Peštansko-Budimska skoroteča

32

никакове ципеле не носе сбогх тога, што су врло скупе. Ако се дакле са изнађеномт. овомг машшном -Б и далћ свакји данЂ ципеле усправе, то ћеду сви Французи моћи себи ципеле, и то евтино прибавити. Али ипакг на угцербЂ Шустерима.

(ГЛАВА ТРЕБА И У КГАБИ). бданЂ с/граноземацт., кога сполншннЈи видт. издаваше, да е Муж 'ј> изображент., и да е Ч иновникђ , недавно дође у Парјст., и поведе у н!;му едант, занат-Б, кои се отђ други заната сасвимт. разлнковаше. Онт. пришавши у Иарјст. дође у наиотм^нш гостилникт., гдн показавши свои пасошг, у коме е стоало, да е Влагородникт, , узме са сокака едну богато украшену собу, и каже да ћесе н-1;колико дана поради н 4 когћ посла у Парјсу бавити , пакт. запнтавши шта ће соба коштовати , таки извади новце и напредт. к> исплати. — Истни данЂ доста доцкант. у вече истни иомодарнмн Благородникт. дође на конакт.; но ушавши у собу не легне отма , него остане на ногама на опрезу ; и кадт. онт> око в'1:ко доба ноћу, када су се свуда већк сладкоме сну лредали 6 б 1 ли , и по улицама скоро више никога видити бнло ше, зачуе едант. умилнми , н4куп$сму п-ћвагоћш , и н$му познатвш гласт., то онда таки покупи наибол-ћ ствари , кое е годв нашао 6 бјо , и све едну по едну ночне ш на ужету крозт. прозорт, доле спуштати своме содругу, кои 1и опетг берже бол]> на сигурно м4сто поодноси. Сутра данг зоромт. устане, и предавши Вратару от% собе клмчеве берзо изт, гостилника олади , нити се више у н^ћга поврати. — Посл ћ овогт, догађаа наскоро 10 штб и у други петт. гостииника на истбш начинт. учинесе овакове крађе, кое е истбш Благородникг досетлћиволг сво10мт. главомт. изверппо. Иолјцја покрадене ствари истина изнађе , али Крадлћивцима никако у трагт. ући немогаше.

СМ4СИ Ц Е. У време светкована окогодишиби БожићнБ1 Праздника и премного е у Пешти дивачи потрошено. Сазљ е Францт. Гаихардт., кои са самомт. дивачи тргуе, продао на 1390 комадш зецева (свакш комадт. по 1 Фор, и 15 кр. до 1 Фор. и 30 кр.) , 78 нребица, 24 Фазана, 6 с 'рна, 4*/2 елена, 2 див1н свинБчета : а колико су

окрестни жителБИ, кои сваке седмице по двапутх „ Пештанскш гпнцт. и питоме живине и дивачи по ц 1е кола доносе , отђ свое робе продали, заиста дуг 0 ј требало рачунити , докт. бн се све избролло и у едац збирт. учинило. Пештанскји Мађарскш Л истб „Меркур-в" д ВЈ намт., да е Г. Пфендерт., кои е Фабршу за пера, 6 коима се пише , н за црвенБш восакт. (печатг) ноднг а , недавно већк и другу за ириугоговлБиванћ дрвенБ1 ку, Фабр1ку завео, код већк увелико и радн : ербо у нк, 24 душе осимт, други кутта, сваке седмнце и 4000 кутјј ца за твердш ЕнглезскЈи ШувшсЂ сготовлнваи. Енглезске военне лађе скупа износе садг на Р; лађји, измеђукоихг налазисе 98 лшеннн лађји , 102 фјк. гатте, 172 корветта, бриггада и шоонера и 111« роброда.

НАЗНАЧЕН1Л. УШпиталБима Геда МилосердногЂ (М зерјкордај у АустрЈнскимЂ Державама лечили су се! нриранБивали отб 1. Ноемврја 1842- до послкднеп Октомврја 18 43. год. безт. разлике в ^роисновћдаша нм на 21,932 душе, и то 21.580 мужски, а 354 женски између коихг е и 225 ГреческогЂ, 1901. Протестант скогт, и 246 бвреискогт. закона бнло. Отт. св1к> овм 6? лестннка оздравили су 20,078 , а во в']>чностб пресм 1854 душе. бдант. Краинацт. Баррага, рођенг у КраиЈ скои , и садашнБЈи МЈссшнерЂ у Амерши, списао е Ка Т1Х1С1СБ на 1ндшскомт. езБ1ку, и у Лгоблнну, да се кој 1осиФа Блацника печата, послао, отт. кога су КатШ с1са већБ више комад1и у Амер1ку послани. И зт. Градца Аустршскш восточнб 1 и Л истб нвл да су ЛЉкари у свеобштои болницн парамћи премину! шу отт> суве болести едну Служавку, код е имала 2! година, нашли сердце и слезину на деснои страни, 1 жигерицу на левои. Заиста еданг прер4дк1и, преди' 1 нни и преизрнднши случаи!

Скоротеча излази у седмицм 2 путг, ЧетверкомЂ и НеделБомЂ; цена му е како за овдашн4 тако и за стр" 11 не Предчисленнке за полђ године 4 Фор. у сребру. Предчислитисе може на свакои ц. кр. Пошти, и у Пеи"' кодђ Издавателн, у Бедемскои улицм (58а(1е! @а|"[е Ј\го. 349.)

МздавателБ Димитр1и 1овановићт..

У ПЕШТИ словшма Б а и м е л о в ш м з>.