Pijemont

Број 250.

Стр. 3.

ПИЈЕМОНТ*

ба. Леш, а и жив српски војник који је био под лешом и кога бајонет окрзну по рамену, не писну. Тада се сви аустриски војници умирени повукоше и само остадоше они два Хрвата и одпочеше пљачку. Сваког су најпре боцнули бајонетом, па су га онда претресали. Тако дођоше и до ћошка у коме су лежали једно преко другог подпоручник и П. Један боцну П. у бутину која је некако незгодно стрчала, али овај стеже зубе и нејаукну. Подпоручника, који је био добро склоњен и не спазише. И таман се сагоше Хрвати, да виде да ли ће и овде што ћелепирити, када се пред вратима зачу неки жагор. То су Аустријанци испред наших војника оцступали. Шест српских пешака и потпоручник били су спашени. Од њих су били рањени од аустриских бајонета само двојица, гимнастичар П. у ногу и још један војник у раме.

Народна Скупштина Јављају нам из Ниша, да ће се Народна Скупштина састати 15. октобра у ванредни сазив. Нови учитељи Одлуком Министра Просвете постављено је у новим Крајевима 36 сталних учитеља 8 привремених и 125 вршиоца учитељске дужности. Ратко Димитријев Поводом вести коју смо саопшгили из Ниша да је генерал Ратко Димитријев иступио из бугарског ' поданства, бугарско посланство је замолило, да се донесе исправка на име: да г. генерал Ратко Димитријев није иступио из бугарског поданства, Рањекн Официри Пешадијски поручници: Видосав Грбић Андреја Сретеновић Велимир Николнћ и Света Димитријевић. Принчипово суђење Јуче је отпочео' претрес Принчипу и његовим саучесницима. Суђење је јавно. Осем Принчипа, пред суд су изведена 24 саучесника. Са-

учесник Мехмед Хасић, био је утекао у Црну Гору, где су га власти притвориле, али је он понова утекао из затвора у Никшићу. Местоњеговог борављења је непознато. Пошто је прочитана оптужба, саслушаван је оптуженик Чабриновић. За Црвени крст Г. Љуба Марјановић ревизор из Зајечара приложио је преко нашег Уредништва 10 динара као свој прилог за Црвени Крст. Становницима топчидерског реона Сгановници топчидерскогреона који су се иселили због незгодаизвештавајуседа своја писма могу добијати у топчидерској полицији. У противном ко не може доћи нека јави своју адресу.

РДТНА ЗРНЦД Дали су наши? Било је то негде око Купинова, приликом првог нашег прелаока на аустриску територију. Једна наша предстража одвоји се прилично од главнине, тако је захвати ноћ и она залута. Лутајући тако по мраку набасају иа неку светлост и нису смели ни корака даље. — Дали су наши? питао се вођ патроле и најзад посЛе кратког размчшња после два војника да извиде. Војници се ускоро после кратког извиђања вратише и рапортираше вођу патроле да су тамо наши. Још су додали да су чули како српски говоре и псују. И патрола се упути вагри... Можете мислити њихово изненађење, кад спазише око ватре десетак војничких прилика обучених у плаво аустриско војпичко одело. Натраг се није могло, јер су их већ осетили. — Шег 151, разлеже се на немачком питање стражара, а одмах затим на најчистијем српском језику грмну псовка, која се не пише. Наши смо, одговори вођ патроле, окуражен српском псовком. — Напред, одговори стражар. Сад је био ред на аустриске вцјнике да се изненаде... Међутим све је прошло на

И сзда је тај исти подпоручник Јеремија, после борбе која јеостала нерешена, лежао у само свануће на неколико корачзји испред рова блед, затворених очију, крвав, упрскан блатом, а два су се болничара препирала око њега. — Жив је, тврдио је јвдан. — Не, мртав је, говорио једруги, па се сагну, опипа му било и ослушну срце, махну некако неодређено главом, па разастреше носилз, л понеше подпоручника Јереммју... После неколико дана, лежаоје подпоручник Јеремија у светлој болничкој сали на кревету који се преливао белином и бунцао нешто нејасно, неодређено. Дан је био суморан, јесењи и свзки час се мењао — чзс је изгревало сунце, а затим се мутило и облачило. Ушао је лек.- 1 р, пришао подпоручнику Јеремији, олипао пулс, Дуго га превртао, па је најзад казао милосрдно) сестри: Подпоручник неће прв*кивети

ову ноћ. Спремите све што је потребно... А то је било једино јасно и одређено што се случило у животу подпоручнику Јеремији. * Прошло је од тога доба већ скоро месец дана. Озих сам дана ишао на гробље и обишао оне парцеле које су одређене за војнике и које су из дана у дан пуније. И мзђу низом војничких крстача, пала ми је у очи једна нашто боље отесана но остале, али наерена и поцрнела. Киша је већ почела да спира слова и на њој се једва могло прочитати нејасно и неодређено: Под...у.ник Јер.м.ја.... Црвени Крст моли за поклоне новаца, кошуља, гаћа, чарапа. сламарица, душека, јоргана, јастука, поњава, ћилима, шареница, пешкира, марама, назувица, опанака, ципела, лапуча, нанула и посуђа.

миру, пошто су одиста ови аустриски војници били наши — т. ј. Срби. • Ускоро по том, по прија-. тељском споразуму, аустриски војници пошли су са нашим у српски логор.

