Pijemont

Број 283.

Стр. 3

„ПИЈЕМОНТ*

ратника са коњима и камилама. Друга ман»а племена налазе се источно од реке Јордана « на југу од железничке пруге Хеџас. Укупан број Бедуина износи 1,500.000. Бедуини су ратнички народ и нису ретке крваве борбе између појединих племена. Само они се бсре свуда и на сваком месту опрезно, тажо да су велики губици увек избегнути. На сннајском полуострву, које се пружа поред Суецког Конала, живи становништво од 100,000 арапских Бедуина. Они служе обично као вође европским хаџијамз од Ти:ра до манастира Свете Катарине Синајске. Али ови Бедуини нису више горди и слободн*и пустињски ,ргтници; то су само презрене слуге и често заведени од грчког прзвославног свештенства. џшт Вштог [инз Пред Јолвст“ неманкогд престолонаследника —

Као што је познато, немачког престолонаследника сматрају у Немачкој као кривца за неуспех у Француској. Пресголонаследник је „наполеоновски" покушао да прође кроз Аргонску шуму, али је гу тотално тучен, те је тиме компромитовао положај немачког десног крила и центра у Француској. Сад јављају, да је неколико веома утицајних немачких ђенерала управило цару Виљему једно писмо, у коме су изнете све војне погрешке његовог сина, на стално мешање овога у туђе диспозиције и на опасноет, која зв војне операције проистиче из таквог стањи ствари. Ко ли ће се пре „разболети“, престолонаследник или ђенерали — протестанти.

Турган терор Шта нине неманки савезници, Римској „Трибуни" телеграфишу из Каира, да бегунци, који су тамо стигли из Сирије причају страшне ствари отурском терористичком режиму у Сирији и Палестини. Откако је објављен рат, поданици Русије, Енглеске и Француске имају да трпе најжешћа гоњења. Међу преставницима власти и чинов-

бомбу, ноја шумно полете на ниже: чу се страшан тресак и нгд чудовиштима се подиже густ облак жутог дима. Кад се дкм растурио, Корољков са радошћу примети, да је један од Ејутомобила непријатељевих лежао на боку, немоћно тандрчући точковима. — Браво! — узвикну он очарано. — Е, сад ћемо лослгти и ДРУгу... Кад је спремио другу бомбу, он издалека чу клопарање туђег мотора. — А, то су другови! — рече у себи Корољков. — Сад ће већ боље ићи, и ако не могу пратити њихово летење. Апи није стигао ни да испусти бомбу, над поред њега прозбиждаше два куршума. — Гле, то није друг, него непријатељ, сену му кроз главу. Шта ли је то: дирижабл или аероплан? Али нека је и сам ђаво, ја ћу испунити своју дужност! Он испусти бомбу.

ницима конзулата дошло је до неколико озбиљних сукоба. Фанатична муслимаиска гомила, потстакнута немачким агенгима, покушала је да уништи зграде француских и енглеских банака у Палестини, али је особље консулага са оружјем у руци одбило нападе. Међутим турске власти не дозвољавају поданицимаТројног Споразума да напусте турску територију.

Новоети ит \тш — Рањеници. — Зима. — Последњи дани. (Допчге „Пијемонту”) Зајечар, 2. новембра. Зајечар, који је за време прошлих ратова, особито за време бугарског рата, био један од центара у кој.и су евакунсани рањеници, данас већ није то. Додуше, и сада има у Зајечару рањеника и болница, али је њихов број сада мпли. Тако сада у свима зајечарским бслницама брсј рањеника не износи више од 400, међу кој:има је и неколико официрз. Но и ако број рањеника није велики, илак се осећа оскудица у лекарском особљу и санитетском матержјалу. Број смртних случајева к/сд рањеника до сада је био незн»а!тан. ♦ Нзгла промена у времену ових дана се необично јако осећа у Зајечару. Већ је ево више дзна, како је некг1ко облачно и пуно нише, а ноћи су нам необично хладне тако, да смо већ двз пута имали мразна јутра. Приличан број добеглица и интернираних, који су овамо дошли са скромним средствима најбоље осећају ову промену. Сва је срећа још у томе, што се код нас живот, бар у материјалном погледу, у многоме разликује од живота у Нишу. + . Последњих 15 дана живот је у Зајечару у многоме измењен Доста је света ових дана из Зајечара отишло. Томе кад се дода хлздноћз, онда је донекле бар појмљивз она пустош, која влада од јутра до мрака зајечзгрским улицама. Само се, по мзло, ноћУ живи. К.

