Pijemont

Број 255.

Стр. 3.

„П И Ј Е М 0 Н Т“

Со нсшег ротишто Црногорски услех у Босни Ваљево, 10. октобра Шестог октобра једач здружени непријатељски одред кренуо се од Доброг Поља, северно од Калиновића, у бок црногорских трупа, које су биле на положају источно од Калиновића. Један црногорски одред од Боровца. приметивши овај покрег аустриски, напао је Аустријанце с бжа и потпуно их разбио. Црногорци су овом приликом отели један брд ски топ, 9 ктра и много пушака.

Нови успеси у Босни Ваљево, 10 . октобра Осмог октобра вођена је борба на целом фронту наших и црногорских туупа у Босни. Наше трупе одбиле су све непријатељске нападе својим контра-нападом и заробиле од непријатеља 200 војника, једног вишег и четири нижа официра. Црногорске трупе, услед јаког непријатељског напада биле су принуђене да се повуку са својих положаја нешто у назад. На Сави и Дрини Ваљево, 10. октобра На осталим фронтовима није се десило ништа значајније.

Иочегак немачког слома

Пгшроград, 9. окт. „Ријеч“ вели, да је руски успех код Висле за Немце почетак њиховог слома. Аустриска војска, која је оперисала код Пшемисла и у Карпатима, састављена је од остатака оних корпуса који су били потучени код Лублина. То је зиак потпуне дезоргинизације и да нема свежих резервних трупа

-- Велика студентска манифестација у Петрограду —

Петроград, 9. окт. Поводом цареве наредбе, којом се укнда одлагање рока војме службеђакавиших школа одржана је велика патриотска манифестација, коју је приредила школска омладина.

су спасени благодарећи искључиво папрату и шуми у којој су се изгубили, сјуривши се у долину, те су остали незапажени. Од интереса је, да им је баш на самом путу остао један сандук, пун пушчане муниције „дум-дум.“ Њеие су чауре нарочиго црном превлаком обележеме за разлику од обичне пешадиске муниције; рамови ове мумиције као и сама муниција иста је са бугарском муницијом „дум-дум“, која је добро позната сваком нашем војнику још са Брегалнице — ваљда су из истих фабрика! У српској војсци тога до данас није било и ако је већ у четвртом рату. Р. Т. Н.

Нретплата ш» „Пнјемонт* стаје Један гтинар месечно.

Велика поворка од 10.000 ђака, која је носила на челу слику цареву и заставе руске, француске и енглеске, прошла је кроз варош изјављујући велико зудовољство да пође на непријатеља. Одушевл.ена маса света братимила се са ђацима. Колера Бсч, 9. окт. Данас су у Бечу константована два нова случаја колере, три у Моравској, један у Шлезији и 90 у Галицији. Сем једног случаја колере у Бечу, сви су остали случајеви утврђеии код војиих лица.

Диовие шт

Предметни настагници Одлуком Министра Просвете иостављени су за пред метне наставнике у охридској гимназији г. г. Душан Пурић и Хасан Ребац апсолвирани филозофи. 7 1 Владислав Ј. Марић У борби која се 27. септембра воднла пред Сарајевом храбро је погинуо пешадијскн мајор Виадислав Ј. МариН. Слава му! За наш Црвени Крст У Солуну је образоваи одбор који купи прилоге за Српски Црвени Крст. Ова пажња наших савезника према нашим ратницима песумњиви је ^оказ о искрепом пријатељству које постоји између Србије и Грчке. Нзвоз пастрме Јављају нам из Ниша да је поред осталих паших сировина н ирерађевина, дозвољен и извоз еувуг овчцјег меса — пастрме.

Болнице у Крагујевцу У Краг.ујевцу има за сада једанаест резервних и две сталне болпице, кроз које је до сада прошло преко 10.000 рањеника. Личне аестиГ. Коста Стојановић министар Привреде и г. Кузмаповић, секретар Министарства Унутрашњих Дела, допутовали су у Београд. Из општинског суда Општински суд сада, за време рата, има иуне руке посла. Нарочито пада у очи да сваког дана стиже велики број тужби, којпма млађитуже своје газде за иеисплату надница и плата Несавесни продавци Судопштине београдске казшш је Петра Лазаревића, млекаџију из Ресника. са 21 дин. због сипања воде у млеко; Боривоја Милића, млекаџшу из Ресника, са 26 дии. због сипања воде у млеко; Спасоја Васића, касапнна, са 20 дин. због кријумчарења кланог меса; Трифуна Јовановића месара, са 40 динара због кријумчарења кланог меса; хлебаре: Ђорђа Лазаревића са 46 дин.; Ђуру Стојковића са 40 дин. због јексик мере и пиљара Најдана Петровића са 14 дин. због јексик мере. Сем тога, подпете су тужбе како од страпе грађана, тако и од стране општинских органа још против велнког броја несавесних продаваца, којима ће се ово дана изрећи иресуда. Кроз Беогрпд — Репортврске белешке. —

Ротна пошто

МОЋ НАВИКЕ. Пред кафаном ,,Три Сељака" видим једног тзљигаша, коме су још у почетку рата реквириране таљиге и који је сада постао НОСо|Ч. Питам га, за сваки случај: — Псшто до Ресника? Он мм, и не размишљајући, одговори: — Не могу, Бога ми, погодио сам већ да одвезем ствари једној ј госпођи!.. ј Присутни прснуше у смех, а он ( сз чисто застиде својих рођених , речи. — др. —

Ко би ш га знао о Младену >С. Мишићу типографу, редову I чета 1 допунско 1 багаљона VII пука I позива моли се да јави његовом оцу Стевану Мишићу столару. Шумадиска ул. бр. 9. Београд. Моли се сваки, ко би знао што 0 Милану Ђорђевићу „Кићи“, рсдову 1 чете II батаљона VII пука 1 позива, да изве.ти његовог оца на адресу: Душан Живковић лимар — Паланка. Милан је рањен 29. авгулга у Срему и до данас се није јавио у којој болници лежи.