И] т иншр« — Српски поданнци интернирани у Аустро-Угарској јављају се својим сродницима. 5) Јулијаиа Аитонијевићева, наставница женског рада у Шапцу с мајком, родом из Чачка. Налазила се у ЈЈапцу, кад је аустријска војска ушла у Шабац. Успела је с матером и још неколико породица да пређе у Кленак, З уму и да дође до Беча, где е се раније школовала. Остали су без икаквих матери алних средстава. Има рођаке Милисава Антонијевића, арт. мајора, Тихомира Антонијевића пеш. поручника, и Милана Антонијевића дрогезисту у Београду и арт. пукоЕника Перу Поповића. 6) Свтозар Вујичић, поручник, моли да се извести Петар Андрејевић, трг. из Јагодине да је он Вујичић жив и здрав у табору заробљеника у Угарској. РБегова је адреса: Ез 21 ег§от-Тађог Кепуегшеготајог, 11п§агп. 7) Крсша Јованови1г, економ, резервни потпоручник, моли да се извести Коста Ђорђевић срески начелник у Ћуприји, да се он налази као ратни заробљеник у Угарској. Његова је адреса: ЕзгГег^отТаћог, Кепуегтегбтајог 1Јп§агп. ' 8) Олга Јосифовићеза, сестра пуковника г. Ђуре Јосифовића притворена је у полицији у Бечу. Учињени су кораци да се пусти.

Ревизорима Уредништвс : „Пи/емонта и „ Полнтике и „Правде и „Стра же и , „Малог Ж\’рнала и и „Дгаеше и јављају свим ревизорима, да ће се пист свакоме обуставити ко од ревизора не б\де послао обрачуне до 12 октобра После овога одређенога рока обустовиће се лист свима који не биду аослали обрачуне, а имена њихова објавиће сва уредншитвс, као имсна људи аљачкаша и ординарних лоаова. Ово уредништва чине због једног дела рзв:;зора,но/'и су у арошлом роту аоказали аотауну неисаравност према београдским редакцијама.

X » . ,

X X ■ спедитери

X X комисионари јц| у СКОПЉЕ—ЂЕВЂЕЛИЈА Еј V Извештаеају своје пошто Вјване муштерије, да ће њинаД Драдња и поред тога, што суД Лпринципали у рату, вршитиХ Хсве царинске и транспортнеХ ЈЈ^манипулације, како увозне,Ј{ ј^тако и извозне, при цари-чЈ* мднариицама: скопљанској Ии ”ђевђелијској, те ће и от садајЈ Дсвима, као и извозницима,Х Хизаћи на сусрет препоручу-Х ХЈУћи им се, својим брзим иЈ^ чјјсолидним рачом, као и пре-у у дусретљивошћу. 1-5^ бхххшшххо

На руско-немачком војишту Петроград, 4. октобра. Службено. На већем делу бојишта влада релативан мир. На пашем левом крилу нема измена Аустро-немачка дефанзива Петроград, 5. окт. Једна незгодна погрешка подкрала се у нашем телеграму од 3 сктобра. (Први телеграм у нашем првом извештају од 4. октобра). Аустро-немачка војска на средњем току Висле и у Галицији прешла је на целоме фронту у дефанзиву, а не у офанзиву, као што је погрешно било речено у поменутом телеграму.

Немци у Белгији Петроград, 5. окт. Немачке трупе које су заузеле западну Белгију нису прешле линију Остенде—Туруд—Рулер—Менен. У Пољској и Галицији Петроград, 4. октобра Становници Варшаве приредили су одушевљени дочек многобројним групама идући на леву обалу Висле и у пределу Чемстохов, Петрохов и Кјелце. Становништво пољско доведено је до очајања испадима немачким. Одпочело је и само да ратује против Немаца. Био је већ пок" варио железнички пут код Новрадоиска услед чега је искочио из шина један немачки воз. Сви путеви од граннце па до Висле излокани су од великих киша. Многобројни непријатељски аутомобили заглибили су се у блато. А по путевима леже лешеви коњски. Да би заменили коње у артиљерији Немци узимају све коње, па чак и оне који нису ‘за употребу. Аустриски војници заробљени на југу од Пшемисла чине жалосан утисак. Подносили су глад и са нестрпљењем очекују крај рата. Аустриски губици у артиљерији за велики број корпуса ненакнадим је. Коњи у непријатељској војсци исцрпљени су и ускоро неће бити за употребу.

оследњг вести Турска против Неманке Цариград. 4. октобра Пред немачком амбасадом приређене су непријагељске манифестације. Бугарк за руске рањекике Софија, 5. окт. Св. Синод је донео одлуку којом позива све православне општине црквене у Бугарској да резервишу најмање 5 од сто од својих прихода која ће се сума употребити за руске рањенике. Неутралност Америке Петроград, 4. октобра С обзиром не мере које предузела Америка, 500.000 резервиста Немаца и Аустријанаца неће моћи ступити у своје јединице. Португалија за рат Петроград, 4 октобра Парламенат 'португалски сазваг је у ванредну седницу да донесе одлуку о мобилизацији. Из Румуније Букурешт, 4. октобра Румуоски краљ Фердинане поклонио је 1 милион динара сиромашном дому у Јашу. Престолонаследник који је напунио 21 годину произведен је за капетана. Краљ је амиестирао многе осуђенике; амнестија се односи на војна лица. Руске жене белгијској краљици Петроград, 4. октоб ар Рускс жене припремају адресу која ће бити предата белгиској краљици.