Нпегилата па „Пијемонт стај« |рЈан лкнао иосечап.

Али У том добије силан ударац и спази, како се нека површина назали на предњи део његовог зпарата. Премз њему седео јепун остарији плзв човек, који је пажљиво руковао ручицом мотора, а при том га је гледао прзво у очи... — Не трудите се, колега, — пола«о рече Немац на руском. Знајте да ако убијете мене, ви ћете се сместа рззбити о земљу. Међутим, ако радимо солидарно, ми се још можемо спзсти... Корољков спусти револвер, али не одговори ништа. — Ви сте дејствовали беспрекорно, — продужгвао је Немзц, — и ја сзм на вас налето, пошто нисам знао, како да вас ометем у взшем лепом послу... Али сада, када смо и један и други поштено извршили своју дужност, оила би права лудост гинути, лишава^ [ јући на тај начи« саоју земљу добрих војника. Надам се, да сте ме разумели и да ћете радити исто што и ја.

Кнез Трубецкој Кнез Трубецкој, посланик руски у Србији, отпутовао је из Петрограда за Ниш. Руске милосрдне сестре Руске милосрдне сестре, које сада раде по болницама посвећујући се свом топлином своје племените душе неговању наших рањ^ника нису заборавиле на нејач оннх, који на бојним поЈвима залажу животе своје за општу словенску ствар, те су, одвајајући свака од својих скромних новчаних средсгаваЈ скупиле међу собом дин. 98‘40. Тај новац предат је, по њиховој жељи, Господину Епископу Нишком као помоћ деци, која су остала без средстава за живот, што су им родигељи у рату пострадали. Нови срески нанелнкк Потписан је указ којим се поставља за среског начелника среза јабланичког г. Пера Вујић, писар кварта теразиског. Склонкшта добепма Да би се помогло сиромашним породицама и појединцима, који су услед ратних операција принуђени да привремено напуштају .своја огњишта, Г. Министар Просвете и Црквених Послова наредио је, да се у свима местима где добеглица има много, а није им могућно наћи друга склоништа, учионице школских зграда као и слободне просторије манастира и црквених кућа Јупотребљавају за смештај сиромашних добеглица. Нови члан управе вароши За члана управе вароши Београда постављен је г. Јован Илић, срески начелник, среза јабланичког. Испитна копш]а На основу чл. 1 и 2 Правила о полагању професорског испита за ниже пољопривредне школе, Господин Министар Народне Привреде поставио је на три године: за председника испитне комисије г. Љубомира Ј. Новаковића, бив. Министра Народне! Привреде и бившег управи- 1

теља Школе за Винодел,е и Воћарство, и за чланове: г. г. Душана М. Спасића, начелника Министарства Народне Привреде; д-ра Живојина Ђор ђевића, професора Универзигета; Павла Т. Тодоровића, инспектора МинистарстваНародне Привреде и Александра Г. Јовановића, управитеља школе за Сточарство и Планинско Газдовање. Фабрике шећера Између фабрика шећера у Београду и Ћуприје закључен је споразум о откупу шећерне репе. Споразум је учињен услед тога што је фабоици шећера у Београду онемогућен рад. Жетва памука Министарство Народне Привреде, преко Дипломатске Агенције у Александрији, добило је извештај да је овогодишња жетва памука у Египту врло добро понела и да се берба памука цени на једну милијарду динара.

