Pijemont

Врој 267.

Стр. 3

„ПИ ЈЕМОНТ*

владу, да не ратује са Русијом, кнзче се они неће одазивати позивима турских власти. Да би ма какве користи извукли од својих непоолушних поданика, Турци су објавили дасваког турског подан!И 1 ка у Руоији ослобођавају од војне дужностии службе ажо плати 65 турских лира, Тај је новац требао да прима турски конзул у Севастопољу. Али је рат покварио турске рачуне. Рачуна се да на Криму живи око осам хиљада Татара, који су војни обвезници. Већина њих се ту и родила и нинад ни|је била у Турској.

Држање ЧабриновиЂа и Принципа. ! (Бечки извештај)

Беч, 15. окт. На крају сарајевског претреса Чабриновић је завршио своје исказе овим речима: Заиста нисмо знали да је покојник отац, да има деце, тек смо то овде чули. Потресени смо до дна душе његовим последњим речима, које је изговорио својој жени: Не умри! Живи за своју децу! (Читава дворана плаче). Може бити да сам зликовац, убица. Радите самном шта знате; али заклињем се Богом, само желимда стари цар, бар деца, у својимдушама опросте, зато што смо ми згрешили према њима. Ви судије пошљите нас одмах у смрт. Нисмо обични зликовци, само смо заведени младићи. Даље није могао говорити од плача. Председник му је рекао: „Седи Чабриновићу исплачи се!“ Затим се поедседник обрнуо оптуженицима и упитао: Жели ли још ко да говори? Чврсто и одлучно устао је тада Таврило Принцип, румен од узбуђења али тако прибран, да се види како влада свом снагом својом, глас му је енергичан и изјављује: ,Постицаја са стране у овом атентату није било. Над Чабриновић овде ар.кшеговори, он лаже, а лаже и државни тужилац, који то хоће да докаже. Нас нико није најмио! Волели смо свој народ, иознавали смо арилике у којима је, знали смо за његове јаде\ То је исшина. Друго немам шта да кажем “ (у дворани огромно запрепашћење). Устаје Грабеж да нешто петнаестина Аустрнјанацар који су ваљда ради храбрења били сви у гомили. Јевта ми није рекао, да) т га је прошла воља за пилећином. Само ми је при крају приче рекао: — Јао, богати, могао сам да 1 ПОгинем! Па ипак је већ сутрадан ишао у извидницу. Али сад је вероватно претпоставио јагњећкну пилекини. К.

— Један бугарскм куриозмтет.—

До пре крвтког времена мала бугарока флота имала је за заштмтника Св. Николу,. кога је прослављала 6. децембра. Од сада овај патрон, због велике мирољубмвости, бике замењен годишњицом првог јуначког дела, које је учинила флота 8. новембра

каже, али га председник не види и завршује седницу објављујући да ће пресуда бити изречена у четвртак у 8 и по часова пре подне.

Воз за ^егунце Железнички воз који је био у саобраћају на главној прузи Београд—Ниш, за пренос путника који су се враћали у Београд, биће обустављен од 26. овог месеца. Престоннчким грађанима Општина Београдска умољава своје грађане, који се налазе у Београду или у унутрашњости, да јој положе суме које дугују општинској каси за прво полгође 1914. год. за употребу воде, канализације и изношење сметлишта. Општински суд се нада да ће се њени грађани одазвати овом позиву и на тај начин потпомоћи је у овим ратним приликама, кад су јој издатци повећани а приходи доведени нз најмању меру. Извоз свиња Министарски Савет одобрио је да се 30.000 комада свиња могу извести из земље. Да би се овај контингенат искористио, Министарство Народне Привреде обзнанило је преко званичних новина: да ће се пријаве за извоз, као и до сада, подносити Министарству Народне Привреде, које ће дозволе за извоз давати по реду пријава, за свиње тешке преко 120 кгр. по комаду; и, најзад, да ће се клање свиња моћи вршити само у одређеним кланицама. Премештени судови Према наређењу Министарства Правде, Првостепени Шабачки суд радиће од сада на Убу, а Лознички Првостепени Суд радиће у Горњем Милановцу. Погинулн официри Према званичном извештају Министарства Војног погинули су ови официри: Сава Петровић, и Ђорђе Стојановић, капетани друге класе; Радован Раковић, Љубомир Зафировић, Љубомир Мицановић, Витомир Милићевић, 1912. године. Тога дана бугарока флота И!мала је ватрено крштење при нападу њених торпиљера на К|рстарицу „Хамидију”, која је била приморана да се повуче ка Цариграду. Годишњица овог дана пада на Св. Аранђела, чије ће држање, ратоборније него Св. Николе, сигурно задовољити бугарске морнаре. Кнез Олег — Редак примар старешииске љубави. Међу рањеницима, који се налазе у одеским болницама има ненолико подофицира, који су се борили на пруском фронту, у одреду покојног кнеза Олега Константиновићз. Један од, њих прича ову дирљиву епизоду: „Један пут смо гледали овакву слииу:

Драгомир Вучићевић и Спетозар Ђурић, потпоручници Слава им! Колегијална пажња Поводом смрти свог колеге пок. Љубе А. Васиљевића, чиновници Министарства Иностраних Дела су, место венца, скупили између себе 330 динара, од којих су са 100 дин. уписали пок. Љубу за сталног члана Црвеног Крста са дипломом, а остатак — 230 дин. — послат је председнику Одбора за помоћ ратничке сиротиње, г-ну епнскопу Доситију, да се унесе у фонд на име пок. Љубе. Рањени официри У последњим борбама рањени су ови официри : г. г. Војислав Ђорђевић, Драгољуб Симић, Димитрије Јанковић, Љубомир Керковић, капетани; Радисав Томашевић, Мирко Танасијевић, Александар Вујић, Василије Ђорђевић, Велимир Ристић, Миладин Мештровић, Иван Михаиловић, Јеврем Алексић, Милан Ђурић, потпоручници; Миливоје Радоњић и Александар Антић капетани. Учитељска Школа у Неготнну У вези са објавом од 23. септембра ове године, штампаном у „Српским Новинама", јавља се свима ученицима II и III разреда Учитељских Школа у Алексинцу, Јагодини и Неготину. Разредни и накнадни испити извршиће се 28., 29. и 30. овога месеца, и ученици из свих ових школа полагаће те испите у Неготину. На дан 31. овог месеца биће призивање Св. Духа, а почетак предавања је 1. новембра. Позивају се сви ученици који су прешли у II и 111 разред Учитељских Школа у Алексинцу, Јагодини и Неготину, као и они који најпре имају да положе разредне и накнадне испите, да се до.наведенога дана јаве управи Учитељске Школе у Неготину. Сваки онај ученик, који то не учини, сматраће се да је напустио школу. Ученици из алексиначке и јагодинске школе неће узимати школска сведочанства или уверења, већ ће саме школске управе послати спискове ученичке управи неготинске школе. Ученици јагодинске учитељске школе треба да сврате у Јагодину и из школе узму све

Њвгоео Височанство седефи пре крштених ногу писао је једноме војнику писмо кући, онако како му је он диктирао. Кад је писмо било сершено, војник се стао мешкољити с ноге н:а ногу. — Шта би још хтео? — упита га кнез. — Учинмте доброту, Ваше Височанство, ставите да сте писмо ви писали. Обрадујте моје родитеље. Кнез Олег Константиновић мспунио је молбу и написао: „Ово писмо вашег оина написао сам јз — Олег Константиновић". КШН11(111111 — Стргк Немаца од руских коњаника. За време битака око Августова, Немци су Козаке крстипи именом „вештац". То су им име дали за-

своје ствари, које су им потребне. Сви ученици нека понесу топло одело, обућу и спаваће ствари, као и потребне им књиге. Државни благодејанци примаће сви у Неготину благодејање, колико им је потребно за пристојан живот; а свима ученицима учиниће се по могућству олакшице за стан и храну. Државним благодејанцима даће се у Неготину по 20 динара за крпљење и довођење у ред одела и обуће.