— Јуче је у дворишту ТрекГимназије наТјен леш једног бившег детектива, —

Јуче по подне, један служитељ београдске Главне Поште. која се сада налази у згради Треће Београдске Гимназије, радећгфе шго по дворишту,осети јак смрад. Он се упути месту о акле је смрад долази) — мала баш ица лево од уласка у зграду — И ту уза сам зид, у џбуњу, наишао је на један леш. ЈТеш је био ннс га човека осредњих година и већ се распадао. Одмах је 'дозвана полиција. Дежурпи писар кварта теразиског г. М. Станојевић утврдио је идентичност леша. То је био Михајло Мијоковић, бивши д тектив Управе Града. Ј1еш је, како изгледа лежао у дворишту 5—6 дана. Обдукција леша, који је пренет у капелу Опште Држзвне Болнице, синоћ није могла бити извршена, тако да се за сада могу само чинити предстаоке: да ли је ово случајна смрт, или је детектив Мијаковић жртва злочина?

Рвтне тт Париз јо досад сиабде.о топлим зимскил! рубљем 1,800.000 војиика. # Због великог повигаења цене намирница угарска је влада спустила на својим пругама тарифу за пшеницу, раж, јечам, овас и кукуруз. * У друштву за политичку економију у Бордоу, Лероа Болије изјавио је да Немачка треба да платп Фрапцуској 20 милијарди коитрибуције.

Последње вести За одбрану Варшаве Петроград, 9. окт. Руске труае разтле су необачну енерги/у ради одбране Варшаве и кано би јој на тај начин уштедиле све страхсте од бомбардовања. Да би се постигао овај циљ , конценшрација наших труаа, ко/е су одређене да заштите Варшаву и да одбијм Нгмце, извршена је много брже него што допуштају стрстегиске аогодбе. Ааел генералисима уаућен аољском становништву наишао ]е на одзив сјајан. Пољаци могу видети у њему иов доказ шесног словенског јединства и братства. Нови руски успеси Пегроград, 9. октобра ГЈо документима, који су нађени код Пемаца утврђује се да су Немцп рачунали да заузму Варшаву између 2. и 5. октобра. Сибирски пукови, који су искрцани код Прага, предграђе Варшаве, готово су непосредно уведени у велику борбу. Кад су пролазили кроз варош, они су учиншш силан утисак својим ратничким ходом, својом енергичном сиагом својнм држањем и брзим кретањем, У ноћиој борби иа бајонет у шуми Мочидловскн, сибирски нукови заробили су миого војника из 20 немачког корпуса. 17 немачкн корпус са резервмим трупама највећма је претрпео извршујући снажан напад у пределу Блоњи и Прушков. Сибирски пукови с другим пуковима нанели су непријатељу страховите губигке. Борба је била огорчена. Наши су напугатали поједина села и понова заузилали. У борбама код Козјеница кавкаски пукови дали су такође доказа ваиредне храбрости. За 8 дана ови су се пукови тукли на левој обали Висле по баруштинама и поплављеним јарковима и под ватром тешке непријатељске артилерије. Они су одбили све немачке нападе ма да су Мемцц имали погоднији терен. Неколико пукова имали су оеетних губитака. У једном пуку рањена су три командапта, који су једаи другог замењивали, али кавкаске трупе не уступише ни једног метра земљишта на левој обали Висле, које је тако драгоцена за сдободу акције других трупа. У најтежим тренутцима оии су налазили снаге, да пређу у офанзиву и својим нападима неколико цута су спасли ситуацију, којаје често била неиздржљива. Пукоаи из центра Русије који -су се борили поред кавкаскнх пукова, такмичили су се са овима у херојским подвизима. НА ЈУГУ ОД ПШЕМИСЛА Петроград, 9. октобра Руковођење великом борбом на југу од Пшемисла, која траје већ 10 дана, у рукама је искуснога генерала Брубилова. Губитци Аустријанаца, који се боре сметено, огромни су. Не само аустријски већ и немачки заробљеници веома су изнурени. Сваки од њих има само једну 'идеју; да види закључење мира што је лре могуће. С ФРАНЦУСКОГ БОЈИШТА Париз, 9. окт. „Хавасова Агенција" саопштава: Од мора до канала ла Басе, на фронтовима: 4 Нпора до Димида, од Ипра до Менона, од Варнета до ла Басе, вођена је преко дана жестока битка. Према последњим вестима савезЈичке трупе свуда су се чврсто држале. На центру и на десном крилу није било ничег новог.