Како је услед ненормалних прилика тражња врло слаба, то је цена сировине памука спала готово за половину уобичајене цене. Ово се дос гавља пословном свету ради знања и даље 1 управљања.

Један деманти ЛОНДОН, 7. нов. — Новост из турског извора којом се јавља, да су отоманске групе напале Фао, на ушћу Шатдлараба 2. новембра и да су Енглези изгубили 1.000 људи, аг.солутно је лажна. Снабдевање Лондона ЛОНДОН, 7. нов. Службен"). Захваљујући будном чувању британске флоте приступ лондонском пристаништу био је увек могућан, услед чега се сваковрсних животних намирницз тамо сад налази у већој количини, него ли икад до сад.

оследње вести

Кемци остављају топове Петроград 7. новембра. Службено Напорима немачким иде се на то, да се иро^ије наш фронт између Висле и Варте. 6. новембра наша је офанзива била кр/нисана делимичним успесимз. На северо-западу од Лођ 1 запленили смо батерије тешке немачке артиљерије, 10 митраљеза и неколико стотина војника. Пред Краковом - На Карпатима Петроград, 7. новембра Упорнеборбе на фронту Ченстохов—Краково развијају се нормално. Од 4. до 6. новембра за^обили смо више од три хиљаде Аустријанаца. У Галицији заузели смо Висњец, Гортичо, Дуклу и Ужок. Нвмачки неуспеси у Француској Лондон, 0. новембра Немци су покушали да заузму село Траси-ле-Вал на Ену. После огорчене борбе непријатељ је био одбијен с огромним губитцима. На осталом фронту позицнја савезника остала је непромењена. №и.1 II» 'Ш1> <ин ■ п.т-т*!' -г.звгам*

— Пази да се не спустиш! процеди кроза зубе Корољков, не мичући се с места. — Што ми не помажете? рече непознати сзд већ раздра-ј жено. — Заустзвите брзо свој мотор и држите се што можете више у деоно! — наређивао је он заповедничким тоном. Корољков прекрсти руке на грудима. — Лако је вама говорити о спасењу, господине... господине Киндербалзаме, — напослетку изговори он. Лако је вама говорити, кад се налазимо над вашом војском. Ако се спустимо на земљу, ви ћете се вратити својима, добићете сва могућа блага, а сем тога довешћете мене као заробљеника .... А шта ћу ја дочекати: понижење и срамоту? Тако не може бити! Ах, Ољечка, Ољечна! И поред команде сзог противника, Корољков снажно окрене крму на лево. Ове се одједном окрену на страну и полете као камен доле, носећи собом оба ави-

јатичара. — Ољечка, Ољечка! — јсјш се једном чуло са виси-не; а затим се и машине и људи претворише у једну безобличну масу. Глигорије Ољшански.

Риж ситнице У борбамз код Араса Енглези и Французи су заробили једном приликом читаз бгтзљон пруске гарде, сем тога један расклопљен тсп од 42 сантиметра са неколико официра Крупове Фабршке. ♦ Наименовање немачког престолонаследника за главно командујуђег на руском фронту, у Енглеској је примљеко с пстсмехом, јвр је свима позната његова несвссобност; као поуздгно се надају, да ће Руси ускоро уништити Немце. ♦ Канадска влада прогласила је

опсадно стање у провинцији Гропинг. ,јЛ Немци су отпочели страшно бомбардовити Соасон. Последњих дзда немачка артиљерија, која бомбардује варош, избацивала је по 80 граната у минуту. Од вароши су остале саме рушевине. + Нема 1 чки званични кругови држе у тајности вест о потопљењу „Емдцна". Интересантно је, да је командант ове крстарице изабран за почасног грађанина вароши Нирнберга и изабран за почасног доктора аугсбуршког универзитета. ♦ Број погребених немачких војнкка поред обала Изерског Канала премаша 37.000. Под Диксмидом, сгвезнички сапери сарањивали су пуних пет дана немачие лешеве.