотј ебуш: као и поредЂ шума, у коима се налази л^ода, печз ркш и разне дивачи, а и у краснополо:к <гНнБ1мх предгћлима, као и подт. здравммт. ноднеб^емЂ. Када се комт. селу приближава, то се наипре н^иђе на обграду и вратнице, кое су 4. до 5. верстш о 1 " б сеиа »дал^не. 1 оштб издалека укажесе каменита и.ш дервена церква, и с6б!чно продзживасе великш бданг и широк!и крозгв село водећ!и путг., поредљ когђ су добро и у лепомт> реду и .Јшдани домови. Сваши е домг ^ебе.шмЂ даскама обграђенх. К.ад"Б се ма у кое дсориште (авл1а) }ђе, свако е ч^сто, и у сваколгБ отб леве стране у очи падну амбарови и ебти , а ои. десне опетт. стране стои са степенима и тремо .мЂ на две еднаке часги разд4ле1ши домб . 11 трем -б и степени тако су чисти, да се човекЋ чисто ЈСтрЈ чава по НБНма ходати. Домаћив-Б у горнбоихзлбнни обучент, страннога са свакимБ задоволБствомт. предусрета, и у собу за госте намештеиу отсоди га , т кон> кадх се уђе, то ка истии качинг морасе човекЂ и ов-