БЕЛЕШКЕ Помен. — Породица Стајић даваће свом милом и драгом покојнику, Мити Стајићу, бив. књижару, годишњи помен на гробу у петак 24. ов. мес. у 10 часова пре подне.

Прикупљање одела. — Одбор за купљење топлог одела за војнике одбране Београда одпочеће у кварту врачарском купљење одела у петак 24 овог месеца. Моле се грађани да спреме што ко буде имао.

Аероплан над Баром ЦЕТИЊЕ, 21. окт. — Два аустриска аероплана појавила су се над Баром и његовом луком баш кад је допловио један француски транспортни брод. Бацили су повише бомба на пристаниште. Јако је оштећена зграда у којој су канцеларије италијанског друштва На железничкој станици бомба је разорила три вагона, три лица су лако рањена.

послевње вести Прокађен главни стан Париз 20. октобра. Службено. Извештаји, који су стигли из Белгије јављају о проналаску једног важног главног стана, без сумње војске војводе Виртенберга у Тили, у замку тилском. -Једна група аероплана са јако разорним справама, добила је ;уче, 19. ов. м. налог да открије и бомбардује овај стан. Поднесен је извештај авијатичара при повратку и гласи, да су поверену мисију сретно извршили. Паника је произведена у великом етапу аутомобила и у гарди штаба. Савезничка саветовања у Дункерну Петроград, 21. октобра Из Бордоа јављају службено. да су се у -недељу у вече у Дункерку састали председник Француске Републике Поенкаре, француски министар војни Мијеран, енглески министар војни Лорд Киченер и белгиски председник министарског савета и министарЦ*војни Дебрак Вил и дуго конферисали. Овом конферисању присуствовао је и француски генералисим Жофр. Зз време тога конферисања постигнута је потпуна сагласност за садашњост и будућност између три генералштаба три савезничке војске. Руски Муслимани уз Русију Петроград, 21. октобра Из Бакуа јављају, да су 10.000 Муслимана, сакупљени у великој џамији, са свештенством и првацима, после молитава за царево здравље и његове победе над свима непријатељима руске отаџбине, упутили молбу царском гувернеру, да подпесе владаоцу изразе његовог поштовања, као и њихове жеље, да посвете своје животе у одбрану Русије против страних непријатеља и новог непријатеља Турске, чији подмукли напад и савез са немачким и аустриским варварима буди у души руских Муслимана осећања најдубљег негодовања и уверења у победу нераздвојне Русије потпомогнуте напорима све своје деце.

то, што им се чимило да никад не могу да убију ,и Козгжа и његовог коња: оборе Козака, коњ нм побегне, убију коња, Козак им се нвкако :извУче! Козачка брзина и досвтљивост запањују Немце, нарочито што су Козаци сушта противност њњ ховој тешној коњици. Немци мрзе Козаке и кад кога ухвате, муче га најгорим мукама. Немачки официри говоре својим војницима да према Козацима не треба имати иикаквих обзира, јер су то, веле, дивљаци које треба сатирати на све могУће начине. Као прнмер, нолико се Немци боје Козака нека послужи овај догађај. После пораза код Августова Немци су се разбегли /и њмхоее групе лутале по августовским шумама, Читава оделења заробљаеана су под пунсм опремом. У „лов" су одлазили Козаци појединце, а враћали су се оа 6—7 људи. Ухвзти их у шуми, нареди им да се построје и нареди „Напред", а сам јаше иза њих м

запали лулу. Није било случаја, да су се Немци противили наредбама Козака,

* *мм«и«м*ин<мни1 : АМЕРИКАНСКИ 1 Краљ Цмата • извештава пош. публику • да продаје сву робу по I чудновато спуштеним ценама. • Неколико стотина хи• љада комадаразних ства# ри за успомену као: елек# тричне лампе, упаљаче, # ташне, новчанике и т. д. # од 50 п. д. па на више. # Железнички сатови од # 4 дин. па на више. • 4-8 итммжммниими

Претплата на „Пијежонт" стаје један линар нееечно.